Salmer om død, tab og sorg er ikke noget, der river i tarmene på en 14-årig

Liturgien er både det bedste og det værste ved folkekirken, siger Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup. Han bliver rørt af den, men ser på samme tid, at den ikke appellerer til de unge

Ældre Sagen bruger hver dag mange kræfter på at få flere medlemmer og sørge for, at de eksisterende forbliver medlemmer. Det kunne folkekirken lære noget af, siger Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup.
Ældre Sagen bruger hver dag mange kræfter på at få flere medlemmer og sørge for, at de eksisterende forbliver medlemmer. Det kunne folkekirken lære noget af, siger Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup. Foto: Jens Astrup/Scanpix.

Hvad er det bedste ved kristendommen?

Det er næstekærligheden. Den inspirerer til omsorg over for medmennesker og hjælp til folk i nød. Næstekærligheden er den vestlige civilisation og vores velfærdssamfund bygget på. Omfordeling af goder til dem, der har brug for det, er en idé taget direkte ud af Bibelen.

Næstekærlighed betyder også tolerance. Det kunne vi godt bruge mere af nu. Jeg har et stykke tid skrevet på en bog på et refugium i Sydfrankrig. Her havde de for et par år siden en opfattelse af Danmark som tolerancens land. Vi var simpelthen kendt for at være tolerante over for andre kulturer. Så må man selv vurdere, om vi stadig bør have den titel.

Hvad er det værste ved kristendommen?

Det værste ved alle religioner er radikalisering, og det finder desværre også sted i kristendommen. For eksempel i form af sekter, hvor der ikke er tolerance over for anderledes tænkende.

Heldigvis er det ikke noget, jeg støder på i Danmark. Men i USA har jeg set eksempler på, at radikal tolkning af kristendom er blevet brugt til at tale imod borgerrettigheder for sorte i sydstaterne.

Det er alt andet end næstekærligt.

Hvad er det bedste ved folkekirken?

Folkekirkens største styrke er, at den kan bistå mennesker i deres glæde og sorg. Folkekirken er en del af mange danskeres fejring af fødsler, jul, ægteskab og meget mere. Og den er der, når folk markerer sorg over dødsfald og livskriser. Folkekirken er en kulturbærer. Både som institution og som bygning.

Hvad er det værste ved folkekirken?

At den mister medlemmer, og at der ikke bliver sat ind over for problemet. I Ældre Sagen koncentrerer vi os hver eneste dag om at pleje vores medlemmer og sørge for, at de forbliver medlemmer. Vi sørger for, at de hører det gode budskab om os, var jeg lige ved at sige.

Vi har over 700.000 medlemmer, og det var altså ikke tilfældet, hvis ikke vi havde været ude i samfundet for at gøre opmærksom på, hvad vi kan tilbyde.

I folkekirken er der ikke nogen central instans, der påtager sig dette ansvar. Der er det op til den enkelte præst og det enkelte sogn at sætte ind.

Jeg er med på, at det samtidig er en styrke ved folkekirken, at den er decentral. Men i dette tilfælde er det altså en stor svaghed. Jeg tror, at folkekirken har meget at byde på, men den skal være bedre til at gøre opmærksom på dette.

Hvad er det bedste ved gudstjenesten?

Mit ældste barnebarn skal konfirmeres. Han vil gerne til gudstjeneste med mig, så jeg har været en del i kirke på det sidste. Vi har været i Marmorkirken og i Holmens Kirke. Og til disse gudstjenester er jeg blevet bekræftet i, at den danske folkekirke har en meget rig sangskat. Den giver budskab og anledning til refleksion til mange i vores travle tid.

Hvad er det værste ved gudstjenesten?

Gudstjenesten appellerer ikke nok til de yngre generationer. Mit barnebarn har sagt, at det er meget spændende at gå til konfirmandundervisning hos præsten. Men gudstjenesten fanger ham ikke helt på samme måde.

Det kan jeg godt forstå. Mange af de salmer, vi synger, handler om død, tab og sorg. Det er en stor del af livet og meget relevant for mange mennesker. Men det er ikke ligefrem noget, der river i tarmene hos en 14-årig dreng.

Jeg skal ikke kunne sige, hvordan gudstjenesten i højere grad skal kunne række ud efter de unge mennesker. Jeg kan bare konstatere, at den desværre ikke gør det.

Hvad er det bedste ved det multikulturelle samfund?

At samfundet generelt får flere facetter og bliver mere spændende at være en del af. Som økonom tror jeg på, at det fører til vækst, hvis samfundet er mangfoldigt. Vi ved, at det skaber innovation. USA er det land, der indsender flest patenter. Cirka tre gange så mange som europæerne. Jeg kan ikke bevise, at det er, fordi USA er så multikulturelt, men jeg tror, det spiller ind.

For Danmark er det en fordel, fordi vi må erkende, at vi er et globalt samfund. Vi eksporterer i stor stil, og derfor er det en fordel, at vi har mennesker fra hele verden i vores land. Det åbner døre for os.

Et andet aspekt er udvikling ude i verden. Tilflyttere sender måske penge hjem til deres familier i Afrika og Asien, og det giver naturligvis bedre vilkår og muligheder for udvikling i de områder.

Hvad er det værste ved det multikulturelle samfund?

At befolkningen ikke har fulgt med. Der er store fordele ved et multikulturelt samfund, men der er også en stor opgave i at vise de fordele. Det er vi ikke gode nok til.

Her taler jeg ikke kun om de mennesker, der er skeptiske, hvad angår det mangfoldige samfund. Jeg tænker også på de mennesker, der har alle de “rigtige holdninger”, men som ikke viser engagement. Det er ikke nok at være fejet og prydet – man må også handle.