Stedet, hvor Jesus menes at være blevet døbt, skal ryddes for miner

Tusindvis af miner har siden Seksdageskrigen i 1967 spærret adgangen til kirker og klostre ved det formodede dåbssted for Jesus ved Jordanfloden. Nu har en britisk humanitær organisation fået tilladelse til at rydde området

”Danger mines!”. Teksten på skiltet tæt på Jordanfloden betyder ”Fare, miner!” og viser den nuværende situation i det område, hvor Jesus måske blev døbt.
”Danger mines!”. Teksten på skiltet tæt på Jordanfloden betyder ”Fare, miner!” og viser den nuværende situation i det område, hvor Jesus måske blev døbt. Foto: Atef Safadi/Scanpix.

I århundreder har pilgrimme valfartet til Qasr al-Yahud ved Jordanflodens bred, hvor traditionen siger, at Jesus blev døbt. Her har man fundet rester af kirker helt tilbage fra det fjerde århundrede.

Men siden området blev spækket med miner og sprængladninger under Seksdageskrigen i 1967, hvor Israel tog kontrollen over Vestbredden, har kirker og klostre langs floden ligget øde hen.

Nu skal et område på 55 hektar ryddes for sprængstoffer for at puste nyt liv i de forladte kirkebygninger på Vestbredden få kilometer nord for Det Døde Hav. Det er den britiske humanitære minerydningsorganisation Halo, der har fået tilladelse til projektet fra både de israelske og de palæstinensiske myndigheder samt fra de otte kirkeretninger, der ejer jord eller kirkebygninger på området.

”Jeg er overbevist om, at rydningen af landminer ved dette ikoniske sted vil gavne menneskeheden i de kommende århundreder,” lyder det i en officiel kommentar fra James Cowan, administrerende direktør for Halo.

De fleste af kirkerne og klostrene er bygget i 1930’erne under det britiske mandat, men har ligget og er forfaldet siden 1967. Flere af dem er spækket med skudhuller fra krigen og er formentlig fyldt med sprængladninger. Planen er, at de alle igen skal blive brugbare og have deres egen adgang ned til dåbsstedet ved Jordanfloden, der ofte bliver betragtet som kristendommens tredjemest hellige sted.

Det er dog ikke nyt, at pilgrimme får adgang til at døbe sig i Jordanflodens grumsede vand. Siden Israel og Jordan indgik en fredsaftale i 1994, har grænsen langs floden været relativt fredelig. Det banede vejen for, at et lille stykke af dåbsstedet kunne blive ryddet for miner i år 2000 i forbindelse med et besøg af den daværende pave, Johannes Paul II.

Her åbnede Israel i 2011 et besøgscenter for pilgrimme, og hvert år besøger cirka 300.000 personer det afgrænsede dåbssted med minefelter på begge sider. Håbet er, at antallet af pilgrimme vil stige markant med rydningen af området.

Der har længe været uenighed om, hvor det mest autentiske sted for Jesu dåb ligger. Sidste år udnævnte Unesco dåbsstedet på den jordanske side af Jordanfloden som en del af verdenskulturarven. Og der har i årevis været tradition blandt pilgrimme for at tage til stedet Yardenit længere mod nord på floden for at lade sig døbe.

Ifølge Halo kommer arbejdet med at rydde området formentlig til at tage to år, og man forventer at skulle fjerne 3800 miner samt ammunition og sprængladninger fra kirkerne.