Radikale mod deres kirkeminister: Adskil kirke og stat

En gruppe radikale udfordrer deres egen kirkeminister, Manu Sareen. Partiet skal aktivt kæmpe for at skille kirke og stat fra hinanden, mener de

Kirke og ligestillingsminister Manu Sareen har flere gange tidligere understreget, at han ikke ønsker at skille kirke og stat. Det gør til gengæld vigtige folk i hans partis bagland. -
Kirke og ligestillingsminister Manu Sareen har flere gange tidligere understreget, at han ikke ønsker at skille kirke og stat. Det gør til gengæld vigtige folk i hans partis bagland. -. Foto: Søren Staal.

Markante radikale presser kirkeministeren for at adskille kirke og stat i Danmark.

Kirkeminister Manu Sareen (R) har for nylig slået fast, at han og regeringen ikke vil adskille folkekirken fra staten, men ti dage inden de Radikales landsmøde fremsætter en gruppe radikale nu et forslag om en total adskillelse af kirkens og statens økonomi og får støtte fra partiets toneangivende resolutionsudvalg.

LÆS OGSÅ: Sareeen: Der er absolut ingen planer om at skille stat og kirke

"Vi mener ikke, at det er en statslig opgave at forkynde religion og slet ikke missionsvirksomhed, som man reelt støtter med en masse penge i dag. Det største problem er klart, at der bliver brugt mange skattekroner fra folk, som ikke er medlem af folkekirken, på at aflønne præster, hvilket vil sige den direkte religionsudøvelse," siger forslagsstiller Bo Nissen Knudsen, medlem af partiets hovedbestyrelse, til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Radikale: Staten skal ikke støtte kirken økonomisk

At adskille kirke og stat kan ikke lade sig gøre uden at ændre i Grundloven. Men de radikale forslagsstilere mener, at der er behov nu og her for indledende handlinger, der kan bane vejen:

"I denne valgperiode kunne det være glimrende, hvis man nåede frem til en kirkeforfatning, som leder os på vej mod en adskillelse eller en mere praktisk arbejdsdeling mellem den statslige forvaltning og kirkens egen struktur," fortsætter Bo Nissen Knudsen.

LÆS OGSÅ: Regeringens første 100 dage: Kirke og stat er kommet tættere på hinanden

Ifølge Berlingskes oplysninger stemte formand Margrethe Vestager blankt til forslaget, mens landsformand Klaus Frandsen stemte ja.

"I et land, hvor man har flere religioner, er det sundt, at den stærkeste religion får en evne til at stå på egne ben, så folk, der tilhører andre religioner ikke føler, de bliver diskrimineret. Men jeg mener, at det skal gøres på en måde, hvor kirken forbliver stærk nok til at kunne rumme det," siger landsformand Klaus Frandsen til avisen.

Også folketingsmedlem Sofie Carsten Nielsen "hælder til" at ville adskille kirke og stat.

"Som princip synes jeg, at der er mange gode takter i, at de to ting adskilles. Men jeg vil gerne også se på, om det kan gøres på en måde, hvor vi stadig har en folkekirke, men hvor trossamfund stilles langt mere frit," siger Sofie Carsten Nielsen.

Hverken Margrethe Vestager eller Manu Sareen har ønsket at kommentere det radikale forslag. Men som det fremgår af regeringsgrundlaget vil regeringen udforme "en mere tidssvarende og klar styringsstruktur for den danske folkekirke". Manu Sareen har dog klart afvist en adskillelse af kirke og stat. Så sent som for to uger siden kaldte han i et debatindlæg Kristeligt Dagblad tanken for "useriøs," og da Kristeligt Dagblad for to uger siden kunne berette, at Radikale ønsker totalt at adskille folkekirkens og statens økonomi, sagde ministeren:

Det er ikke lige til at gøre fra det ene øjeblik til det andet. Men vi sætter arbejdet om en ny styrelseslov i gang meget snart. Der skal man også kigge på økonomien, og derfor synes jeg, det ville være upassende at komme med noget, der ligner det forslag nu.

LÆS OGSÅ: Sareen til Barfoed: Useriøse påstande om folkekirken

Den radikale debat vækker opsigt i de to andre regeringspartier. SF går principelt ind for at adskille kirke og stat, men da det kræver en grundlovsændring, er det mere aktuelt at arbejde for, at kirken bliver mere selvstændig, siger SFs gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge til Berlingske:

"Vi ønsker så løse bånd som muligt, så kirken får større selvbestemmelse. Kirken er i dag underlagt en malstrøm af bureaukrati fra statens side, som stammer tilbage fra starten af 1900-tallet. Men det er fint, at grundlovens paragraf fire fastslår, at det er den evangelsk-lutterske kirke, der er folkekirken og ikke alle mulige andre kirker," siger hun.

Socialdemokraternes kirkeordfører, Karen Klint, vil hverken svare ja eller nej til, om det er en god idé at adskille kirken fra staten.

"Men vi vil gerne fastslå, at vi ønsker at modernisere kirken og selvstændiggøre kirken inden for grundlovens rammer. Det indebærer også en større ligestilling i forhold til andre trossamfund," siger Karen Klint.

Kilde: Berlingske.dk