Per Ramsdal: Yes! Jeg fik udstået min straf

Med et projekt om ”Himlens lyksaligheder” er den kontroversielle sag om sognepræst Per Ramsdal nu formelt overstået. En sag, som har fået stor betydning for teologer og præster, men mindre for folkekirken generelt, vurderer eksperter

Sognepræst Per Ramsdal har afsluttet det mentorforløb, han tilbage i januar blev indkaldt til af Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, efter en række kontroversielle udtalelser om opstandelse.
Sognepræst Per Ramsdal har afsluttet det mentorforløb, han tilbage i januar blev indkaldt til af Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, efter en række kontroversielle udtalelser om opstandelse.

”Yes!!!! Så kom dagen endelig, hvor jeg fik udstået min straf.”

Sådan skrev sognepræst Per Ramsdal på sin Facebook-profil tirsdag aften som kommentar til, at det mentorforløb, han tilbage i januar blev indkaldt til af Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, efter en række kontroversielle udtalelser om opstandelse, nu er slut.

I Facebook-opdateringen, som kan ses nederst i denne artikel, oplyste Ramsdal videre, at ”9 måneders lektiecafé” sluttede med afleveringen af en 10-siders opgave om ”Himlens lyksaligheder”, og at han glædede sig til igen at være en fri mand og koncentrere sig om sit daglige arbejde som sognepræst i Sydhavn Sogn. Derudover ønsker Per Ramsdal ikke at kommentere sagen.

Biskop Peter Skov-Jakobsen betragter sagen som afsluttet.

DEBAT: Deltag i debatten på Facebook her

”Da der ikke er tale om et eksamensforløb, men om teologisk samtale, refleksion og fordybelse, kommer der ikke noget facit eller en bedømmelse som afslutning på forløbet. Som jeg ser det, blev sagen afklaret i januar, hvor Per Ramsdal i en alvorlig samtale med mig undskyldte og distancerede sig fra begrebet nødløgn i forbindelse med sin forkyndelse og bekræftede, at han står ved sit præsteløfte og på ingen måde ønsker at distancere sig fra folkekirkens vide bekendelsesgrundlag,” skriver Peter Skov-Jakobsen i en e-mail til Kristeligt Dagblad, mens han samtidig opfordrer til, at Per Ramsdal nu får ro til at passe sit præstearbejde.

Men hvad har Ramsdal-sagen betydet for folkekirken i et større perspektiv? For det almindelige folkekirkemedlem har Ramsdal-sagen nok mest ført til undren og let hovedrysten, vurderer lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Anita Hansen Engdahl.

”Folkeligt slog debatten i hvert fald ikke an, selvom den fyldte i medierne. Ramsdals egen troværdighed er lettere anskudt, men i modsætning til Grosbøll-sagen vurderer jeg ikke, at sagen har skadet præstestandens troværdighed generelt, fordi så mange har taget klar afstand fra Ramsdals udtalelser,” siger hun med henvisning til Taarbæk-præsten Thorkild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud.

Der, hvor sagen har fået størst betydning, er i den interne teologiske debat blandt præster og teologer, mener lektoren.

”I disse år hvæsses knivene i den teologiske debat, og netop opstandelsen er et kernepunkt blandt lutherske hardlinere i både tidehvervske og missionske kredse, som har vind i sejlene. De er vant til at debattere og kan bruge opstandelsesdebatten til at slå deres tydning af dogmerne fast,” siger Anita Hansen Engdahl.

Dokumentation: Her ses Ramsdals Facebook-opdatering, som blev slettet i går

Men Ramsdal-sagen er også blevet en anledning til at sætte fokus på opstandelse og andre centrale teologiske spørgsmål på præsternes efteruddannelse, siger hun.

”I takt med at det teologiske studium er skåret ned, de studerende skal presses hurtigere igennem, og at man ikke kan slippe af sted med at sige hvad som helst i den offentlige debat, er der skabt et stigende behov for efteruddannelse, så præsterne bliver rustet til de teologiske debatter både i og uden for medierne. Det er bestemt noget, vi har fokus på,” siger Anita Hansen Engdahl.

At sagen på et overordnet plan ikke har ændret meget for folkekirken, er professor i dogmatik på Aarhus Universitet Anders-Christian Jacobsen enig i.

”Men hvis biskopperne går ind i forløb som det, Per Ramsdal har været igennem, kan det være med til at danne en god præcedens for, at man går længere ind i de teologiske samtaler, dér hvor præster af gode grunde er i tvivl.”

Professor Anders Klostergaard Petersen, afdeling for religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, mener, at Ramsdal-sagen har tydeliggjort fløjene i dansk kirkeliv. Her skal betydningen af sagen ifølge ham findes frem for hos den brede danske befolkning:

”Sagen har gjort det klarere, at der i præstestanden er en stadig stigende kløft mellem på den ene side en åbenhed for at nyfortolke den teologiske tradition og på den anden side dem i Tidehverv og på højrefløjen, som holder fast i en stærk traditionsbunden overlevering.”

DEBAT: Deltag i debatten på Facebook ved at trykke på "kommenter"

”9 måneders lektiecafé” sluttede med afleveringen af en 10-siders opgave, og nu glæder sognepræst Per Ramsdal sig til igen at være "en fri mand"

Posted by Kristeligt Dagblad on Wednesday, October 14, 2015