Reformationsfejring sætter fokus på Europas fælles kristne rødder

Selvom forholdet mellem religion og politik er forskelligt i de europæiske lande, er reformationsjubilæet i 2017 en oplagt mulighed for at besinde sig på den kristne arv i mødet med politiske udfordringer, siger kulturministeri Sachsen-Anhalt Stephan Dorgerloh, der netop har besøgt Danmark

Reformationsjubilæet er en enestående chance for at råde bod på det manglende kendskab til Reformationens enorme betydning, siger Stephan Dorgerloh, minister for undervisning og kultur i den tyske delstat Sachsen-Anhalt.
Reformationsjubilæet er en enestående chance for at råde bod på det manglende kendskab til Reformationens enorme betydning, siger Stephan Dorgerloh, minister for undervisning og kultur i den tyske delstat Sachsen-Anhalt. . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Det begyndte i Wittenberg, en lille flække i det daværende Sachsen midt i Tyskland. Men Reformationen fik i løbet af få årtier store konsekvenser for den politiske, sproglige og kulturelle udvikling i Europa. Derfor er 500-året for Reformationen, som finder sted i 2017, også en global begivenhed, siger Stephan Dorgerloh, minister for kultur og uddannelse i Sachsen-Anhalt. Og det er ikke en selvfølge, understreger han.

”Tidligere reformationsfejringer i Tyskland har haft national karakter. For eksempel i 1817 efter Napoleonskrigene, eller i 1917 under Første Verdenskrig. Når denne fejring for første gang i historien har et globalt fokus, sker det ud fra ønsket om at belyse Reformationens idé i et bredere perspektiv. Hvilken rolle spiller Reformationens tanker om frihed, om viden og uddannelse og om forholdet mellem religion og politik i det 21. århundrede? Det er højaktuelle temaer i dag, og vel at mærke ikke kun i en tysk sammenhæng,” siger Stephan Dorgerloh.

Han har netop afsluttet et besøg i Danmark, hvor han har drøftet det dansk-tyske samarbejde om 500-året med kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) og repræsentanter for den danske reformationsmarkering. Jubilæumsåret, mener han, er en enestående chance for at løfte det manglende kendskab til Reformationens enorme betydning, som gør sig gældende i begge lande.

”Selvom man kunne ønske, at det forholdt sig anderledes, er kendskabet til Luther og Reformationens betydning ikke stort i dag. Netop derfor bør vi gribe chancen for at formidle, hvordan centrale nutidige temaer som tanke- og ytringsfrihed, tolerance, skole, sprog og kultur er tæt forbundne med Reformations idéer,” siger Stephan Dorgerloh.

Foto: Petra Theibel Jacobsen

Selvom den evangelisk-lutherske folkekirke i Danmark med 78 procent af befolkningen som medlemmer står i en anden situation end i Tyskland, hvor befolkningen er omtrent ligeligt fordelt mellem den katolske og de evangeliske kirker, er de aktuelle udfordringer i høj grad fælles, mener han. Reformationsfejringen i sig selv er med til at tydeliggøre både ligheder og forskelle på tværs af de europæiske lande.

”Lande som Frankrig og Schweiz gøre store øjne over, at stat og kirke i Tyskland arbejder tæt sammen om reformationsjubilæet, mens der er andre, tydelige forskelle i forholdet mellem stat og kirke i Tyskland og Danmark. Men sagen er jo, at vi i kraft af Reformationen har fælles kilder til de forskellige modeller i forholdet mellem religion og politik, og jubilæet er en oplagt anledning til at besinde sig på de fælles kilder, også som et grundlag for videre samarbejde efter 2017,” siger Stephan Dorgerloh.

Også kirkerne bør gå aktivt ind i arbejdet for det europæiske samarbejde, som der mere end nogensinde er brug for, mener han. For ham, der ligesom Tysklands kansler, Angela Merkel, har rødder i det tidligere Østtyskland og i den protestantiske kirke, handler det også om at tage afsæt i en kristen grundholdning i mødet med samtidens store politiske udfordringer.

”Lige nu ankommer et stort antal mennesker på flugt fra terror, krig og vold. Kristeligt set er svaret for mig at se klart: At åbne døren og understøtte dem, der lider nød. Dernæst er det en anledning til klart at pege på vores eget åndshistoriske fundament, så vi kan sige til de mennesker, der kommer hertil fra andre kulturer og religioner: Dette er vores kultur, som danner baggrund for den måde, vi har indrettet samfundet på. Reformationsjubilæet er oplagt at bruge i denne sammenhæng, ” siger Stephan Dorgerloh.

Som minister i delstaten Sachsen-Anhalt peger han på, at de mange flygtninge, som nu kommer til landet, i høj grad også er en chance.

”Der er så meget fokus på vores ængstelighed og usikkerhed, men situationen rummer også en chance for et Europa med sine egne demografiske udfordringer. I Sachsen-Anhalt, i de gamle reformationsbyer, bliver befolkningerne ældre, mange fraflytter regionen, det er vanskeligt at skaffe lærere og andet personale. Nu kommer der mennesker og bosætter sig i de områder, og så siger vi, at det er de forkerte mennesker. Hvem er da de rigtige?”.