Provst om nye anklager mod præst: Hvordan kunne det dog lade sig gøre?

En tidligere folkekirkepræst er tiltalt for seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser mod 12 unge. Sagen rammer folkekirken hårdt i en tid, hvor børne- og ungdomsarbejdet prioriteres højt, siger teolog

"Generelt hører vi ikke meget om seksuelle overgreb i kirken, hvilket kan skyldes, at alt måske ikke kommer ud i offentligheden. Så det er umuligt at sige, hvor mange tilfælde der er tale om i folkekirken. Men den her sag viser, at de findes,” siger Kristine Garde og tilføjer, at sagen er særligt alvorlig for folkekirken i en tid, hvor børnearbejdet har stor betydning.
"Generelt hører vi ikke meget om seksuelle overgreb i kirken, hvilket kan skyldes, at alt måske ikke kommer ud i offentligheden. Så det er umuligt at sige, hvor mange tilfælde der er tale om i folkekirken. Men den her sag viser, at de findes,” siger Kristine Garde og tilføjer, at sagen er særligt alvorlig for folkekirken i en tid, hvor børnearbejdet har stor betydning. Foto: NIMA STOCK.

En aktuel sag om angivelige seksuelle overgreb begået af en folkekirkepræst har vist sig at være langt mere omfattende end først ventet.

I juni 2016 blev en sognepræst i Kalundborg Provsti varetægtsfængslet og sigtet for i flere tilfælde at have begået seksuelle overgreb mod en 12-årig dreng i perioden juni 2015 til maj 2016. Siden er sigtelsen blevet udvidet til flere seksuelle krænkelser og flere børn, og i går viste en aktindsigt, som TV 2 har fået i anklageskriftet, at præsten er blevet tiltalt for seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser mod 12 unge. Han er i alt tiltalt for 30 forskellige forhold, hvilket tæller seksuelle overgreb på syv børn og unge, der alle var mindreårige på gerningstidspunktet, og for blufærdighedskrænkelse mod fem drenge via Skype.

De anmeldte seksuelle overgreb er ifølge anklageskriftet begået fra 2006 til maj sidste år, og alle er foregået i præstens tjenestebolig. Præsten, som efter varetægtsfængslingen forlod sit embede, er også tiltalt for besiddelse af børneporno.

Den tidligere sognepræst har fra begyndelsen erkendt sig skyldig i nogle af forholdene, og i Kalundborg Provsti undrer de ansatte sig over, at ingen har haft nogen mistanke, siger provst Jørn Noe.

”Vi har gjort os millioner af tanker om, hvordan vi ikke kan have opdaget noget. Ingen har set det komme. Alle er både rystede og forbavsede over, at det kunne lade sig gøre,” siger han.

Biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller har tidligere fortalt Kristeligt Dagblad, at der ikke har været mistanke mod præsten tidligere, men at den tiltalte tilbage i 2012 havde henvendt sig til provsten om noget, han selv omtalte som ubegrundede anklager. En journalist fra Moldova havde henvendt sig til dansk politi med oplysninger om præstens overgreb på mindreårige, men sagen handlede efter præstens eget udsagn om finansiel støtte til skolegang for en dreng i landet. Ifølge Jørn Noe havde han indberettet det, hvis han dengang havde haft den mindste mistanke, men Peter Fischer-Møller hørte først om sagen, da navneforbuddet i den aktuelle sag sidste år blev ophævet.

Også teolog med speciale i kirkeret Kristine Garde undrer sig over, at en sag med så meget belastende materiale ikke er blevet opdaget tidligere. Hun har beskæftiget sig med præstesager gennem tiden og mindes ikke tidligere anklager om seksuelt misbrug inden for folkekirken i denne størrelsesorden.

”Den her sag er unik og helt usædvanlig. For der er tale om mange ofre og mange forhold. Generelt hører vi ikke meget om seksuelle overgreb i kirken, hvilket kan skyldes, at alt måske ikke kommer ud i offentligheden. Så det er umuligt at sige, hvor mange tilfælde der er tale om i folkekirken. Men den her sag viser, at de findes,” siger hun og tilføjer, at sagen er særligt alvorlig for folkekirken i en tid, hvor børnearbejdet har stor betydning.

”Det er en stor del af præstens arbejde at kommunikere med børn og unge, og det er særligt højt prioriteret i dag, hvor folkekirken oplever at miste grebet om den kommende generation. Man anser det for nødvendigt at gøre meget for den fremtidige generation for at holde folkekirken kørende. Derfor er det nødvendigt, at sager som denne ikke opstår.”

Siden sagen kom frem sidste år, har provstiets præster haft kontakt til de to skoler, der har været involveret, og aftalt, at skolelederne kunne kontakte provsten, hvis de hørte noget fra børnene. Derudover har en præst været ude at tale med en klasse, der ønskede det, og der blev også talt med konfirmanderne, der begyndte sidste år.

”Vi har bedt vores præster og ansatte om at holde øjne og ører åbne, og vi har gjort, hvad vi kunne, og stillet os til rådighed for skolerne. Begge skoleledere har været glade for vores tilbud, og sagen lader ikke til at have skadet tilliden til kirken. Der var god tilslutning ved indsættelsen af den nye præst, og alle, man kunne forestille sig ville blive konfirmeret, er blevet det,” siger han og tilføjer, at provstiet dog er mere opmærksomme end tidligere.

”Vi har sagt, at præsterne skal fortsætte, som de plejer, og for eksempel stadig kan tage konfirmander med hjem til overnatning. Men der skal i så fald være andre voksne til stede end præsten.”

Biskop Peter Fischer-Møller oplyser, at sagen også har været drøftet på samtlige provstikonventer i stiftet, og at han har bedt om at blive underrettet ved bare den mindste mistanke om overgreb.