Politikere skal holde sig fra præstefyringer

Dansk Folkeparti med retsordfører Peter Skaarup i spidsen går over stregen ved at kræve præst i Brorsons Kirke Per Ramsdal fyret, mener eksperter. De forudser, at den slags politiske udtalelser bidrager til adskillelse af stat og kirke

Brorson-præst Per Ramsdal. -
Brorson-præst Per Ramsdal. -. Foto: Mogens Flindt.

Om en præst i den danske folkekirke skal indstilles til fyring er op til den enkelte biskop – og ikke til politikerne i Dansk Folkeparti. Det understreger flere eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, krævede i går den omstridte præst i Brorsons Kirke, Per Ramsdal, fyret, fordi dagbladet B.T. har beskyldt ham for at medvirke til at skjule udviste irakere. Per Ramsdal afviser beskyldningen. Men hverken Peter Skaarup eller andre politikere har beføjelse til at kræve en præsts afgang, understreger professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Tim Knudsen.

– Det er et udtryk for, at Dansk Folkeparti ikke respekterer magtens tredeling. De vil både blande sig i domstolene og den udøvende magts detaljer. Men folketingspolitikere bør lade være med at fare ud og blande sig i alle mulige forvaltningsmæssige spørgsmål – i dette tilfælde en noget indviklet sag mellem folkekirken og kirkeministeren. Det kan umuligt være en sag, som er belyst til bunds allerede, siger han.

Sagen om Per Ramsdal udviklede sig dramatisk i går, da Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, sendte sognepræsten på tre ugers ferie. Nogenlunde samtidig kom det frem, at Københavns Politi undersøger, om der skal rejses sigtelse mod Per Ramsdal. Tim Knudsen vurderer, at den store ståhej kan påvirke forholdet mellem stat og kirke.

– Skaarup leverer et bidrag og en hjælp til dem, der gerne vil have skilt kirke og stat, og som ikke vil have, at Folketinget blander sig i alt, siger Tim Knudsen.

Også lektor i praktisk teologi ved Aarhus Universitet og medlem af et netværk, som er modstandere af politiets aktion i Brorsons Kirke, Peter Lodberg, langer ud efter Dansk Folkeparti.

– Peter Skaarups udtalelser er meget upassende og ubehagelige. Ved at trænge ind på et område, der hører under de kirkelige myndigheder, overskrider han den hårfine grænse mellem folketing og kirke. Det er dog ikke uventet, at det sker. Hele sagen vidner om, at Dansk Folkeparti fra begyndelsen har bygget op til karaktermord på Ramsdal. Det er Dansk Folkepartis metode til at lukke munden på folk, siger Peter Lodberg.

Han frygter, at udtalelser som Skaarups kan forrykke forholdet mellem stat og kirke.

– Hvis Skaarup har held med sit projekt, kan det være med til at rykke på de hårfine balancer og gøre den politiske styring stærkere. Det er en udvikling, man skal være meget opmærksom på, for hele den folkekirkelige ordning hviler på gensidig respekt mellem stat og kirke, siger han.

Sådan opfatter sognepræst i Tversted-Uggerby og tidligere medlem af Islamkritisk Netværk Thomas Reinholdt Rasmussen ikke sagen.

– Det er selvfølgelig drastisk, at Peter Skaarup kræver præstens afsked, men ellers kan jeg ikke se noget problem i, at han udtaler sig politisk om sagen. I sidste ende er det jo ikke ham, der skal afgøre, om en præst skal fyres. Jeg tror ikke, at hans udtalelser kommer til at rokke ved noget som helst, siger Thomas Reinholdt Rasmussen, som mener, at Per Ramsdal må være indstillet på at tage konsekvenserne af sine eventuelle handlinger.

– Som tjenestemand er Per Ramsdal forpligtet på at følge landets love. Hvis man føler, at man ikke kan det, så må man gøre det, man skal, og så tage konsekvensen af det. Det er ikke tilrådeligt at gå imod sin samvittighed, men det er heller ikke omkostningsfrit at følge den, siger han.

schelde@kristeligt-dagblad.dk