Scientology splitter danskerne

En fjerdedel af danskerne mener ikke, Scientology skal kunne virke i Danmark. Men lige så mange finder, at det er i orden

Scientology virker herredømme-søgende og fremstår derfor også potentielt truende, siger professor i Sociologi Jens Tonboe.
Scientology virker herredømme-søgende og fremstår derfor også potentielt truende, siger professor i Sociologi Jens Tonboe. Foto: TIDSVILDE STINE.

Danskerne er delt i synet på den kontroversielle bevægelse Scientology. Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort undersøgelse foretaget af Gallup for et nordisk forskerteam. 600 repræsentativt udvalgte danskere er blevet spurgt, om Scientology skal have ret til at være virksomme i Danmark, så længe de følger landets love.

Ved ikke hvad Scientology står for

Det svarer op mod hver fjerde klart nej til, mens en anden fjerdedel af danskerne klart siger ja. Hyppige kirkegængere er en smule mere skeptiske over for Scientology end befolkningen som helhed. Resultatet overrasker ikke Scientologys informationschef, Anette Refstrup. Bevægelsen foretager selv jævnligt rundspørger på gaden og møder her en del afstandtagen. Større opbakning Trossamfundet Jehovas Vidner kan derimod glæde sig over større folkelig opbakning. Undersøgelsen viser, at seks ud af 10 ikke ser noget problem i, at Jehovas Vidner virker i Danmark.

- Nogle vil ikke lytte til os, men de siger fra på en pæn måde og er præget af en generel tolerance, siger Michael Bjørk fra Jehovas Vidner. Religionssociologen Ole Riis forklarer, at de to religiøse grupper er valgt til undersøgelsen, fordi der har været megen debat om dem.

Et formål med undersøgelsen er at se, om der var forskel på tolerancen over for de to grupper, forklarer Ole Riis. Han har sammen med religionssociologer fra Sverige, Norge og Finland bidraget til en bog med basis i tallene fra undersøgelsen. Ole Riis er ikke overrasket over den store forskel i befolkningens syn på Jehovas Vidner og Scientology.

- Folk er usikre på, hvad Scientology står for, selvom de gør sig meget synlige og har en klar offentlig profil.

Scientology kan virke truende

Deres charmeoffensiv er åbenbart ikke lykkedes. Jehovas Vidner fører derimod en politik, hvor man ikke på nogen måde er provokerende og virker moralske. Et Jehovas Vidne kan være underligt, men man kan stole på det. Professor i sociologi ved Aalborg Universitet, Jens Tonboe, har tidligere forsket i forholdet mellem religion og moral. Han siger om de nye tal:

- De fleste danskere kender et medlem af Jehovas Vidner. Det generelle billede er, at det er et mindretal, der tilpasser sig dansk kultur uden væsentlige problemer. Scientology virker herredømme-søgende og fremstår derfor også potentielt truende. Bevægelsen har fået et image af at ville give tilhængerne kontrol over deres eget sind med henblik på at kunne kontrollere bedre i samfundet.

Den kirkelige iagttager lektor Hans Hauge fra Aarhus Universitet synes, det er ganske indlysende, at danskerne er mere tolerante over for Jehovas Vidner end over for Scientology.

- Det er klart, der er en større accept af Jehovas Vidner end af Scientology. Jehovas Vidner minder mere om kristne end scientologerne. Jehovas Vidner har både Gud og Jesus med i deres lære. Noget af den modstand, Scientology møder, skyldes, at bevægelsen kommer udefra ligesom Seven Eleven-butikkerne, men det er ikke hele forklaringen, siger Hans Hauge.