Religion er en vigtig del af omskæringsdebatten

Inddrag religion i debat om omskæring, lyder opfordringen til Manu Sareen fra både rabbiner, muslim og præst

"Men man kan håbe, at kirkeministeren også vil tage en snak om, hvad det betyder at se sig selv som et religiøst menneske. Og ikke kun tale om køkkenborde og sundhed, men komme ind til kernen," siger Sørine Gotfredsen.
"Men man kan håbe, at kirkeministeren også vil tage en snak om, hvad det betyder at se sig selv som et religiøst menneske. Og ikke kun tale om køkkenborde og sundhed, men komme ind til kernen," siger Sørine Gotfredsen. Foto: Lars Bertelsen Denmark.

Fordi man er bange for at træde religiøse mindretal for nær, undlader man fra politisk side at tage stilling til drengeomskæring som menneskerettighedskrænkelse. Det mener foreningen Intact Denmark, der er imod børneomskæring, og som nu skal drøfte emnet med ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen (R).

De har ikke kunnet få ministeren i tale, men har vundet en auktion om et møde med ham, som de vil bruge på at debattere omskæring.

Senest har de nordiske børneombudsmænd underskrevet en erklæring, som opfordrer til, at indgrebet kun bør udføres, hvis den pågældende dreng er i stand til at give et samtykke. Og Europarådet har udtalt kritik af mandlig omskæring.

Hos Muslimernes Fællesråd har man noteret sig, at nej-siden i debatten har været markant i den seneste tid.

Mustafa Gezen, talsperson for Muslimernes Fællesråd, ser gerne en mere konstruktiv dialog end at tale om et forbud.

LÆS OGSÅ: Jesus var imod omskæring: Religion må ikke begrænse frihed

Omskæring er obligatorisk i jødedommen og i nogle retninger inden for islam. Så det er en vigtig del af den religiøse identitet. Og derfor er det ikke særlig dialogrettet at tale om et forbud. Det handler ikke om et politisk standpunkt. Det er meget mere et spørgsmål om religionsfrihed, siger han.

Der er endnu ikke fundet en dato for mødet mellem Intact Denmark og Manu Sareen, som i en mail til Kristeligt Dagblad skriver, at han ser frem til en spændende snak.

Selvom det hører under sundhedsministerens område, så er jeg frisk på at diskutere emnet med dem denne aften. Min holdning er, at børnene er de vigtigste. Og det er vigtigt, at omskæringer af drenge aldrig foregår hjemme på køkkenbordet under dårlige forhold. Det ville være rigtig skidt for sundheden hos disse drengebørn. Derfor er det afgørende med ordentlig oplysning og konstruktiv dialog med de forskellige trossamfund. Det er altid interessant at diskutere politik, også de svære emner, skriver Manu Sareen.

Overrabbiner Bent Lexner henviser til, at de omskæringer, Det Mosaiske Troessamfund foretager, foregår under lægeligt tilsyn og dermed det, han kalder betryggende omstændigheder.

Jeg kan undre mig over, at han som minister for kirken ikke tager det religiøse aspekt med. Jeg mener, det er repræsenteret i debatten, og at det er vigtigt, siger Bent Lexner.

Sørine Gotfredsen, sognepræst og journalist, peger på, at debatten i de seneste måneder har rykket sig en anelse.

Omskæringsdebatten er gået fra udelukkende at handle om den meget konkrete situation omkring indgrebet til, at jeg nu i højere grad ser folk, som forsvarer omskæringsritualet med, at hvis det ikke er påviseligt, at det er farligt og lidelsesfuldt, er det et indgreb i folks religiøse praksis. Og den har de dybest set lov til at udfolde, siger hun.

Det, at drøftelserne nu også går på, om forældre må vælge på deres børns vegne, breder debatten ud, mener Sørine Gotfredsen.

Den kommer til at vedrøre os alle, hvis man ingenting må beslutte på sine børns vegne, siger hun.

I Manu Sareens svar ser hun tendensen til at ville gå uden om det religiøse element.

Det er påfaldende, at han sender den over til sundhedsministeren. Men det er også meget naturligt, for i Danmark er der en meget pragmatisk tilgang til emner som omskæring. Men man kan håbe, at kirkeministeren også vil tage en snak om, hvad det betyder at se sig selv som et religiøst menneske. Og ikke kun tale om køkkenborde og sundhed, men komme ind til kernen, siger Sørine Gotfredsen.

Den kerne er for hende at se, at forældre på vegne af deres børn vælger, at børnene skal tilhøre en bestemt religion, uanset om det sker gennem dåben eller ved omskæring. Det er vigtigt, at det udfoldes, hvad sådan et tilhørsforhold til religion betyder, mener hun.

Ellers vil vi bevæge os længere væk fra den grundtvigske forestilling om, at mennesket skal placeres i en værdiladet virkelighed. Det skal have en konkret virkelighed at måle sig selv ud fra. Det ændrer ikke på, at børn i løbet af livet har friheden til at vælge til og fra. Faren er, at vi kommer dertil, at vi bliver alt for berøringsangste i forhold til at overdrage værdier til vores børn, siger Sørine Gotfredsen.