Præster skal uddannes til at hjælpe skilsmissebørn

Nyt kursus skal hjælpe præster i samtale med skilsmissebørn for eksempel i forbindelse med konfirmation eller vielser

Nyt kursus skal hjælpe præster i samtale med skilsmissebørn for eksempel i forbindelse med konfirmation eller vielser
Nyt kursus skal hjælpe præster i samtale med skilsmissebørn for eksempel i forbindelse med konfirmation eller vielser.

Kan mor og far enes til min konfirmation? Skal jeg holde en eller to fester? Ifølge psykolog og leder ved Center for Familieudvikling Annette Due Madsen er det blandt andet sådanne spørgsmål, præster møder i konfirmationsforberedelsen, når konfirmander i skilsmissefamilier skal forberede sig til den store dag.

Derfor udbyder centret fra sidst i januar et nyt kursus, der skal imødekomme præsternes behov for at kunne tale med de unge om skilsmisse.

"Vi er ikke gode til at berøre det sårbare. Ikke fordi vi ikke ønsker det, men vi tænker: ?Hvad kan vi dog gøre og sige?. Det ønsker vi at klæde folk på til," siger Annette Due Madsen om kurset af to eller fire dages varighed for fagfolk som lærere, pædagoger, sundhedsplejersker, socialrådgivere og præster.

Blandt andet bliver der opfordret til at oprette samtalegrupper for skilsmissebørnene. Fra præster hører Annette Due Madsen, at "det fylder rigtig meget og er et stort tema". Derfor ønsker hun også, at håndteringen af skilsmisser bliver et større tema i kirken.

"Jeg vil ønske, at det her bliver bredt ud, og det burde være et stort tema på pastoralseminariet, for præsterne møder de her mennesker til konfirmationsforberedelse, dåbssamtaler og vielsessamtaler," siger Annette Due Madsen.

På Pastoralseminariet mener rektor Mogens Lindhardt, at seminariet skal stå for en introduktion. Det gøres blandt andet gennem konflikthåndtering og samtaletræning.

"Vi giver det, som alle skal kunne, derfor går det meget på prædikenen og konfirmandundervisningen. Vi prøver at få præster til at bruge lokale tiltag til mere specifikke temaer. Og derfor er det fremragende, at der nu er et nyt tilbud med mulighed for at supplere teologiuddannelsen," siger Mogens Lindhardt.

Også på Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster, der efteruddanner præster, mener rektor Eberhard Harbsmeier, at der er brug for at nytænke efteruddannelsestilbuddene til præster. Sidste gang søgte 67 personer om at deltage i deres kursus om sjælesorg, mens der kun var plads til 18.

Kirstine Helboe Johansen, der er teolog og adjunkt ved Aarhus Universitet med speciale i moderne kristendom, mener, at der generelt i samfundet er en tendens til, at man skal efteruddannes. For præster har det slået igennem i forhold til uddannelser i samliv og nu i skilsmisser.

"Opgaven for præsterne har hele tiden været der, for i præstejobbet ligger det at møde mennesker i mange forskellige livsfaser. Nu begynder præsterne så at videreuddanne sig for at håndtere det," siger hun.

Det er langtfra alle, der mener, at præsten skal kunne håndtere skilsmissebørn. Sognepræst Agnete Raahauge er af den holdning, at præstens opgave er at prædike om søndagen.

"Det, der gerne skal karakterisere en præst, er, at han ikke er en professionel behandler. Men at han er et almindeligt skrøbeligt menneske, der taler på samme måde med sine sognebørn, som de taler med hinanden. Præster burde holde sig på afstand af at psykologisere mennesker, for et menneske er en større hemmelighed, end moderne præster tror," siger hun.

Ifølge Kirstine Helboe Johansen udvander man ikke præsterollen ved at lære præster, hvordan de kan tale med unge om skilsmisse. Der er mere tale om en "opkvalificering af kerneydelsen", mener hun.

anne.jensen@k.dk