Regering tavs om kirkepolitik

Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil ikke udtale sig om et af de centrale emner i den kirkepolitiske debat, nemlig statens tilskud til folkekirken, selvom det klart fremgår af regeringsgrundlaget, at det skal lægges om, og kirkeordførerne fra regeringspartierne er imod. Det er uskønt at handle i strid med regeringsgrundlaget, siger forfatningsretsekspert

Kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) forlod i går regeringens seminar på Havreholm Slot inden pressemødet. Hun ønsker heller ikke at uddybe til pressen, hvad hun egentlig mener om regeringsgrundlagets formuleringer om bloktilskud til folkekirken. –
Kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) forlod i går regeringens seminar på Havreholm Slot inden pressemødet. Hun ønsker heller ikke at uddybe til pressen, hvad hun egentlig mener om regeringsgrundlagets formuleringer om bloktilskud til folkekirken. –. Foto: .

Der er opstået uklarhed om regeringens kirkepolitik. I regeringsgrundlaget står der tydeligt, at statens tilskud til folkekirken skal lægges om og erstattes med et bloktilskud. Det er regeringspartiernes kirkeordførere, formand for Folketingets Kirkeudvalg Britta Schall Holberg (V) og de konservatives Charlotte Dyremose, imod. Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech er tilsyneladende i vildrede om, hvad hun skal mene, for hun vil ikke gå ind i en diskussion om bloktilskud til folkekirken på nuværende tidspunkt. Hun meddeler via sin ministersekretær, at hun vil udtale sig senere.

Professor i statskundskab på Københavns Universitet Tim Knudsen mener, at regeringen dermed har et problem.

Med ordførernes udmeldinger og ministerens skeptiske holdning har regeringen et problem. Men jeg kunne forestille mig, at sagen ikke anses for at være så vigtig i modsætning til for eksempel integrationspolitikken. Derfor kan regeringen leve med, at ordningen med bloktilskud bliver udskudt. Jeg tror ikke, at omlægningen af statstilskuddet bliver opgivet, men regeringen har tid til at vente en omgang eller to, indtil tanken om bloktilskud er modnet i folkekirken og blandt politikerne, siger Tim Knudsen.

Statens tilskud til folkekirken skal lægges om, fordi der i de seneste år har været rejst kritik fra andre kirkesamfund.

Når staten betaler 40 procent af præsternes og provsternes løn samt alle bispelønninger, så betyder det, at alle skatteydere er med til at betale til folkekirkens forkyndelse, selvom de ikke er medlemmer, hedder det. I regeringsgrundlaget fra sidste år står der nu, at statstilskuddet i stedet skal gives til kirkebygningernes vedligeholdelse og kirkegårdsdrift, som alle nyder godt af, gennem et bloktilskud. Det er den plan, som nu drages i tvivl af kirkeordførerne i regeringspartierne og i regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, og som kirkeministeren ikke vil udtale sig om.

Birthe Rønn Hornbech har tidligere i Kristeligt Dagblad og ved andre lejligheder udtrykt sin skepsis i forhold til bloktilskud til folkekirken.

Det er ikke hver dag, at politiske ordførere undsiger et regeringsgrundlag, siger Tim Knudsen.

Det sker forholdsvis sjældent, at begge ordførere og ministeren står af i forhold til en del af regeringsgrundlaget. Det sker kun, fordi de pågældende kirkepolitikere ikke havde indflydelse på regeringsgrundlaget, da det blev skrevet, siger han.

Han støttes af professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Henning Koch, som understreger, at der ikke er en juridisk binding i forhold til et regeringsgrundlag. Derfor har regeringen i princippet lov til at ændre på politikken.

Man kan godt handle i strid med regeringsgrundlaget, men det ser uskønt ud. Normalt udformes regeringsgrundlaget, efter at regeringen er trådt sammen. Men hvis det bliver skrevet inden, så skærper det naturligvis den efterfølgende debat mellem politikerne. Så skal partilederne vurdere, om det er kampen værd at banke ordførerne på plads eller ej, siger Henning Koch.

vincents@kristeligt-dagblad.dk