Præsten burde være administrerende direktør

Folkekirken kunne på mange måder lade sig inspirere af erhvervslivet, mener tidligere administrerende direktør i Bjerringbro-virksomheden Grundfos Niels Due Jensen. Han efterlyser blandt andet en samlet strategi for, hvordan der skaffes flere tilhørere i kirkerne

Det værste ved folkekirken er, ifølge godsejer og forhenværende direktør i Grundfos Niels Due Jensen, når præster fornægter trosbekendelsen og for eksempel diskuterer Jesu opstandelse i det offentlige rum. Sådanne præster bør der ikke være plads til i folkekirken, mener han.
Det værste ved folkekirken er, ifølge godsejer og forhenværende direktør i Grundfos Niels Due Jensen, når præster fornægter trosbekendelsen og for eksempel diskuterer Jesu opstandelse i det offentlige rum. Sådanne præster bør der ikke være plads til i folkekirken, mener han. Foto: Henning Bagger.

Hvad er det bedste ved kristendommen?

Det bedste ved kristendommen er forkyndelsen om tilgivelse, tolerance og næstekærlighed. Det er de ting, jeg sætter mest pris på, fordi de er udtryk for, at vi har at gøre med en religion, der inkluderer i stedet for ekskluderer.

Kristendommen er efter min mening en af de få religioner, der opfordrer til forsoning og tilgivelse, og dermed mener jeg klart, at den kristne tro kan bidrage til at skabe fred i verden. Det er svært at tilgive mennesker, der bevidst ønsker at skade én, og det er personligt noget af det, jeg finder allersværest i kristendommen. Men her siger Det Nye Testamente, at vi skal vende den anden kind til og tilgive det menneske, som forvolder os ondt.

Hvad er det værste ved kristendommen?

Det værste ved kristendommen er konservatisme, som jeg mener, stammer fra Det Gamle Testamente, hvor Gud omtales som ophøjet og som straffende. Jeg kan ikke lide den konservative kristendom, der udspringer af dette gudssyn. Vi ser det stadig i visse kredse, for eksempel i USA, hvor man praktiserer dødsstraf og mener, man samtidig er i god overensstemmelse med kristen tro.

Det er for mig en dyb fejltagelse. Jeg tror grundlæggende ikke på, at man kan straffe mennesker til at blive bedre mennesker, og en fortsat håndhævelse af Det Gamle Testamentes princip om ”øje for øje og tand for tand” fører kun til en fortsat uendelig række af vold og ondskab. Man må i stedet arbejde med tilgivelse og forsoning og behandle mennesker på en måde, så de har mulighed for at forbedre sig.

Hvad er det bedste ved folkekirken?

Det bedste ved folkekirken er, at der er højt til loftet forstået således, at der både er plads til mennesker, som ikke er så tæt på kristendommen i dagligdagen, og mennesker, som måske er medlem af andre religiøse retninger. Folkekirken er meget rummelig og inkluderende, og det glæder jeg mig over.

Samtidig har vi i Danmark et fantastisk stort antal sognekirker, hvilket er en kæmpe værdi for det danske samfund. Vi har at gøre med en kulturarv, og vi skal derfor være meget varsomme med at nedlægge kirker rundt omkring i Udkantsdanmark. Kirkerne skal bevares, uanset om de bliver brugt eller ej. Det kan godt være, vi her og nu er inde i en strømning, hvor man har mindre brug for den kristne kirke, men ingen ved, hvordan vores samfund er skruet sammen om 50 år.

Hvad er det værste ved folkekirken?

Det værste ved folkekirken er, når præster benægter trosbekendelsen og offentligt begynder at diskutere, om en gravsten er væltet fra graven påskedag. Det er skadeligt for folkekirken og skaber utryghed. Opstandelsen, mener jeg, skal ikke fattes med fornuften, her er vi ganske enkelt nødt til at tro. Derfor vil jeg også opfordre til, at hvis man som præst vælger at fornægte trosbekendelsen, skal man finde sig et andet job. Sådanne præster skal der ikke være plads til i folkekirken.

