”Jeg ville være en god komiker, der også er kristen”

Jakob Svendsen står bag standup-showet ”Kristen i krise”, der handler om op- og nedture i livet som konservativ troende. Det er sjovt, men aldrig blasfemisk, mener han, for i sidste ende handler standup om at gøre grin med sig selv

På scenen har Jakob Svendsen altid sin Kristuskrans på. Også når han er på scenen i bar overkrop og laver komik. -
På scenen har Jakob Svendsen altid sin Kristuskrans på. Også når han er på scenen i bar overkrop og laver komik. - . Foto: Leif Tuxen.

Jakob Svendsen har lavet et standupshow om at være kristen på den konservative evangeliske måde. Et show om alt det, der gør det svært at leve op til Bibelens retningslinjer. Og om for det meste at være mere selvoptaget end næstekærlig.

Det komiske vovestykke ”Kristen i krise” har trods sin umiddelbart besynderlige splejsning af tro og komik vist sig at være en succes.

Det forklarer Jakob Svendsen selv med, at stilen har ændret sig siden den særlige standup-genre kom til for 25 år siden.

”Dengang man begyndte på standup, handlede det meget om at sparke fra sig fra scenen, og man frygtede lidt at sidde forrest, fordi man sikkert ville få en omgang røg. I dag handler det meget mere om at vende fingeren indad. Den slags komik, jeg bedst selv kan lide, er den, der er ærlig og går tæt på og tager udgangspunkt i komikeren selv. Det er sjovere, fordi humoren bliver mere sofistikeret,” siger komikeren, da Kristeligt Dagblad møder ham under forberedelserne til en forestilling.

”Derfor har det været oplagt for mig at lave et show om livet som kristen i stedet for om alt muligt andet. Fordi det er jeg. Og fordi man hellere vil høre på en, der er i kontakt med sine egne fejl og mangler end høre på folk, der har det alt for fedt.”

”Kristen i krise” tager udgangspunkt i Jakob Svendsens egne erfaringer som en kristen mand, der er vokset op i et kristent hjem, gået på kristen efterskole og går i kirke om søndagen.

Det handler om hans bedstemor, der slukker for sit tv, når der bliver bandet. Om bønnemøder, der bliver brugt som forum til at bagtale. Og om, at Jakob Svendsen ofte føler sig bedre end dem omkring sig, fordi han har gået på universitetet.

Gennem foråret har han krydset både Jylland og Fyn med sit show, og både i Silkeborg, Aarhus og København har der ikke været flere billetter at få fat i. I Uldum i Østjylland måtte man endda flytte forestillingen til større lokaler på grund af pladsmangel.

”Publikum har taget rigtig godt imod det. De har bestået af cirka halvdelen kristne og den anden halvdel ikke-kristne. Som udgangspunkt henvender showet sig til ikke-kristne, og der er mange, der er kommet op til mig og har sagt, at det har været interessant at få et indblik ind i en verden, som de ikke har kendt til. Mange kan måske fra en bedstemor genkende sådan noget som at synge til bords, og for dem er det jo sjovt at få et større kendskab til, hvad det er for noget,” siger Jakob Svendsen.

Religion kan for mange være et sårbart emne at snakke om, har Jakob Svendsen erfaret. Især, når det skal være sjovt. Nogle jokes har han været nødt til at skrive om eller ud, fordi han har kunnet fornemme, at det blev lige lovlig nærgående for de kristne i publikummet.

Men han holder fast i, at han ikke gør grin med hverken kristendommen eller det at være kristen. Han gør først og fremmest grin med sig selv.

”For eksempel har jeg en joke, hvor jeg sviner nyomvendte til, fordi de altid har sådan en fed omvendelseshistorie. Sådan nogle kan altid fortælle noget vildt om, at Gud åbenbarede sig for dem på en eller anden vanvittig måde. Men for os, der har været kristne hele vores liv, er det jo bare irriterende,” siger han.

På scenen illustrerer Jakob Svendsen den joke ved at fortælle om en lang kø, hvor han bliver sur og begynder at råbe op over, at der er en, der snyder foran.

”Det, man griner af, er jo min smålighed. Folk sidder jo og tænker 'hvor er han lille, at han ikke kan unde dem den glæde'. Jeg bliver ikke selv forarget, hvis noget er blasfemisk, fordi jeg synes, man fra scenen skal kunne gøre grin med hvad som helst. Men jeg er der ikke for at pege fingre ad andre end mig selv,” siger han. Men når alligevel at rette sig selv:

”Aah, det er ikke helt rigtigt. Jeg har en del jokes om folk, der stemmer på Dansk Folkeparti.”

Jakob Svendsens vej ind i standup bærer præg af, at han altid har været medlem af det, som han kalder Klub Kristen - den mere konservative og missionske del af kirken.

En af hans første standupforestillinger var, da han som 28-årig optrådte til en gos-pelgudstjeneste, som hans bror, der er teolog, stod for.

Jakob Svendsen kastede sig ud i det, og selvom det med egne ord gik ”håbløst dårligt”, så blev han også inviteret året efter. Men efter at have optrådt nogle gange i kristne miljøer begyndte det at gå op for ham, at det ikke var den måde, han ville være komiker på.

”Det gik op for mig, at hvis jeg skulle blive en god komiker, så ville jeg ikke være en 'god kristen komiker'. Jeg ville være en 'god komiker, der også er kristen',” siger han.

”Vores kunstneriske niveau er alt for lavt i Klub Kristen. Det er ligesom med kristne rockbands. Der er alt for mange, der bliver store, men aldrig kommer ud over det kristne miljø, fordi de simpelthen bare ikke er dygtige nok. Hvis jeg ville være en rigtig komiker, så ville jeg ud at blive testet i den virkelige verden. Jeg ville ikke måles på Klub Kristens hitlister, men måles på de rigtige hitlister.”

Jakob Svendsen begyndte at gå til ”open mikes” (åbne mikrofoner) i København, hvor man, hvis man er ihærdig nok og kender de rigtige mennesker, en gang imellem kan få lov til at optræde med ti minutters materiale foran et rutineret publikum.

Siden da er det gået lige så stille fremad. Jakob Svendsen har fået foden indenfor i et miljø, hvor det er svært at komme til for bare talent. For eksempel var han for nylig på scenen til danmarksmesterskabet i standup, og i ”Kristen i krise” har han fået sin kollega, komikeren Brian Mørk, til at lægge stemme til Gud, der en gang imellem snakker med Jakob Svendsen på scenen.

Det vil være muligt at opleve ”Kristen i krise” rundt omkring i Danmark i løbet af sommeren.