Rechendorff: Regering tyranniserer folkekirke

Tidligere kirkeminister kritiserer regeringens indblanding i folkekirkens sager

Rechendorff er bange for, at den politiske indblanding i kirken fører til en adskillelse af kirke og stat i Danmark. -
Rechendorff er bange for, at den politiske indblanding i kirken fører til en adskillelse af kirke og stat i Danmark. -. Foto: JAN JØRGENSEN.

Det borgerlige flertal er gået for vidt i sin omklamring af den danske folkekirke, og det får nu spliden til at spire frem i de borgerlige geledder.

Tidligere kirkeminister Torben Rechendorff (K) langer i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad i dag kraftigt ud efter sine egne i VK- regeringen og det, han kalder deres "ubehagelige tone over for kirkelige initiativer". Særligt formand for Folketingets kirkeudvalg Britta Schall Holberg (V) får med grovfilen for sine markante indsigelser i først klokkeringningen for klimaet og siden diskussionen om det internationale Porvoo-kirkefællesskab.

- Hvad er det for en tone, og hvorfor i alverden blander hun sig i spørgsmålet om klokkeringning? Tror hun virkelig i fuldt alvor, at landets menighedsråd, som præsterne som bekendt er medlemmer af, ikke selv kan tage stilling til, om klokkeringning er relevant i just deres sogn? Blandt "de vanvittige" var som bekendt en række af landets biskopper. Folketinget har ikke det fjerneste med den sag at gøre, siger Rechendorff, der frygter, at den politiske indblanding i kirkelige ini- tiativer fører til adskillelse af kirke og stat.

Den bekymring deler medlem af kirkeudvalget for De Konservative Per Ørum Jørgensen.

- Jeg er enig i Rechendorffs kritik af den politiske indblanding. En forudsætning for at be-vare det særlige forhold mellem kirke og stat er, at man kan holde balancen mellem de indre og ydre anliggender. Overskrider man grænserne, kan konsekvensen blive et brud på det unikke system, og det ville være utrolig skade- ligt. Der er mange ting, vi politisk ikke skal røre ved eller eksperimentere med, advarer Per Ørum Jørgensen.

Britta Schall Holberg, der i lørdags udtalte til Kristeligt Dagblad, at biskopperne kan melde sig ind i golfklubber, men ikke melde folkekirken ind i Porvoo-fællesskabet, siger, at hun vil kommentere Rechendorffs indlæg ved en senere lejlighed.

Tidligere kirkeminister og tidligere medlem af Europa-Parla-mentet for De Radikale Johannes Lebech er til gengæld enig i Rechendorffs kritik.

- Politikernes omklamring af folkekirken er urimelig, og det kan folkekirken ikke leve med i længden. Det interessante er, at de borgerlige politikere, der bliver ved at blande sig, skubber i en retning, de ikke selv ønsker, siger Johannes Lebech, der modsat Rechendorff ønsker mere frihed til folkekirken.

Formand for Danske Sømands- og Udlandskirker og tidligere centrumdemokratisk kirkeminister Arne Oluf Andersen ser ikke noget galt i, at politikerne blander sig i den kirkelige debat.

- Det, jeg frygter mest, er, at nogle få højttalende politikere i folks bevidsthed kommer til at tegne folkekirken. Derfor synes jeg, at politikerne på andre fløje skal blande sig lige så lystigt. Meningerne om folkekirken skal ikke hviskes i krogene, men råbes fra tagene. Folkekirken er alt for vidunderlig til at dø i stilhed, siger Arne Oluf Andersen, som ikke ønsker kirke og stat adskilt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

schelde@kristeligt-dagblad.dk