Religionsstudier populære som aldrig før

Ny undersøgelse skal kortlægge årsagerne til religionsfagets store popularitet på universiteterne

Gennem de seneste årtier er samfundets efterspørgsel på undervisere og eksperter i religion steget eksplosivt, og det smitter af på studenters valg af fag på universiteterne. Netop nu er der flere studerende på de religionsvi-denskabelige studier end nogensinde før. Det sker i en tid med små ungdomsårgange og almindelig nedgang i tilgangen til humaniora- studierne generelt.

Det konstaterer blandt andet Tim Jensen, lektor i religion og leder af Institut for Fliosofi og Religionsstudier ved Syddansk Universitet. Hans institut har nu 300 religionsstuderende.

På religionshistorie i København optages der årligt omkring 70 studerende, mens lige så mange afvises. I alt er der omkring 600 religionsstuderende i København. Århus Universitets religionsvidenskab, som modsat de to andre religionsstudier ligger under det teologiske fakultet, har som det eneste institut en stabil tilgang, og afviser ikke så mange som i København. Ialt er der omkring 400 studerende i Århus.

Religionsstudierne i København og Odense har netop gennemført en undersøgelse, som skal kortlægge årsagerne til religionsfagets store popularitet.

Undersøgelsens endelige konklusion foreligger først senere på foråret. Men Tim Jensens vurdering er, at der på den ene side er mange studerende, som personligt interesserer sig for religion. På den anden side er der både i erhvervslivet, uddannelsesverdenen og andre steder i samfundet et behov for viden om religion, der gør, at mange ser mulighed for en karriere.

- Det er tydeligt at se, at mange af de unge i dag vil noget andet end at undervise i religion på et gymnasium. Et stort antal håber og tror, de kan formidle viden i andre sammenhænge, for eksempel som konsulenter og foredragsholdere, siger Tim Jensen.

Ved siden af sin undervisning har han selv siden 1987 haft et konsulentfirma, og i den periode har han oplevet en stærkt stigende efterspørgsel. Han tvivler dog på, at markedet er stort nok til, at alle de religionsstuderende kan føre drømmen ud i livet.

- For 15 år siden var religion noget, man ikke talte om. Nu er bøtten vendt totalt. Alle medier flyder over med debat om religion, og alle vil gerne lære mere. På politiuddannelsen er religion for eksempel blevet et fast modul i grunduddannelsen, og på sygeplejeskeuddannelsen er religion et obligatorisk emneområde. Til gengæld er vi også mange uddannelser, som konkurrerer om at levere eksperter og undervisere, siger Tim Jensen.

Han ser den stigende fokus på religion som et resultat af både den forøgede indvandring af blandt andre muslimer, dels danskernes egen øgede åndelige søgen.

I Århus har studieleder Hans Jørgen Lundager Jensen ikke en entydig forklaring på søgningen til religionsstudier.

- Sidste år aftog gymnasierne kun ni studerende, så det er ikke der, de ender. Vi har tidligere undersøgt, hvor kandidaterne fra 1990 til 2000 har fået beskæftigelse, men svarprocenten var for lav til at give et billede af, hvor de utraditionelle job er. Men 50 procent er i undervisningssektoren, siger han.

I Århus, som ikke er med i den nævnte undersøgelse, har man lige sat en anden undersøgelse i gang. Næsten halvdelen af 2001-årgangen er, som tidligere nævnt i Kristeligt Dagblad, ikke længere studieaktive, og instituttet har derfor igangsat en undersøgelse for at finde ud af hvorfor. Men generelt, siger Hans Jørgen Lundager Jensen, er pladserne på religionsvidenskab fyldt op, og der afvises hvert år studerende. Men kvotienten for at komme ind på studiet i Århus er lavere end i København.

mikkelsen@kristeligt-dagblad

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk