Præst med pudsige versemål

Karsten Højrup Petersen er talmenneske, men skriver salmer. Det er lidt som at løse en sudoku, mener han

Karsten Højrup Petersens salmer er båret af glæde og taknemmelighed, som også er grundtonen i salmen ”Livet springer ud”. –
Karsten Højrup Petersens salmer er båret af glæde og taknemmelighed, som også er grundtonen i salmen ”Livet springer ud”. –. Foto: Nils Rosenvold.

Teologien skal have førsteprioritet, så må rim og rytmer underordne sig, og derfor ender Karsten Højrup Petersens salmer ofte med så pudsige versemål, at han simpelthen er nødt til at få skrevet nye melodier til dem.

Prøve lige at se her, siger han og slår op på nummer 9 i sin nye salmebog, Livets glæde, som han netop har udgivet med 28 selvskrevne salmer. Nummer 9, I mørke og kulde, er på fire vers med forskudte, korte og lange linjer.

Versemålene er vinde og skæve, men de ville bare ikke blive anderledes, konkluderer salmedigteren og fortæller, at han flere gange har prøvet at digte salmer på kendte salmemelodier, men som oftest har opgivet.

For der kom rimene til at dirigere det hele, og så endte det i tomme floskler. Det skal jo være indholdet, teologien og ikke rimene, der styrer.

Derfor er Karsten Højrup Petersens salmer, med få undtagelser, med nye melodier af nutidige komponister, som tilmed har formået at servere hans skæve versemål så sangbare, at han og andre præster kan bruge dem i deres gudstjeneste. Det har han biskoppens tilladelse til i sin egen kirke, Sct. Nicolai Kirke i Vejle.

Karsten Højrup Petersen, født 1963, har været præst ved Sct. Nicolai siden 2000 og er netop også tiltrådt en 35 procents stilling ved skole-kirke-tjenesten i Haderslev Stift, hvor en af hans første opgaver bliver at skabe et spil, som kan bruges af folkeskoleelever i forbindelse med kristendomsundervisningen, hvor eleverne kan få afprøvet deres paratviden i faget inden en eventuel eksamen.

Her kan hans sans for tal, matematik og salmer formentlig komme til stor nytte. Karsten Højrup Petersen betegner sig selv som et talmenneske, og når han skriver sine salmer, er det for ham lidt som at løse en sudoku.

På samme måde som med en sudoku er det en udfordring at få en salme til at gå op i en større enhed.

Talmennesket Karsten Højrup Petersen har gennem hele sin opvækst kæmpet sin personlige kamp med ordene. Han er ordblind, men i skolen mente man bare, at han var doven, og først da han var i gang med HF, fik han konstateret sit læsehandicap.

Derfor lå det absolut ikke i kortene, at han skulle tage en teologisk embedseksamen med lange studier, læsning og skriftligt arbejde, og i første omgang blev det da også til en uddannelse som kommis.

Men jeg blev engageret i det kirkelige børne- og ungdomsarbejde og fandt ud af, at det med kirken og teologien var mere interessant end at sætte mælk på hylder, forklarer han, og med stædighed lykkedes det ham at lære sig selv teknikker til overvindelse af ordblindheden.

Karsten Højrup Petersen siger, at han ikke bryder sig synderligt om digte, men holder vildt meget af salmer, og som præst i Vejle har han i flere år været koordinator ved de store salmesangsprojekter, der samler godt 2000 børn til salmesang i fem af kommunens kirker.

At hans interesse skelner skarpt mellem digte og salmer, skyldes først og fremmest salmesangen. At der er melodi på en salme, og at en salme netop først blive en salme, når den synges, er afgørende for ham.

Så først får fuglen luft under vingerne, salmen får sit eget liv, og det hele går op i en højere enhed.

Salmedigtningen er for Karsten Højrup Petersen af forholdsvis ny dato. Sin første salme skrev han i 2004, da der manglede en ny salme om skabelsen til en temagudstjeneste. Siden er nogle af hans salmer kommet med i FDF-sangbogen March og Lejr, og selvfølgelig håber han, at flere af dem havner i andre sangbøger, men ellers er han ret uambitiøs med hensyn til sin salmedigtning.

Det er jo noget, jeg gør, fordi jeg synes, det er sjovt, men selvfølgelig er det da skønt, hvis andre kan bruge dem, siger han beskedent og tilføjer, at han ikke bare kan sætte sig ned og skrive en salme.

Så professionel er jeg ikke. Jeg forsøgte det på et tidspunkt, hvor jeg ville skrive en sommersalme, men endte med at have skrevet en begravelsessalme, inden jeg var færdig, for det var det, mit hoved var fyldt af tanker om.

Karsten Højrup Petersen er præst i et sogn med tre store plejehjem og op mod et halvt hundrede begravelser om året.

Inspirationen til hans salmer og prædikener kommer ofte lidt ubelejligt om natten, så derfor har han altid en blok og en lommelygte på natbordet, så idéer kan skrives ned, inden de forsvinder igen i nattens drømme. Kortformen har hjulpet ham til selv at få præciseret og skærpet sin teologi, og salmerne kan ses som en udkrystallisering af tanker fra prædikener og de mange samtaler med folk, der hører til præstens arbejde, siger han.

De grundlæggende temaer i hans nye salmebog er glæde og taknemmelighed over livet med fokus på Guds kærlighed og tilgivelse, som fortsat er der, også når vi på grund af vore handlinger har mest lyst til at vende ryggen til os selv, fortæller Karsten Højrup Petersen, som i sin mindegudstjeneste for 10-året for terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001 bad en bøn for terroristerne.

For om nogen har netop de brug for Guds kærlighed og tilgivelse. Alle andre hader dem jo.

Det begynder med kærligheden fra Gud. Det begynder med, at mennesker føler sig elsket af Gud, fastslår præsten og salmedigteren, men kærligheden kræver også ansvar, for kærligheden skal gives videre til vore medmennesker.

Og her må vi tage både hjerne og følelser i brug. Det går ikke med følelser alene. Vi må også bruge vores forstand, vores fornuft, i arbejdet med udbredelsen af Guds kærlighed.

Så der er både ord for hjerte og hjerne i Karsten Højrup Petersens salmer, og tilmed en blød bamse for nogle af salmerne er skrevet til de mindste og kan bruges til babysalmesang.

Dermed ligger den nye salmebog i fin forlængelse af Karsten Petersens hidtidige forfatterskab, der omfatter Den Lille Bibel for børn, samt et hæfte med Julefortællinger og eventyr med 20 små fortællinger til børnehavebørn og tilsvarende aldersklasser.

Livets glæde en salmebog er udgivet på forlaget BoD og koster 40 kroner. Den bliver præsenteret på Spil Dansk Dagen torsdag den 27. oktober ved et arrangement klokken 19.30 i Løget Kirke i Vejle.

steens@k.dk

Karsten Petersen bryder sig ikke meget om digte. Helt anderledes forholder det sig med salmer, for de skal synges, og ”så får ’fuglen’ luft under vingerne, salmen får sit eget liv, og det hele går op i en højere enhed.” –
Karsten Petersen bryder sig ikke meget om digte. Helt anderledes forholder det sig med salmer, for de skal synges, og ”så får ’fuglen’ luft under vingerne, salmen får sit eget liv, og det hele går op i en højere enhed.” – Foto: Nils Rosenvold.