Præstesager gør Danmark til en særling blandt lutherske kirker

Annette Berg, Thorkild Grosbøll og Per Ramsdal er alle præster, der har stået med en kontroversiel sag på hånden. Foto: Scanpix

Etiske spørgsmål har længe splittet verdens lutherske kirker, men danske præstekonflikter som Annette Berg-sagen rykker nu teologien ind i kernen af striden

Som indfødt finne kender teologiprofessor Kirsi Stjerna alt til nordisk frisind og folkekirkeliv. Alligevel bliver hun lidt paf, da hun fra sin stol ved Californiens lutherske universitet i USA hører om en dansk præst, der tror på reinkarnation.

”Det er meget fascinerende - det, der sker i Danmark - at lutheranere diskuterer reinkarnation. Wow! Hvis du som luthersk præst i USA sagde, at du troede på reinkarnation, ville du være uden job,” siger professoren, der forsker i luthersk teologi og historie.

Sagen om sognepræst Annette Berg, der i efteråret bekendte sin tro på reinkarnation, er blot den seneste i en række af kontroversielle præstesager i Danmark i nyere tid. I 2003 afviste sognepræst Thorkild Grosbøll en skabende og opretholdende Gud, og i juledagene 2014 afviste Per Ramsdal og andre præster Jesu fysiske opstandelse. Samtlige præster fik lov til at fortsætte i embedet, og debatten har blandt andet handlet om, hvor meget præster kan afvige fra de bekendelser, som folkekirken har tilfælles med verdens andre lutherske kirker.

Som kirkeminister Bertel Haarder (V) forleden skrev her i avisen, beklager

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.