En anden svaghed ved folkekirken er den lokale ledelse. Jeg så gerne, at præsten tog et langt større ledelsesansvar. Der mener jeg, at nogle præster i dag svigter, og at folkekirken trænger til en modernisering. Man burde betragte menighedsrådet som en bestyrelse og præsten som den administrerende direktør, der har den daglige ledelse af kirken. Med den rette uddannelse kunne præsten sørge for, at kirken havde en god medarbejderstab og et godt arbejdsklima. Folkekirken kunne generelt vinde meget ved at efterligne det hierarki, som findes i erhvervslivet.

Hvad er det bedste ved gudstjenesten?

Det bedste ved gudstjenesten er det frirum, den giver til at tænke tanker og overveje aspekter i dit liv. Det bedste ved gudstjenesten er også salmesangen. En gang imellem oplever jeg også en rigtig god prædiken, der gør evangeliet aktuelt i forhold til det liv, vi fører som moderne mennesker.

Min holdning er, at det er præstens opgave at forkynde og udlægge søndagens tekst fra Det Nye Testamente. Men desværre oplever jeg ofte præster, der viger udenom. I stedet tager de i prædikenen udgangspunkt i en historie eller i en mærkelig anekdote, og det, synes jeg, er irriterende. Præsten skal hjælpe kirkegængerne til en forståelse af det kristne budskab i vores liv og tilværelse.

Hvad er det værste ved gudstjenesten?

Det værste er, hvis der er få i kirke, og vi måske bare sidder fem-seks stykker. Hvis man som præst synes, at det er godt nok, beror det på en misforståelse. Der ligger en stor opgave for hele folkekirken i at gøre gudstjenesten til en god oplevelse og lave en strategi for, hvordan man skaffer flere tilhørere i kirkerne.

Det må være en vigtig målsætning, så præsterne får mulighed for at forkynde for flest muligt. Igen må jeg sige, at folkekirken kunne lære noget af erhvervslivet. Både med hensyn til det organisatoriske og økonomistyring. Jeg tror godt, man kunne lave en mere effektiv folkekirke, således at der ikke var så meget mudder og lange, seje forløb ved for eksempel personalesager. Der kan man i erhvervslivet godt finde ud af at gøre kort proces.

Hvad er det bedste ved det multikulturelle samfund?

Det bedste ved det multikulturelle samfund er mangfoldigheden. Mangfoldighed er godt for det danske samfund, for vi skal passe på ikke at blive for ensporet i vores nationalisme. Vi skal åbne os udadtil og have forståelse for anderledes mennesker i det danske samfund. Det være sig folk med en anden etnicitet, religion eller kultur.

Jeg har ingen problemer med et multikulturelt samfund, bare det ikke medfører polarisering eller eksklusion. Folk skal have ret til at udøve deres tro, men det er klart, at vi ikke kan have moskéer med højtalere, der kan høres ud over et helt nabolag. Der skal være plads til alle, men samfundet skal fungere, uden vi generer hinanden.

Hvad er det værste ved det multikulturelle samfund?

Det værste ved et multikulturelt samfund er, når man isolerer sig og ikke har som målsætning at være en integreret del af det danske samfund. Isolation er noget skidt, og etniske minoriteter, indvandrere og flygtninge skal så vidt muligt integreres i det danske samfund, for eksempel ved at tage et arbejde.

Jeg hører ikke til dem, der siger, at alle udlændinge skal elske Danmark. De fleste mennesker elsker kun det land, hvor de er født og stammer fra. Men derfor kan vi godt forlange af dem, at de arbejder på at blive en integreret del af det danske samfund, så længe de opholder sig i Danmark. Og her tror jeg, at en indslusningsløn, som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm har foreslået, er et rigtig godt og konstruktivt forslag.

kirke@k.dk