Skattevæsenet godkender scientologer

Scientologer ser ny skattegodkendelse af en af deres foreninger som en offentlig blåstempling

Scientology, som blev stiftet af L. Ron Hubbard, ser skattevæsenets godkendelse af dem, som udtryk for en officiel accept af dem og deres arbejde.
Scientology, som blev stiftet af L. Ron Hubbard, ser skattevæsenets godkendelse af dem, som udtryk for en officiel accept af dem og deres arbejde. .

Trods flere forsøg på at blive blåstemplet af det danske samfund er det hidtil ikke lykkedes den religiøse bevægelse Scientology at hente anerkendelse. Men det sker nu.

En forening under Scientology er nemlig blevet godkendt af skattevæsenet til at kunne modtage gaver, som giveren kan trække fra i skat.

Formelt kalder den pågældende forening, Unge for Menneskerettigheder, sig ikke en del af Scientology. Men i praksis ser det anderledes ud.

Hele bestyrelsen består af scientologer, og det samme gælder tre fjerdedele af de flere end 400 medlemmer. Foreningen henter støtte fra Den Internationale Forening af Scientologer, og dens brochurer henviser til Scientology-kirker i USA og Belgien.

Scientologys danske informationschef, Anette Refstrup, ser også foreningen som en del af Scientologys humanitære arbejde:

– Vi har startet foreningen Unge for Menneskerettigheder, og vi har fået skattemyndighedernes godkendelse, fortæller hun.

Som beskrevet i Kristeligt Dagblad i lørdags har Scientology for at opnå accept bevidst satset på humanitære aktiviteter i de senere år. Derfor ser også daglig leder af foreningen, scientolog Anja Svava, godkendelsen som en blåstempling af foreningen.

– Det er rart at blive bakket op. Skattevæsenet bidrager på sin måde til vores arbejde ved at give os godkendelsen, forklarer hun.

Tilknytningen til Scientology spillede ikke ind i skattemyndighedernes beslutning om at godkende foreningen. Her ser man kun på, om ansøgerne lever op til kravene. Blandt andet skal foreningernes midler gå til almenvelgørende formål.

Tidligere har Scientology søgt om at blive optaget som trossamfund hos Kirkeministeriet tre gange. De har fået to afslag, og seneste ansøgning er sat i bero, fortæller Peter B. Andersen, lektor med speciale i Scientology ved Københavns Universitet.

– Det er usikkert, hvor grænsen går mellem interessen i prestigen ved at være trossamfund og den konkrete økonomiske gevinst. Men scientologer højt i den danske organisation har fortalt mig, at der vil være en økonomisk gevinst i form af fradrags- og skatteregler, siger han.

Der er også gevinst i godkendelsen fra Skat. Men den gør Scientology klogt i at lade blive i foreningen Unge for Menneskerettigheder: De må ikke føre pengene til steder, som ikke er godkendt af skattemyndighederne. Det siger Paul Krüger Andersen, professor i selskabsret ved Handelshøjskolen i Århus.

– Men der kan godt ske overførsel af penge fra en forening til moderforeningen, eksempelvis for brug af navn, medlemskartotek og ressourcer. Men det kan selvfølgelig ikke bruges til at omgå betingelserne for skattefrihed, understreger Paul Krüger Andersen.

Det er der heller ikke nogen fare for, lover Anja Svava.

– Pengene bliver i foreningen og bruges på kampagner med det samme.

Muligheden for økonomisk vækst i Scientology vækker ikke begejstring hos det tværkirkelige rådgivningsorgan Dialogcentret.

– Det er bekymrende. Jeg kan ikke tro, at skattemyndighedernes ordning gælder for organisationer af

den karakter. Vi oplever Scientology som en meget totalitær sekt, siger medarbejder Tom Thygesen Frederiksen, der kritiserer foreningens mangelfulde oplysning om tilknytningen til Scientology.

– De er ikke villige til at fortælle, at det er en dækorganisation, og det er ikke særlig fair. Det er en strategi, som Scientology har brugt i årevis, og de er glimrende til at udvikle nye organisationer, fortæller Tom Thygesen Frederiksen.

freya@kristeligt-dagblad.dk

hoejsgaard@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under kirke og tro og i vores tema om Scientology