Scientology-kampagne gav bagslag

En af Scientologys farligste kritikere blev anklaget for at være narkosælger, men retssagen mod ham blev droppet i sidste måned, da han tilsyneladende var fanget i et spind, vævet af Scientology

Jesse Prince er et problem for Scientology i den amerikanske by Clearwater i Florida. Han er en afroamerikansk tidligere topscientolog og ekspertvidne i en kommende retssag, som måske vil vise, at Scientology var ansvarlig for kvinden Lisa McPhersons død, som tidligere har været omtalt i Kristeligt Dagblad.

I mindst fire måneder har tre privatdetektiver, hyret af Scientology, derfor dagligt overvåget, videofilmet og sporet Jesse Prince for at finde noget umoralsk eller kriminelt at beskylde ham for. Sidste sommer mente organisationen, at målet var nået.

En af detektiverne havde nemlig afsløret en marihuanaplante i Jesse Princes baggård. Politiet blev tippet om, at Jesse Prince sandsynligvis solgte narkotika - oven i købet tæt på en skole - og den tidligere scientolog blev fængslet, afhørt og løsladt igen, men i maj mødtes han og Scientology i retten.

Jesse Prince var i Scientology i perioden 1976-1992, men er i dag ansat i Lisa McPherson Trust i Clearwater, som hjælper afhoppere fra Scientology.

- Jesse Prince har en lang kriminel historie bag sig. Han er alkoholiker og har krænket børn seksuelt, sagde Scientologys lokale talskvinde, Pat Harney, før retsagen til Kristeligt Dagblad, og hun videregav forskellige sagsakter fra politiet.

En nærmere læsning af papirerne viser, at Jesse Prince har fået en bøde for at køre med alkohol i blodet, og at han har været anklaget for at gøre en pige gravid, da de begge to var under den seksuelle lavalder. Jesse Prince siger hertil, at sagen blev droppet, fordi de var jævnaldrende, og Scientology fremlagde ingen papirer om en eventuel straf.

En marihuanaplante

Retssagen om marihuana-planten i baggården endte med, at juryen blev overbevist om, at Jesse Prince havde røget en joint sammen med sin forlovede og den afroamerikanske scientology-betalte detektiv Brian Raftery, samt at der voksede en marihuanaplante i parrets baggård.

Begge dele er ulovligt, men anklagerne blev frafaldet, da juryen ikke kunne finde ud af, hvor mange af anklagerne Scientology havde iscenesat.

Jesse Prince har forklaret til Kristeligt Dagblad, at parret købte huset sidste sommer, og en dag - efter en regnfuld periode - så, at der voksede en marihuanaplante i deres åbne og tilgængelige baggård. De grinede lidt af det, prøvede at luge den væk, men da det ikke lykkedes, lod de den være som en kuriositet.

Parret viste planten frem til privatdetektiven under megen morskab uvidende om, at manden var betalt 15.000 dollar for at finde noget kriminelt eller umoralsk i deres liv.

- Vores mål med denne retssag er at vise, at Jesse Prince på ingen måde er kvalificeret til at være et ekspertvidne i Lisa McPherson-sagen, sagde Scientologys advokat, Helena Kobrin, i retten ifølge den lokale avis Florida Metro.

En af Scientologys ledere, Mike Rinder, udtalte i samme avis:

- Hvis jeg var politiet, ville jeg også have droppet sagen. Jesse Prince har mord på samvittigheden, og de skal nok få ham en anden gang.

Lisa McPherson Trust har brugt 45.000 dollar på retssagen, og organisationen er tilfreds med resultatet.

- Vi ønsker at fortælle offentligheden, at Scientology gør den her slags ting mod mennesker, sagde præsident Stacy Brooks til Florida Metro.

Det er tredje gang på et år, at Lisa McPherson Trusts ansatte har været i retten mod Scientology, og det har foreløbig kostet Lisa McPherson Trust 150.000 dollar.

Tvivlsom kirke

Dermed følger Scientology organisationens stifter, L. Ron Hubbards, forskrifter for, hvad man gør for at standse fjender.

»Den korrekte procedure er at finde ud af, hvem angriberen er. Undersøg vedkommende med det samme for forbrydelser, og giv pressen informationer om slibrige detaljer. Lad til gengæld ingen få lov til at undersøge os. Gør det hårdt og råt at angribe os«, skrev han den 25. februar 1966 i et såkaldt Policy Letter.

I Clearwaters lokale aviser er smædekampagnen ikke lykkedes. Tværtimod. Jesse Princes advokat, Denis deVlaming, sagde under retssagen:

- En virkelig kirke er Guds hus, men fortæl mig i hvilket Guds hus, man ansætter privatdetektiver for at infiltrere et menneskes liv?

Og den pointe tog en lederskribent op i St. Petersburg Times den 26. maj, hvor han undrede sig over, at en kirke sætter sig for at ødelægge et menneske:

»Igen og igen har Scientology proklameret, at organisationen har forandret sig, og at den ikke længere bruger kriminalitet og smædetaktikker, som den ellers er berygtet for over hele kloden. Igen og igen har Scientology argumenteret for, at den er en religion og skal behandles som enhver anden kirke. Men igen og igen viser det sig, at Scientology vil bruge ubegrænset tid og penge på at fange kritikere i fælder, som skal få dem ned med nakken. Det ligner ikke andre kirker, vi kender«.

Blå bog

Lisa McPherson-sagen

I 1995 døde den 36-årige psykisk syge scientolog Lisa McPherson. Hun havde forinden forsøgt at flygte fra Scientology ind på et psykiatrisk hospital, men Scientology manipulerede hende til at komme tilbage til det religiøse hovedkvarter i Clearwater. Her blev hun låst inde i isolation, og efter 17 dage døde hun dehydreret, sultende og psykotisk. Lisa McPherson Trust har på kvindens forældres vegne sagsøgt Scientology, og den retssag forventes at begynde i sensommeren eller efteråret i år.

korsholmkristeligt-dagblad.dk