Opsang til folkekirken fra kristne børn og unge

Kirken skal bruge sine kræfter på at gøre kristendom levende for børn og unge, lyder det fra børne- og ungdomsorganisationen FDF

Folkekirken har brugt alt for mange kræfter på teologiske spidsfindigheder og perifere diskussioner i stedet for at være optaget af, hvordan kristendommen bliver levende for børn og unge, mener FDF. --
Folkekirken har brugt alt for mange kræfter på teologiske spidsfindigheder og perifere diskussioner i stedet for at være optaget af, hvordan kristendommen bliver levende for børn og unge, mener FDF. --. Foto: Rune Hansen.

Rockmusik og spontan bøn under højmessen. Teater og orienteringsløb i konfirmandundervisningen. Og en kirke, der brænder for at fortælle børn og unge om den kristne tro frem for at bruge kræfter på teologiske stridigheder.

Sådan lyder nogle af opråbene til folkekirken fra den kirkelige børne- og ungdomsorganisation FDF, som i dag og frem til søndag holder landsmøde i Nyborg og i den anledning lancerer et debathæfte til landets sognekirker.

Folkekirkens helt store udfordring er nemlig hverken islam eller homoseksuelle vielser, men at præsentere en form for kristendom, der griber børn og unge for livet, lyder det fra kommunikationsmedarbejder og præst i FDF Jacob Zakarias Larsen.

"Vi må som folkekirke kende vores besøgelsestid og indrømme, at der er blevet sovet i timen. Der er brugt alt for mange kræfter på teologiske spidsfindigheder og perifere diskussioner i stedet for at være optaget af, hvordan børn og unge møder en fælles folkekirke, hvor voksne er optaget af at spille med, lytte og undre sig og bidrage med fortællingen om Gud, der blev menneske," siger han og tilføjer, at det nye debathæfte forhåbentlig kan inspirere kirkerne til at forny gudstjenester og konfirmandundervisning.

Ud over debathæftet til landets sognekirker har FDF blandt andet udgivet en religionspædagogisk værktøjskasse under navnet "Forkyndelsesmaterialet 12", som skal inspirere præster til at bruge mindre tavleundervisning og flere lege, sanseoplevelser og udendørs aktiviteter i konfirmandsundervisningen. Under landsmødet vil FDF blandt andet diskutere, hvordan kreativ undervisning for børn og unge og særgudstjenester som rock- og hiphopgudstjenester får mere plads i højmessen og kirkens andre aktiviteter.

"Vi har så mange gode erfaringer med særgudstjenester, at de bør få indflydelse på højmessen. Og højmessen må gøres mere tilgængelig for børn og unge ved blandt andet at eksperimentere med musikken og inddrage børn og unge i gudstjenesten," siger sognepræst i Møllevangskirken i Århus og medforfatter til FDF's debathæfte Hanne Jul Jakobsen. Og uddyber:

"Der er desværre en tendens til, at præsten bliver en kustode, der fremfører gamle ritualer, og gudstjenesten drukner i formfuldendte bønner. Der kunne man lade unge fra menigheden bidrage med levende, spontane bønner. Orgelmusik og salmesang er en hurdle for mange unge, og der er brug for kirkemusikere, som har sans for den musik, der synges uden for kirken - såsom rock, pop og gospel."

Men FDF's forslag er både "reaktionære og gammeldags", mener journalist og hjælpepræst med ansvar for minikonfirmander i Kirke Hvalsø og Særløse Sogne Søren E. Jensen.

"Det hele findes jo i rigt mål i forvejen. Vi er ved at drukne i særgudstjenester og udenoms-arrangementer og ditten og datten. Og kirkehistorisk set har debatten om, at vi er ved at miste børn og unge, været den samme i 50 år. Så jeg vil i stedet foreslå, at vi dropper alt det andet og kun holder højmesse," siger han.

johansen@k.dk