Stemmer skaber fællesskab

Tommerup og Broholm Sogn på Fyn har ligesom mange andre af landets sogne succes med sangaftener, hvor lokale præsenterer deres yndlingssalmer

Kombineret fortælle- og syng sammen-aftener vinder i disse år indpas i mange af landets kirker. Som ved arrangementet i Broholm sognehus på Fyn. --
Kombineret fortælle- og syng sammen-aftener vinder i disse år indpas i mange af landets kirker. Som ved arrangementet i Broholm sognehus på Fyn. --. Foto: Claus Fisker.

Højskolesangbogen ligger rundt på bordene. Klokken nærmer sig 19.00. De sidst ankomne er i færd med at komme af med overtøjet. Sognepræst Svend Faarvang er ellers bekymret for, at vintervejr og glat føre skal holde folk hjemme i stuerne. Men som ved de foregående syng-sammen-aftener bliver der også denne aften fyldt pænt op i sognehuset.

"Det er første gang, jeg er her. Men jeg elsker at synge. Sådan en syng-sammen-aften kan få os til at hænge sammen på en anden måde. Den skaber fællesskab, og jeg møder nogle, som jeg ellers ikke møder så tit," siger Niels Jørgensen, der har indfundet sig ved et af bordene.

I aften er det Hanne Schjødt-Pedersen, lærer på den lokale Tommerup Efterskole, der skal præsentere de forsamlede for salmer og sange, som har særlig betydning for hende – og som fylder i en efterskolehverdag blandt unge mennesker.

"Det har været meget svært at udvælge de 11 sange, som skulle med i aften. Jeg har ikke kun valgt efter popularitet, men også efter, hvilke sange jeg som minimum vil have, at eleverne har stiftet bekendtskab med efter et år på vores skole," siger Hanne Schjødt-Pedersen.

Og som efterskole funderet på et folkekirkeligt grundlag med rødder i KFUM og KFUK samt Indre Mission er der mange nye salmer blandt lærerens udvalgte. Tonerne fra "Du kom med alt det, der var dig", "Menneske din egen magt" og "Du som har tændt millioner af stjerner" får lov at fylde den fynske sognegård.

Der synges igennem, og til de forskellige sange knytter Hanne Schjødt-Pedersen en anekdote fra efterskolelivet eller refleksioner over sangenes betydning. Inden klaveret slår tonen an, og der istemmes på "Troen er ikke en klippe", fabulerer efterskolelæreren over det, hun finder essentielt.

"Salmen handler om troen, som er noget af det væsentligste i vores liv. En tro, vi kan have så svært ved at sætte ord på. Vi vil gerne tænke den som en klippefast størrelse, men det er den sjældent. Særligt unge menneske kender alt til den tvivl og usikkerhed, som også er en del af livet," fortæller hun til de fremmødte.

Da aftenen er ved at være omme, er det lykkedes efterskolelæreren at åbne for de fleste af livets store spørgsmål gennem sine sangvalg. Ud over troen har aftenen budt på ord og toner om alt lige fra fællesskab, mangfoldighed, homoseksualitet, reformation, dialogens betydning og Kristi nærvær.

Og blandt de forsamlede har aftenen ud over nærhed, livsglæde og fællesskab bidraget med nyt perspektiv.

"Jeg kan rigtig godt lide den fortælling, der binder sangene sammen. I mit liv har jeg været meget i efterskole- og højskoleverdenen og har på den måde en stor glæde ved den levende fortælling, der er i spil sådan en aften," siger Birthe Hansen.

kirke@k.dk