Præster chatter med unge om livets problemer

Det er svært at træffe de unge andre steder end på internettet, siger ungdomspræst Dennis Voss

I uChatten sidder fire ungdomspræster hver uge klar ved computeren i tidsrummet klokken 19 til 23 til en chat om livet på godt og ondt. Det nystartede initiativ, som er en del af den danske folkekirke, er startet i Vesterbro Sogn i København, men har allerede bredt sig til både Vejle, Kolding og Esbjerg. Modelfoto.
I uChatten sidder fire ungdomspræster hver uge klar ved computeren i tidsrummet klokken 19 til 23 til en chat om livet på godt og ondt. Det nystartede initiativ, som er en del af den danske folkekirke, er startet i Vesterbro Sogn i København, men har allerede bredt sig til både Vejle, Kolding og Esbjerg. Modelfoto. . Foto: Maskot/Polfoto.

Hver uge sidder Dennis Voss, der er ungdomspræst i Esbjerg, klar ved computeren. Han er en af de ungdomspræster, der er med i uChatten, et nyt projekt, hvor unge kan skrive ind om de udfordringer, de ikke taler med andre om. Seksualitet og manglende selvværd, selvmord og kæresteproblemer. Intet emne er for småt, intet er for stort.

Projektet kommer som en konsekvens af, at alle danskere over tre år i snit bruger mere end to timer om dagen på internettet. Derfor skal kirken være bedre til at være synlig, hvor de unge er, fastslår Dennis Voss.

”Jeg har tidligere haft en hjemmeside, hvor unge kunne skrive til mig om deres problemer, og det er min klare erfaring, at det er svært at træffe de unge andre steder end på nettet. Det skal vi være opmærksomme på, og derfor er det utrolig vigtigt, at de unge kan kontakte os præster online,” siger Dennis Voss.

Han bakkes op af ungdomspræst Thomas Nedergaard fra Vesterbro i København. Nedergaard er også med i uChatten, hvor fire ungdomspræster hver uge sidder klar ved computeren i tidsrummet klokken 19 til 23 til en chat om livet på godt og ondt. Det nystartede initiativ, som er en del af den danske folkekirke, er startet i Vesterbro Sogn i København, men har allerede bredt sig til både Vejle, Kolding og Esbjerg.

Antallet af unge, der skriver ind, svinger meget. Nogle aftener er helt stille. Andre gange kan hele seks personer skrive ind.

”Vi ved, at en samtale på de sociale medier er lige så virkelig for de unge som et ethvert andet møde. Det er en kæmpe del af de unges hverdag, men samtidig en platform, hvor kirken ikke har været nok tilstede tidligere. Det vil vi ændre på med uChatten,” siger Thomas Nedergaard.

”I uKirke ser vi i høj grad, at unge gerne vil kirken. Det handler blot om tidspunkt, form og kommunikation. Med uChatten gør vi det lettere at komme i kontakt med en præst. Søndag morgen sover de fleste unge. Derfor er uChatten online om aftenen. Det skal være nemt. Det kan være, at man får lyst til en samtale på vej hjem i bussen om aftenen, og der er vi lige ved hånden. Klar til at lytte,” forklarer ungdomspræsten.

Thomas Nedergaard fortæller, at ungdomspræsterne har været i tæt kontakt med Sjælesorg på nettet, som er et lignende nyt initiativ, hvor danskere i alle aldre har mulighed for at møde folkekirkens præster på internettet. Sjælesorg på nettet er samtidig et projekt, som af Folkekirkens Fællesfond og landets ti stifter er blevet tildelt 8,3 millioner kroner.

”Tanken er ikke at udkonkurrere Sjælesorg på nettet. Tværtimod håber vi på sigt at etablere et samarbejde, hvor vi kan lære af hinandens erfaringer,” siger Thomas Nedergaard, som håber, at uChatten kan brede sig til flere sogne landet over.