Nyt værktøj til kirketælling

Kroghs Forlag har lavet et statistikprogram

Fire af folkekirkens stifter har indtil i dag sat forskellige projekter i gang, som skal registrere antallet af deltagere i gudstjenester og kirkelige handlinger. Om kort tid kan et menighedsråd selv abonnere på et computerbaseret værktøj, som giver overblik over kirkegangen og opbakningen bag sognets forskellige aktiviteter og arrangementer.

Det er Kroghs Forlag, som ellers blandt menighedsråd er kendt for sin udgivelse af samtlige love og retsregler i folkekirken, der har kastet sig over den mere kreative del af det folkekirkelige område, hvor man kan tegne et statistisk og grafisk billede af sognets kirkegang og andre aktiviteter i sognet samt sammenligne forskellige tal.

- Ideen opstod, fordi mere og mere af folkekirkens skriftlige materiale som love, regler og kirkekontorets blanketter også kan findes på internettet og printes ud derfra, hvis det er nødvendigt. Det ville være en spændende ide at supplere med et program, som kan bruges af menighedsrådene til at bearbejde forskellige tal fra tælling af kirkegængere ved gudstjenester, kirkelige handlinger og andre sogneaktiviteter, siger sognepræst i Egå ved Århus, Morten Skovsted, som i et par år har været medlem af en brugergruppe tilknyttet Kroghs Forlag.

To versioner

I disse dage indrykkes der annoncer, ligesom der går brev ud til landets menighedsrådsformænd for at gøre opmærksom på den nye mulighed for kirketælling. De tal, som menighedsrådet lægger ind i programmet, vil befinde sig på internettet. Men der er mulighed for at downloade dem på sognets eller præstens egen harddisk, så man kan arbejde videre med dem der. Programmet kan fås i en skrabet og en mere udbygget version - førstnævnte kan stort set kun bruges til at holde styr på tallene i stedet for den kladdebog eller protokol, som menighedsrådet måske har i øjeblikket. Den udbyggede version kan fremstille tallene i lagkager og grafer og med tiden sammenligne gudstjenestedeltagelsen i forskellige perioder.

- Det er klart, at værktøjet skal udvikles sammen med menighedsråd i de kommende år, efterhånden som det bliver brugt. Man kan også forestille sig, at sogne i provstierne bliver enige om i fællesskab at indtaste tallene efter bestemte kriterier, så man kan sammenligne besøg og behov og ud fra fakta planlægge provstiets gudstjenester og andre aktiviteter. Programmet har samtidig mulighed for, at sognene anonymt lægger deres tal i en samlet database. Så kan det blive rigtig spændende, når vi om nogle år måske er i stand til at præsentere landsdækkende tal, siger Morten Skovsted, som selv er ivrig tilhænger af både brug af pc i det folkekirkelige arbejde og statistikker på baggrund af kirketællinger.

Interesserede menighedsråd kan henvende sig til Kroghs Forlag og få adgang til en demonstrationsmodel af kirketællingsprogrammet. Resten af året er det gratis at bruge, og fra 1. januar skal man betale et årligt abonnement, oplyser forlaget.

vincents@kristeligt-dagblad.dk