Stat og kirke smeltede sammen i en times gudstjeneste

Folketingets åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke var i går et tilløbsstykke. Biskop Henning Toft Bro opfordrede i sin prædiken landets politikere til ikke at være bange for folkestemninger

Der var fyldt godt op på rækkerne i Christiansborg Slotskirke til Folketingets åbningsgudstjeneste. Det meget smukke rum er resten af året kun til brug for kongefamilien, som har afholdt blandt andet dåb og konfirmation her.
Der var fyldt godt op på rækkerne i Christiansborg Slotskirke til Folketingets åbningsgudstjeneste. Det meget smukke rum er resten af året kun til brug for kongefamilien, som har afholdt blandt andet dåb og konfirmation her. Foto: Leif Tuxen.

Det er ganske sjældent, at der en time før gudstjenesten begynder, står over 100 mennesker uden for kirken for at komme ind til de bedste pladser. Her er unge religionsstuderende, en brovtende jyde, der underholder en ung kvinde om fundamentalistisk kristendom, som han mener er den gængse, en statelig mand, hvis plaster på hagen antyder mislykket morgenbarbering, og midaldrende kvinder med livsfarligt opslåede paraplyer i den i forvejen regnvåde menneskemængde.

LÆS OGSÅ: Livet skal sættes på prøve og leves mellem mennesker

Gudstjenesten er heller ikke helt almindelig. Christiansborg Slotskirke lægger hvert år ved Folketingets åbning ryg til det mest symbolladede og konkrete møde mellem stat og kirke. Staten understøtter kirken, og kirken understøtter staten.

Og når pøbelen er på plads, kommer politikerne ind.

Fra regeringspartierne blandt andre uddannelsesminister Morten Østergaard (R), økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager (R), kirkeminister Manu Sareen (R), udenrigsminister Villy Søvndal (SF), skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), forsvarsminister Nick Hækkerup (S), socialminister Karen Hækkerup (S), Sofie Hæstorp Andersen (S), Magnus Heunicke (S), Mogens Lykketoft (S) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Oppositionen var også dog uden den uformelle leder, Lars Løkke Rasmussen (V) mødt talstærkt frem: Søren Pind (V), Kristian Jensen (V), Gitte Lillelund Bech (V), Peter Christensen (V), Bertel Haarder (V), Birthe Rønn Hornbech (V) samt tidligere formand for Folketinget Christian Mejdahl (V). Fra Dansk Folkeparti var det Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Søren Espersen, mens det tidligere medlem Louise Frevert satte sig bag folketingspolitikerne. Blandt de konservative var Brian Mikkelsen, og Liberal Alliance var repræsenteret ved blandt andre Mette Bock, Joachim B. Olsen, Ole Birk Olesen, Thyra Frank og Leif Mikkelsen.

Christiansborg Slotskirke er normalt lukket for offentligheden, fordi den står til rådighed for kongefamilien især ved dåb, konfirmation og castrum doloris. Sidstnævnte betyder, at den afdødes kiste står i kirkerummet, og her kan offentligheden defilere forbi. De fire konger, der døde i det 20. århundrede, har ligget i kiste her. Det samme har dronning Ingrid i år 2000.

Prædikant ved Folketingets åbningsgudstjeneste var den senest valgte biskop, Henning Toft Bro, Aalborg Stift, som havde valgt at prædike over lignelsen om de betroede talenter fra Matthæus-evangeliet og på forhånd meddelt, at han ikke ville holde en politisk prædiken. Det gjorde han heller ikke.

I lignelsen lyder det, som om det ødsle roses. Men talenter skal hverken forstås som penge eller talent. Det er en opfordring til at sætte livet i spil. Hvilket liv ville det blive, hvis alle gik og puttede med det? Jesus bruger lignelsen for at minde os om, at det liv, vi har fået, skal sættes i spil, og at der ikke skal spares på livet bag nedrullede gardiner. Og så at vi skal holde fast i, at vi alle har samme udgangspunkt: Vi har et liv at gøre godt med, sagde han.

Og I skal hverken frygte en hård arbejdsgiver eller en folkestemning. Lignelsen handler om, at hvis man tror på en hård herre, så graver man sine talenter ned, men hvis man tror på en nådig Gud, så kan man håbe på, at man mødes med kærlighed frem for straf.

Desværre er lyden i det smukke rum ikke indstillet efter prædikenen. Det er simpelthen svært at høre ordene fra alter og prædikestol, uanset at der hænger mikrofoner rundtom i kirken.

Efter prædikenen og yderligere to salmer var folketingsmedlemmerne åndeligt rustet til statsministerens åbningstale og den efterfølgende lange debat.

Udenfor tog den nye formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, sig dog først tid til at klappe en politihest og få sig en sludder med betjenten.

Verdens første folkehøjskole, den idylliske Rødding Højskole i Sønderjylland.
Verdens første folkehøjskole, den idylliske Rødding Højskole i Sønderjylland. Foto: Leif Tuxen.