Politikere vil blokere for konfirmationsundervisning i skoletiden

Modstand mod forkyndelse i folkeskolen gør, at flere kommuner kæmper imod et forsøg om at få konfirmationsforberedelsen tilbage i skoletiden. Ærgerligt, at ideologi skal spænde ben for skolers fleksibilitet, svarer undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V)

Modstanden mod undervisning af konfirmander i skoletiden vokser i en række af landets største kommuner. Arkivbillede af kommende konfirmander ved en generalprøve i Taastrup Kirke.
Modstanden mod undervisning af konfirmander i skoletiden vokser i en række af landets største kommuner. Arkivbillede af kommende konfirmander ved en generalprøve i Taastrup Kirke. Foto: SCANPIX.

Modstanden mod undervisning af konfirmander i skoletiden vokser i en række af landets største kommuner.

Efter en længerevarende debat om konfirmationsforberedelsens trange kår som følge af skolereformen åbnede undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i september for en forsøgsordning, hvor skolerne igen kan få konfirmationsundervisningen ind i skoletiden i op til to timer om ugen.

Ministerens initiativ støder imidlertid på politisk modstand i flere af de store kommuner.

I Odense Kommune, hvor 11 skoler ellers har vist interesse for at få konfirmationsforberedelsen på skoleskemaet, har et rødt flertal i Børn- og Ungeudvalget sat foden ned. En af dem, der går imod de fynske skoleelevers mulighed for at gå til præst i skoletiden, er SF' byrådsmedlem Line Mørk, der sidder i Børn- og Ungeudvalget i Odense Kommune.

”For mig betyder det rigtig meget, at folkeskolen bliver fri for forkyndelse. Børnene skal have lov til at gå til præst, men jeg mener ikke, at løsningen er at hive konfirmationsforberedelsen ind i skoletiden. Jeg synes også, at man som forældre har ret til et valg om ikke at gå kirkens ærinde,” siger Line Mørk, som dog har mødt modstand fra Venstre og Dansk Folkeparti, der nu vil prøve sagen i byrådssalen.

Også i Københavns Kommune tegner der sig ifølge den radikale gruppeformand Tommy Petersen et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget mod ministerens forsøg:

”Jeg så hellere, at konfirmationsundervisningen blev skåret ned for at give mere plads til biologi og samfundsfag, og mit indtryk er, at man i udvalget generelt ønsker at bevare den understøttende undervisning frem for at bruge den på konfirmationsforberedelsen.”

Ifølge børne- og ungdomsborgmesterens kontor vil der først blive taget stilling til en eventuel politisk behandling i udvalget, når kommunen ved, om der er københavnske skoler, som ønsker at blive en del af ordningen.

Vil kommunerne deltage i forsøget, skal de tilmelde sig senest den 1. december hos Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Det har 43 kommuner allerede gjort, oplyser ministeriet, som netop har forlænget fristen med halvanden måned.

Men står det til Socialdemokraternes Peter Uden-gaard bliver Aarhus ikke den 44. kommune til at tilmelde sig ordningen. Han er næstformand i Børn- og Ungeudvalget og klart imod, at konfirmationsforberedelsen skal være en del af elevernes normale skoletid.

”Skolerne er presset i forhold til skolereformen, og jeg synes ikke, at det er godt med ekstra skal-opgaver. Jeg er også meget forbeholden omkring det forkyndende aspekt. Vi har religionsfrihed, og jeg synes, at det er at gå et skridt for langt, hvis konfirmationsforberedelsen skal ind i skoletiden,” siger Peter Udengaard.

Han vurderer, at konfirmationsforberedelsen næppe bliver genindført i skoletiden, selv hvis skolerne skulle ønske det.

”Centrum-venstre sidder relativt tungt på det i Aarhus, og min mavefornemmelse siger mig, at det bliver svært at få et flertal her i kommunen,” siger Peter Udengaard.

Spørger man Peter Lodberg, lektor i teologi ved Aarhus Universitet, kan den røde politiske modstand mod konfirmandundervisning i skoletiden skyldes en værdikamp.

”Det er et udtryk for, at religion og folkekirken i almindelighed er blevet en større diskussion mellem højre og venstre. Den borgerlige fløj har taget patent på at være folkekirkens og konfirmationsforberedelsens beskyttere, og samtidig trækker venstrefløjen sig tilbage for ikke at gå et bestemt religiøst ærinde. Derudover har folkekirken simpelthen ikke været i stand til at levere argumenter, der kan overbevise politikere om, at konfirmationsforberedelsen er vigtig for kommende generationer,” siger Peter Lodberg.

Kvinden bag forsøget med konfirmationsforberedelse i skoletiden, undervisningsminister Ellen Trane Nørby, finder det synd, at flere kommuner stritter imod af politiske årsager:

”Jeg synes, det er ærgerligt, hvis kommunal ideologi bremser for, at lokale skoler kan få større fleksibilitet, men ansvaret for folkeskolen er placeret hos kommunalbestyrelsen, og det er derfor op til kommunalpolitikerne, om de vil deltage i et rammeforsøg.”