Politikere: Indvandreres religion er uden betydning

Det betyder ikke noget, om indvandrere er kristne eller muslimer, mener partierne på begge fløje. Forkert, mener integrations-konsulent: Politikerne må af med deres religiøse berøringsangst

Både kristne og muslimer kommer til Danmark i stadig større tal.
Både kristne og muslimer kommer til Danmark i stadig større tal.

En historisk forvandling af indvandrermønstret i Danmark modtages med et skuldertræk fra politikere på begge sider af folketingssalen.

Antallet af herboende kristne indvandrere er de seneste år vokset så meget, at de om få år vil overgå antallet af muslimer, vurderer forskere på baggrund af nye tal, som Kristeligt Dagblad skrev i går.

LÆS OGSÅ: Kristne indvandrere ventes at blive flere end muslimske

Ifølge forskerne er kristne grupper ofte nemmere at integrere end mange muslimske grupper. Alligevel vil Dansk Folkepartis Martin Henriksen bremse den indvandring af kristne fra især Østeuropa, som den fri bevægelighed i EU har åbnet for.
Selvom de kommer fra kristne lande, og de derfor har bedre mulighed for at blive assimileret, skal de kun have lov til at komme, hvis der er brug for arbejdskraft. Jeg mener godt, man kan regulere det. Det er et spørgsmål om politisk vilje. For eksempel kunne man gøre det til en regel, at man som betingelse for at arbejde her kommer fra et land med samme lønniveau som i Danmark. Det ville helt klart begrænse indvandringen, siger han.

Ifølge Martin Henriksen er indvandringen rekordstor, idet både kristne og muslimer i stadig større tal kommer til Danmark. Det vil ikke mindske integrationsproblemer, mener han.
Vi vil se, at udlændingedebatten bliver mere nuanceret og kommer til at omhandle ikke bare asyl og familiesammenføring, men også østeuropæisk indvandring. Men problemerne med visse muslimske grupper bliver ikke mindre foreløbig, bare fordi der kommer flere kristne.Hos Socialdemokraterne, De Radikale og Enhedslisten vil man ikke skelne mellem kristne og muslimske flygtninge og indvandrere, når det gælder integration.Jeg er ked af den tanke, at bare folk har en bestemt religion, så er der ikke noget problem eller at en bestemt religion giver problemer, siger integrationsordfører Ole Hækkerup (S).Uanset hvor meget jeg ved om et andet menneskes religion, kan jeg ikke vide, hvordan det menneske har valgt at leve med sin baggrund. Den tanke, mener jeg, er en vestlig, demokratisk tanke. For uanset om vi taler om mennesker fra Mellemøsten eller Østeuropa, så kan vi ikke skære alle over en kam. Der er uhyre forskel på nydanskere i dag, siger han.


De Radikale har ligeledes ingen præferencer til hverken flygtninge eller indvandreres religion, siger integrationsordfører Liv Holm Andersen.

Men det er en forkert tilgang til integration, mener integrationskonsulent og forfatter Mehmet Yüksekkaya, som er kurdisk indvandrer med muslimsk baggrund og har boet i Danmark i 30 år.Rigtig mange muslimer fungerer fremragende, men det er, som om politikerne har valgt at lukke øjnene for de udfordringer, der er med muslimske indvandrere. Vi har store grupper, som er fuldstændig uden for arbejdsmarkedet. Det kan ikke bare forklares med manglende uddannelse og kompetence. Der er nogle problemer i forhold til det religiøse såsom ønsket om, at kvinder ikke skal arbejde. Den slags problemer finder man ganske enkelt ikke blandt kristne indvandrere, siger han.Politikerne er præget af religiøs berøringsangst, mener Mehmet Yüksekkaya:

LÆS OGSÅ: Befolkningstilvækst styrer religiøs udvikling

Før Muhammed-krisen talte man temmelig markant om udfordringer forbundet med islam. Men som en eftervirkning af Muhammed-krisen er der kommet en angst blandt politikere for at tale om religion. Det gavner ikke integrationen at lukke øjnene for, at religion har en betydning.De Konservatives integrationsordfører, Tom Behnke, ser store fordele ved at modtage indvandrere fra kristne europæiske lande.De har mange af de samme traditioner og kommer med det aktive positive valg at ville arbejde. Der er ikke noget integrationsproblem dér. Det kan der være med folk, der kommer fra Langtbortistan og med andre kulturer. Økonomisk set er det også uproblematisk, at der kommer europæere hertil for at arbejde. Det betyder, at man ikke behøver at bruge de samme penge og kræfter på integration, som tilfældet er med andre grupper, siger han og afviser DFs ønske om at begrænse den fri bevægelighed i EU.