Sjælesorg bliver en akademisk uddannelse

Sygehuspræst har taget initiativ til en master-uddannelse, som skal give præster konkrete redskaber

I januar 2012 begynder en ny masteruddannelse i sjælesorg på Københavns Universitet. Her vil præster, fortrinsvis med erfaring på området, kunne søge om optagelse.
I januar 2012 begynder en ny masteruddannelse i sjælesorg på Københavns Universitet. Her vil præster, fortrinsvis med erfaring på området, kunne søge om optagelse.

Sygehuspræst Karsten Thomsen yder hver dag sjælesorg for mennesker i dyb sorg på Bispebjerg Hospital i København. Men han synes aldrig, at han er blevet tilstrækkelig uddannet til at hjælpe mennesker med at komme gennem sorgen. Danmark tilbyder nemlig ikke i modsætning til mange andre lande en akademisk uddannelse i sjælesorg.

LÆS OGSÅ: "Al ordentlig teologi udspringer af sjælesorg"

Derfor har Karsten Thomsen taget initiativ til en masteruddannelse i sjælesorg på Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet. Den begynder i januar 2013, og her vil præster, fortrinsvis med erfaring på området, kunne søge om optagelse og blive undervist af blandt andre teologer, filosoffer, historikere og psykologer og udvikle metodiske færdigheder på området.

Den norske professor Tor Johan Grevbo, som har 30 års erfaring inden for sjælesorg, vil være den primære underviser, og hans bog Sjelesorgens vei vil fungere som grundbog på alle kurserne.

Uddannelsen har været længe ventet, mener lektor i praktisk teologi og en af underviserne på uddannelsen Hans Raun Iversen.

Sjælesorg er en god indfaldsvinkel til, hvad kristendom er, og vi har brug for en akademisk videregående uddannelse i, hvordan præster bedst møder mennesker i sorg. Andre steder i Norden og i Tyskland og England eksempelvis har de i årevis uddannet præster inden for feltet. Det er på tide, at Danmark følger med.

Danmark følger først i de andres fodspor nu på grund af et dominerende syn på præsterne som nogle, der skal kunne lidt af det hele og ikke være specialiserede, mener teolog Eberhard Harbsmeier, som er rektor ved Teologisk Pædagogisk Center. Det er et af de få steder, som indtil nu har udbudt kurser i sjælesorg.

Der er kommet flere funktionspræstestillinger i Danmark. Antallet af sygehuspræster og fængselspræster boomer, og der er blevet skabt et behov for sjælesorgsarbejde. I 1970erne var der også en bølge af sjælesorg i Danmark, hvor sammenkoblingen mellem teologien og psykologien fascinerede. Samtidig var man angst for, at psykologerne rendte med det hele. I dag har kirken fået en selvbevidsthed om egne ressourcer, og angsten er forsvundet, siger Karsten Thomsen.

For Karsten Thomsen er den praktiske teologi i høj grad med til at gøre kirken nærværende ikke prædikenerne.

Hvis kristendommen skal nå ud i marken og ud til folket, er det vigtigt at støtte den praktiske teologi. For det er her, vi møder folket, og så er det vigtigt, at vi er ordentligt klædt på. Sjælesorg er meget mere end medfølelse og det at lytte til andre, for her krydser vi klinger med liv og død, siger han.

Uddannelsen møder opbakning i det teologiske landskab. Sognepræst og medlem af Folketinget Christian Langballe (DF) er positivt stillet, men understreger, at sjælesorg ikke skal være udenadslære.

Bare der ikke bliver en overdreven professionalisme, hvor det handler om at lære at sætte sig i en andens sted, for medfølelse er det afgørende i sjælesorg. Man er der først og fremmest for at lytte og trøste, og det skal der holdes fast i.