Politikere åbner for at fjerne civilregistrering fra folkekirken

MED AFSTEMNING Kirkeordførere fra rød blok kritiserer, at det er folkekirken, der civilregistrerer de nyfødte, og derfor ser de gerne den urgamle ordning fjernet snarest muligt

barn, børn, baby, nyfødt
Barn, børn, baby, nyfødt.

 
 
Folkekirkens rolle som samfundets registerfører ser ud til at være udspillet. Efter at have registreret fødsler og dødfald blandt landets borgere siden Christian den Fjerde indførte kirkebøgerne i 1645, er der nu bred enighed hos regeringens kirkeordførere og støttepartiet Enhedslisten om, at det nok er bedre at kommunerne nu overtager opgaven.

Det er kun få år siden, at blandt andet Baptistkirken igangsatte en stor debat ved at kalde ordningen for religiøs diskrimination.

LÆS OGSÅ: Civilregistrering er en torn i øjet på andre trossamfund

Debatten har ikke være forgæves. Skiftende kirkeministre har gennemført lempelse på lempelse, så borgernes kontakt med folkekirkens kordegnekontorer og præstekontorer i dag er minimal. Blandt rød bloks kirkeordførere er der stor forståelse for at tage det sidste skridt og helt overlade opgaven til landets kommuner.

Pernille Vigsø Bagge (SF) mener således, at det er mest fornuftigt at civilregistreringen ligger hos kommunerne, sådan som den gør i Sønderjylland.

Men som det ser ud nu med den nuværende økonomiske sammenstrikning mellem stat og kirke og et milliardunderskud i den offentlige økonomi, er der ikke penge til på nuværende tidspunkt at overføre registreringen og etablere den hos kommunerne. Der er en række påtrængende velfærdsopgaver, som er vigtigere at bruge penge på i disse år, og derfor er en løsning for øjeblikket sparket til hjørne, siger Pernille Vigsø Bagge.

Men Radikale Venstres Malene Lorentzen mener ikke, at det skal være pengene, som står i vejen for en overførsel af opgaven til kommunerne.

De Radikale har i lang tid ment, at civilregistreringen skal ligge i et neutralt, offentligt regi. Derfor kan spørgsmålet meget vel være noget, vi skal tage op med den nye ligestillings- og kirkeminister i løbet af regeringsperioden. Hvis vi ønsker at gennemføre omlægningen, må vi se bort fra økonomiske forhindringer og foretage en politisk løsning og måske omfordele ressourcer fra kirken til kommunerne, siger Malene Lorentzen.

Enhedslistens Per Clausen er også fortaler for en hurtig overflytning af civilregistreringen.

Civilregistreringen bør ligge et neutralt sted, hvor der i forvejen er administrativ kontakt med borgerne, og derfor vil opgaven passe fremragende ind i den kommunale sammenhæng. Økonomien er ikke afgørende, for jeg kan ikke forestille mig, at der er tale om et kæmpestort beløb til varetagelse af civilregistreringen, siger Per Clausen.

Karen J. Klint (S) siger, at hun ikke er ensidig fortaler for, at folkekirken skal beholde registreringen.

Det er et af de elementer, vi skal have med, når der skal laves en udredning af folkekirkens opgaver og føres en bred debat om, hvordan kirkens forhold skal se ud i fremtiden. Vi skal ikke låse os fast på bestemte løsninger på forhånd. Men jeg har da noteret mig, at kommunerne ikke ligefrem står i kø for at overtage civilregistreringen. I sidste ende handler det måske om et regnestykke og om, hvorvidt der er penge til det i statsøkonomien, for kommunerne vil næppe overtage opgaven uden finansiering, siger Karen J. Klint.

Kirke&tro side 4