Pave og patriark samles til historisk møde om kristenforfølgelser

Pave Frans og patriarken af Moskva er to af de vigtigste nulevende kirkeledere som henholdsvis leder af den katolske kirke og leder af den største ortodokse kirke i verden. Foto: Scanpix

Når den russiske patriark Kirill og pave Frans mødes på fredag i Cuba, er det blandt andet for at diskutere forfulgte kristne. Kirkelige iagttagere er ikke helt enige om, hvilken betydning det historiske møde vil få for katolikker og ortodokse, som for 1000 år siden splittede kristendommen i Øst og Vest

På fredag lander pave Frans i Cubas lufthavn i Havana på vej på officielt besøg i Mexico. Dagen før er den russisk-ortodokse patriark Kirill, overhoved for den største ortodokse kirke i verden, ankommet på vej til et officielt besøg i Cuba, Brasilien og Paraguay.

Der er afsat to timers samtale på spansk og russisk, og kun tolkene og de to religiøse overhoveders nærmeste medarbejdere vil være til stede. Det hele skal efter sigende munde ud i en fælles erklæring eller udtalelse.

Det er tilsyneladende en indviklet kabale, der er faldet på plads, så det spektakulære møde pludselig kunne komme i stand.

Siden Murens fald i 1989 har der været forskellige ønsker om tættere forbindelser mellem paven i Rom og metropolitten i Moskva blandt andet for at løse problemer med kirkernes indbyrdes medlems- og ejendomsforhold.

De to kirker blev splittet i en Østkirke og en Vestkirke på det berømte kirkemøde i 1054 med efterfølgende gensidige fordømmelser.

Det historiske skisma er man den dag i dag nødt til at bearbejde og pege mod en fremtid, hvor kirkerne igen forenes, påpeger teolog og

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.