Præster: Rådhusets straksvielser mangler respekt for ægteskabet

På årets skuddag kan par komme ind fra gaden og give hinanden deres ja på Københavns Rådhus. DF-borgmester vil promovere København som kærlighedens by, men tiltaget viser et problematisk syn på ægteskabet, lyder kritik

Ved en "happening" vil par kunne blive straksviet på Københavns Rådhus. Arkivfoto:
Ved en "happening" vil par kunne blive straksviet på Københavns Rådhus. Arkivfoto:. Foto: Leif Tuxen.

Det er ikke kun Paris, der kan bære titlen som kærlighedens by, men også København. Det mener kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Carl Christian Ebbesen (DF), der står bag et særligt vielsesarrangement på årets skuddag. På onsdag er det muligt for par at komme ind fra gaden og kort efter komme ud fra rådhuset som ægtefolk. Den slags vielsesarrangementer skal være med til at promovere hovedstaden som kærlighedens by, men de såkaldte straksvielser møder kritik fra præster.

”Jeg synes ikke, det er rådhusets opgave at opfordre til at blive gift som en del af et reklamestunt. Det vil svare lidt til, hvis vi i Jyllinge Sogn havde en friluftsgudstjeneste om ni måneder og så gik ud og sagde til folk 'lav nu nogle børn, så vi kan få nogen, der skal døbes til den gudstjeneste'. Jeg synes, initiativet er useriøst og mangler respekt for ægteskabet, når du kan få ideen om at blive gift om formiddagen, og så er det hele overstået om eftermiddagen. Normalt tager det tre uger at få papirerne, men her gør de det, mens folk venter, og når man kan blive gift og skilt uden forberedelsestid, tager det seriøsiteten ud af ægteskabet,” siger Kaj Bollmann, der er sognepræst i Jyllinge ved Roskilde.

Edith Thingstrup, der er sognepræst i Ledøje-Smørum Sogne på Sjælland, forbinder også ægteskabet med en dybere eksistentiel forpligtelse, som ikke hænger sammen med rådhusets særlige straksvielser.

”Sagt lidt ironisk er det da rart, at Københavns Kommune kan rubbe neglene hvert fjerde år, og det er da fint, hvis folk kan gå direkte ind fra gaden og blive viet. I dag kan folk jo blive skilt direkte på nettet inden for 24 timer, så hvorfor skal det være lettere at blive skilt, end det er at blive gift? Når det så er sagt, er der to måder at anskue ægteskabet: for det første som en praktisk-juridisk ordning - og her er det godt, at tingene kan gå ubureaukratisk. For det andet som en dybere eksistentiel forpligtelse - og her er det til gengæld godt, at der går lidt tid, så man kan tænke sig om. Hvis kommunen vil levere effektiviteten, så fint for mig. Kirken vil gerne være med til at levere eftertænksomheden,” siger Edith Thingstrup.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen er ikke bange for, at vielserne bliver for uovervejede.

”Vi laver en happening, hvor vi pynter op på rådhuset og gør noget ekstra ud af det, men i virkeligheden tror jeg, at de par, der vælger at blive viet på rådhuset den dag, længe har haft det i tankerne. Nu er der så en dag, hvor det er nemt og praktisk,” siger borgmesteren.

Han ser fordele i de særlige vielsesarrangementer, som efter hans mening kan styrke byens turisme.

”Vi gør det her for at sætte fokus på, at København er Nordens kærlighedsby og stedet, hvor man kan komme og få nogle fantastiske dage sammen med sin familie og venner, når man bliver gift. Det er noget, som også giver mange jobs og arbejdspladser til byen. Der er rigtig mange danske og udenlandske vielsesturister, der vælger København som destination, og det er en rigtig god forretning for kommunen. Når folk opholder sig i byen for at blive viet, bruger de typisk dobbelt så mange penge pr. døgn som en normal turist. Man vender også ofte senere hen tilbage til den by, man er blevet gift i, så på den måde er der også en strategi i det,” siger Carl Christian Ebbesen.

Det overrasker ikke religionssociolog Astrid Krabbe Trolle, at kirken og rådhuset ikke deler syn på vielsesarrangementet på skuddagen.

”Fordi staten og kommunen er sekulære institutioner, er det mere legitimt at markedsføre sig selv med skudår og med andre særlige datoer. Det ville ikke give mening teologisk set, men der er forskel på at være en sekulær institution og en religiøs institution, og kommunen behøver jo som sådan ikke at have en holdning til, hvad der er rigtigt og forkert i forhold til, hvad der ligger i at blive viet. Det er en service, de tilbyder som alternativ til den kirkelige vielse. For kirken kan det faktisk være gavnligt at gå ud og kritisere den uovervejede handling og sige, at kærlighedsbudskabet ikke står nok frem, og det kan være en styrke at tage afstand fra, at vielser bliver markedsgjort og stille sig som repræsentanter for det modsatte.”

Det er ikke første gang, at Københavns Rådhus bliver pyntet op til at særligt vielsesarrangement. Melodi Grand Prix og specielle datoer som 12.12.12 og 7.9.13 har været anledninger, som rådhuset har grebet. Den 12.12.2012 var der 69 par, der blev viet på Københavns Rådhus.