Politik kan ikke fjerne hadet i folks hjerter

Missionær og pinsekirkepræst Sven-Axel Conrad arbejder på at skabe enhed mellem de kristne i Tanzania, der i disse år oplever en stigende islamisme

”Det er skræmmende, at islamiske ekstremister er begyndt at operere i Tanzania og er lykkedes med at få en lille del af befolkningen over på sin side,” siger Sven-Axel Conrad, som er pinsekirkepræst, underviser og missionær i Tanzania og Danmark og har arbejdet intensivt på at skabe forsoning og enhed mellem de mange kristne grupper i Tanzania. –
”Det er skræmmende, at islamiske ekstremister er begyndt at operere i Tanzania og er lykkedes med at få en lille del af befolkningen over på sin side,” siger Sven-Axel Conrad, som er pinsekirkepræst, underviser og missionær i Tanzania og Danmark og har arbejdet intensivt på at skabe forsoning og enhed mellem de mange kristne grupper i Tanzania. – . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

”Al respekt for politisk arbejde – men jeg har aldrig oplevet, at politik kan få hadet i menneskers hjerter til at forsvinde. Det kan Guds kærlighed til gengæld.”

68-årige Sven-Axel Conrad har i mere end 40 år arbejdet som pinsekirkepræst, underviser og missionær i Tanzania og Danmark, og de seneste knap tre år har han arbejdet intensivt på at skabe forsoning og enhed mellem de mange kristne grupper i Tanzania.

I 2015 har han sammen med kristne ledere fra flere andre kirkesamfund rejst 35.000 kilometer i det østafrikanske land og har i alle landets større byer formået at samle ledere fra katolske, lutherske, anglikanske og evangeliske kirker til seminarer om enhed og forsoning. Deres mål er at skabe en stærk kristen enhed, der kan styrke Tanzania og fungere som modvægt mod de radikale islamister.

”Det er skræmmende, at islamiske ekstremister er begyndt at operere i Tanzania og er lykkedes med at få en lille del af befolkningen over på sin side. Det spreder mistro, frygt og had, og hvis hadet vinder, har islamisterne vundet,” siger Sven-Axel Conrad.

Den aktuelle anledning til hans rejser i Tanzania i 2015 var parlaments- og præsidentvalget i oktober. Op til valget var der uroligheder og demonstrationer. Valget til præsidentposten stod mellem regeringspartiet CCM’s kandidat, John Magufuli, og oppositionens kandidat, Edward Lowassa, der tidligere havde været en fremtrædende person i regeringspartiet.

Allerede et halvt år før valget var der uroligheder, og den daværende præsident, Jakaya Kikwete, advarede om, at det kunne udvikle sig til borgerkrig. Kikwete, der er muslim, havde siddet 10 år på magten, og store dele af befolkningen var utilfreds med ham og vrede over den stigende korruption.

Desuden var der blandt nogle kristne ledere bekymring over, at Kikwete i sin tid som præsident havde givet flere rettigheder til lokale muslimske autoriteter, og at han havde indsat muslimer på en lang række poster i den offentlige administration.

”Under min rundrejse i landet opfordrede jeg de kristne ledere til at stå sammen og glemme deres indbyrdes uenigheder. Sammen med dem bad jeg for, at der ville være fred i landet både før, under og efter valget. Vi bad også for, at Tanzania ville få en kristen præsident,” siger Sven-Axel Conrad, som sammen med sin rejsefæller samlede i alt 3800 kirkeledere til bøn og seminarer.

Tanzania har siden landets uafhængighed i 1961 været kendt som et af Afrikas mest stabile og fredelige lande. Landets første præsident, Julius Nyerere, der var troende katolik, formåede at skabe en fælles identitet på tværs af religion og stammetilhørsforhold. Alle 120 stammer skulle tale samme sprog, swahili, og både muslimer og kristne skulle være repræsenteret i parlament og regering. Desuden skulle der være religionsfrihed, som også indebar retten til at skifte religion. Nyereres indsats var vellykket, og da al-Qaeda-inspirerede grupper som Boko Haram med base i Nigeria og al-Shabaab med base i Somalia for 5-10 år siden begyndte at hærge dele af Afrika med terrorangreb og attentater på kristne ledere, mente mange kendere af Tanzania derfor, at det østafrikanske land var godt rustet til at modstå islamisterne.

Men i 2012 og 2013 var der adskillige angreb på præster og moderate imamer på Zanzibar, og også på fastlandet var der i løbet af 2013 flere voldelige og dødelige angreb fra islamister mod kristne kirker. I maj 2013 kastedes der håndgranater mod en kirke i byen Arusha med tre døde og over 60 sårede til følge. Sven-Axel Conrad var i byen og oplevede tragedien. Han havde været væk fra Tanzania i en årrække og mærkede tydeligt, at noget var forandret.

”Da jeg vendte tilbage til Tanzania i 2013, var der en anden ånd. De radikale islamister havde skabt had og mistro, hvor der før var kærlighed. De radikale islamister kom udefra og fik først fodfæste på Zanzibar, men siden også på fastlandet, og jeg kunne mærke, at splittelsen truede. Men jeg fik også en stærk oplevelse af, at jeg måtte og kunne gøre noget for at samle kirken, så kirken kunne hele nationens sår,” siger Sven-Axel Conrad.

I foråret 2013 lykkedes det ham at samle biskopper fra alle landets kirkesamfund til et uformelt møde i hovedstaden, Dodoma. Her fortalte han dem, hvad han havde på hjerte:

”Jeg sagde til dem, at det smertede mig dybt at se, hvor splittet kirken var. Kristus har kun ét legeme; han har ikke et luthersk og et katolsk og et anglikansk – eller et afrikansk og et europæisk og et indisk. Al-Shabaab spørger ikke, om man er katolik eller lutheraner, før de skyder. De går efter alle, som de opfatter som vantro. Derfor er tiden kommet til at stå sammen, ikke for at gå i krig, men for at bede sammen,” siger Sven-Axel Conrad.

Det blev begyndelsen på det målrettede arbejde for at skabe kristen enhed, som var baggrund for mobiliseringen op til valget i oktober 2015.

Valgresultatet var overraskende: CCM’s kandidat, John Magufuli, fik 58,5 procent af stemmerne, mens oppositionens kandidat fik 40 procent. Oppositionen anklagede Magufuli for valgfusk, og iagttagere frygtede uro, der kunne udvikle sig til borgerkrig. Sven-Axel Conrad var bekymret.

”Men så skete det forunderlige. Magufuli erklærede, at det var folket, der havde valgt ham, og at han ville føre oppositionens politik. Han gjorde sig til hele folkets præsident, og han satte sig som mål at favne alle. Det er lykkedes ham så godt, at han ifølge de seneste målinger har 80 procent af befolkningens opbakning,” siger Sven-Axel Conrad.