Strid om årsag til tvangsægteskaber

Islam og tvangsægteskaber hænger sammen, mener kvinderådgiver. Muslimer står fast på, at der er tale om et kulturelt problem

På trods af, at islam direkte forbyder tvangsægteskaber og æresdrab, kan det ikke bortforklares, at problemet primært findes i de muslimske miljøer.

Det er holdningen hos Ayse Deveci, som er leder af projektet Broen. Broen hjælper med rådgivning og praktisk hjælp til kvinder, som ønsker at komme ud af et tvangsægteskab. Hjælpen består blandt andet i at finde en sikker bolig til kvinderne, og alene sidste år henvendte 100-120 kvinder sig til broen, stort set alle fra muslimske miljøer. Det får nu Ayse Deveci til at kræve en særlig indsats i forhold til disse kredse. Ellers vil vi også i Danmark fortsat se de tragiske situationer, hvor unge piger dræbes af deres familier, fordi de ønsker at vælge deres egen ægtefælle.

I Sverige er debatten om tvangsægteskaber netop blusset op, efter at en ung pige er blevet dræbt af sin far for at have valgt en svensk mand.

- Koranen tillader ikke tvangsægteskaber eller æresdrab, men når problemet alligevel er så koncentreret i de muslimske miljøer, kan vi heller ikke sige, at der ingen sammenhæng er mellem islam og disse problemer. Jeg er træt af de folk, der slet ikke vil diskutere fakta, men hele tiden siger, at islam ingen betydning har. Hvis alle havde læst Koranen og ikke stolede på forskellige dårlige overleveringer og halve sandheder, ville der ikke være en sammenhæng. Men i mit arbejde ser jeg de konkrete beviser på en sammenhæng, siger Ayse Deveci.

Kulturelt problem

Imam Abdul Wahid Pedersen fra Nørrebro i København står dog fast på, at man ikke bør gøre tvangsægteskaber og æresdrab til et særligt muslimsk problem. I sin funktion som imam bliver han med jævne mellemrum kontaktet af unge mennesker, som netop føler en konflikt i forhold til deres forældres ønske om at vælge en ægtefælle.

- Det er et kulturelt problem, ikke et religiøst. Islam ikke bare forbyder, men direkte fordømmer tvang, også i ægteskabet og derfor kan man ikke sige, at det er et særligt muslimsk problem. Men det er nok nærmere et kulturproblem, som især er forbundet med de ældre indvandrere. Når jeg taler med familierne, lykkedes det nogle gange at skabe en forståelse for, at datteren skal have lov at vælge den mand, som gør hende lykkelig. Men nogle gange er det helt umuligt, og i de tilfælde er det kun et gene-rationsskifte, der kan løse problemet. Det lyder måske opgivende, men det er ikke desto mindre sandt, siger Abdul Wahid Pedersen.

Sherin Khankan er formand for Forum for Kritiske Muslimer. Også hun er ked af sammenkoblingen mellem tvangsægteskaber, æresdrab og islam.

- Det er et spørgsmål om traditioner og om uvidenhed. Når den unge generation vælger at bryde et kulturmønster, har det karakter af en revolution, som kan skabe problemer, hvis man ikke skaber en dialog mellem parterne. Det har intet med islam at gøre, men ses i alle kulturer. Den eneste løsning er massiv oplysning og forebyggelse. Det er vigtigt, at pigerne ikke bare rives væk fra familierne, men at man skaber forståelse for pigens valg. For uanset hvor moderne og nytænkende man er, er det hårdt at miste båndet til familien, siger Sherin Khankan.

Ayse Deveci står dog fast og understreger, at der er stort behov for hjælp til de unge piger.

- Problemet er større, end mange tror, og derfor er det nødvendigt, at man målretter indsatsen mod de miljøer, hvor problemet opstår. Og det er desværre især i muslimske miljøer, selv om Koranen forbyder tvang og drab, siger Ayse Deveci.

rasmussenkristeligt-dagblad.dk

Leder på bagsiden