Salmer forsvinder fra britiske begravelser

Brugen af traditionelle salmer ved britiske begravelser og bisættelser er i frit fald

Musikvalg og ønsker fra 30.000 begravelser er blevet registreret, og en af de nyeste tendenser er, at folk vil have levende musik.
Musikvalg og ønsker fra 30.000 begravelser er blevet registreret, og en af de nyeste tendenser er, at folk vil have levende musik. Foto: Håkon Mosvold LarsenNTB.

Salmer ved britiske begravelser udgør nu kun 30 procent af sangene mod 41 procent for tre år siden. I stedet er det oftere popsange, der sender afdøde på den sidste rejse. Helt i top er Frank Sinatra og sangen My Way, som bliver sunget eller spillet ved 15 procent af alle begravelser.

Det fremgår af en liste fra den landsdækkende britiske begravelsesforretning Cooperative Funeralcare.

LÆS OGSÅ: Syng danske salmer - nu også på engelsk

Marketingchef Lorinda Robinson fra kæden kalder det for en markant udvikling.

Salmer var engang normen ved begravelser, men populærmusik spiller en så stor rolle i menneskers liv, at de nu også fungerer som kendingsmelodien, når de skal herfra, forklarer hun.

Professor Callum Brown, der er ekspert i religion ved universitetet i Dundee, forklarer udviklingen med sekularisering. Men i modsætning til de øvrige af livets ritualer har begravelser holdt bedst stand i mange år mod tilbagegangen i troen på Gud.

Akademikere har argumenteret, at der var en meget gradvis bevægelse mod sekulariseringen i markeringen af døden, og at der har været en begrænset ændring i at ty til religion i den tid, hvor der er det største behov, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Nu vælges ny leder i den anglikanske kirke

Men der er nu markante beviser på, at religion også er i tilbagegang i døden, hvor en stigende andel af begravelser bliver foretaget af humanister, og at der er en vækst i brugen af sekulær musik, drama og poesi ved begravelsesceremonien, påpeger Callum Brown.

I alt er musikvalget og ønskerne fra 30.000 begravelser registreret. En af de nye tendenser er, at folk vil have levende musik. Det har nu over halvdelen af alle bedemænd oplevet, hvilket er markant flere end for tre år siden. Ønskerne går på alt fra en enlig sækkepibe over sangkor til steelbands og rockgrupper.

Andre vil have kendingsmelodien fra fodboldprogrammer eller populære tv-serier, hvor også kendingsmelodien fra Muppet Show er med.

LÆS OGSÅ: Kirkebegravelser skaber konflikt mellem præster og pårørende

Men undersøgelsen viser også, at der ikke er ubegrænsede valgmuligheder. Hver fjerde bedemand har oplevet, at en præst har afvist et musikønske.

Det gælder eksempelvis John Lennons Imagine som indeholder linjen forestil dig, at der ikke er en himmel. Det samme gælder rocksangeren Meat Loafs sang Bat out of Hell (Som en flagermus fra helvede).