Paven mildner synet på kondomer

I en kommende interviewbog bløder paven op i sit syn på kondomer. Men der er lang vej fra en pavelig refleksion til officiel katolsk politik, forklarer kender af den katolske kirke

Ifølge pave Benedikt XVI kan brugen af kondom i visse tilfælde retfærdiggøres.
Ifølge pave Benedikt XVI kan brugen af kondom i visse tilfælde retfærdiggøres.

Ifølge pave Benedikt XVI kan brugen af kondom i visse tilfælde retfærdiggøres. Det er den opsigtsvækkende nyhed, som går verden rundt, og som fremgår af en kommende interviewbog. Bogen er skrevet af den katolske, tyske journalist Peter Seewald og har den engelske titel "Light of the World: The Pope, the Church and the Signs of the Times."

I bogen åbner paven for første gang for, at brugen af kondom ikke i alle tilfælde er forkert. Eksempelvis kan det være et instrument til at begrænse spredningen af hiv/aids. Specifikt peger paven på, at mandlige prostituerede kan bruge kondomer til at forhindre spredning af sygdommen.

Det er en markant og vigtig udmelding, forklarer Peter Lodberg, teolog og lektor ved Aarhus Universitet. Blandt andet fordi den katolske kirke er så stor og vigtig en aktør inden for hospitals- og sundhedsområdet i Afrika, hvor hiv/aids hærger. Og hvor nødhjælpsorganisationer længe har bedt paven revidere sit hårde og fordømmende syn på prævention.

"Udmeldingen er en markering af, at paven er ved at få en mere fleksibel holdning til prævention. Endnu er det en prøveballon, og der kan godt gå et stykke tid, inden det bliver skrevet ind i de officielle katolske dokumenter. Men det kan blive den katolske kirkes politik i løbet af kortere tid," siger Peter Lodberg.

Mere skeptisk er Iben Thranholm, teolog og forfatter.

"Jeg tror måske, at der er slået et større brød op af medierne, end man egentlig kan bage. Der er slet ikke tale om nogen officiel udtalelse fra paven, men en personlig refleksion," siger Iben Thranholm og tilføjer:

"Desuden siger paven ikke, at brugen af kondomer nu er helt i orden. Det er meget vigtigt, at paven giver eksemplet med en mandlig – og ikke en kvindelig – prostitueret. Her er ikke tale om, at man forhindrer liv, hvilket er kardinalpunktet i den katolske kirkes modstand mod prævention. Det er alene det moralske hensyn om, at man ikke må slå ihjel."

I hvert fald advarer Iben Thranholm mod falske forhåbninger om, at Vatikanet bløder præventionspolitikken op foreløbig.

Der har været spekulationer om, hvorvidt pavens udmelding er en form for afledningsmanøvre i forhold til de sex-skandaler, der har ramt den katolske kirke med voldsom kraft. Men de spekulationer køber Peter Lodberg ikke.

"Jeg læser det sådan, at der foregår en diskussion i den katolske kirke omkring seksualitet og synet på køn, krop og kultur. I den forstand hænger det sammen med sexskandalerne, men på et mere principielt niveau end som et led i en mediestrategi. Selvfølgelig har den katolske kirke interesse i at få vendt en dårlig presse, men prævention er så vigtigt og principielt et spørgsmål, som den katolske kirke har investeret så meget energi i, at den næppe ændrer holdning på grund af skandalerne," siger Peter Lodberg.

Om samme sexskandaler fik katolske biskopper fra hele verden på et møde i Vatikanet i fredags ifølge Reuters besked på, at de fremover skal tage større ansvar for at undgå, at præster misbruger børn seksuelt. Samme dag udsendte Vatikanet en pressemeddelelse om, at der forberedes nye retningslinjer for, hvordan de katolske biskopper skal forholde sig til seksuelt misbrug, herunder samarbejde med lokale myndigheder.

beck@k.dk

Leder side 8