Svensk biskop vil omdanne kirke til multireligiøst bederum

Stockholms biskop vil fjerne kors fra sømandskirke og lave bederum for andre religioner. Forslaget møder massiv kritik og kaldes politisk korrekt selvudslettelse

Eva Brunne er omdrejningspunkt for en svensk debat om, hvorvidt en kirke skal tilbydes som bedehus til muslimer og andre troende. -
Eva Brunne er omdrejningspunkt for en svensk debat om, hvorvidt en kirke skal tilbydes som bedehus til muslimer og andre troende. - . Foto: Scanpix.

For at imødekomme ikke-kristne sømænd, der kommer i havn i Sveriges hovedstad, bør man ved efterspørgsel omdanne Sømandskirken i Stockholm til multireligiøst bederum.

Dette på samme måde, som de religionsneutrale rum erstatter kristne bederum på sygehuse og i lufthavne verden over.

Det foreslår Eva Brunne, der er biskop over Stockholms Stift. Hun mener, at kirken bør fjerne kors og andre kristne symboler og i stedet markere retningen mod Mekka, når skibe med muslimer og andre religiøse grupper kommer på besøg.

”Det handler om at hjælpe mennesker fra andre trosretninger til også at kunne bede. Det er udtryk for gæstfrihed over for dem, der er på midlertidig visit,” siger hun til den svenske avis Dagen.

Eva Brunne understreger, at der ikke er tale om en generel opfordring til alle kirker, men at sømænd på rejse i et ukendt land kan have brug for hjælp til at finde et sted, hvor de kan bede.

”Vi skal som majoritetssamfund være meget generøse (“) At man midlertidigt åbner for mennesker fra andre trosretninger, indebærer ikke, at vi forlader vores egen tro,” siger hun.

Sømandskirken i Stockholm er dog langtfra enig med biskoppen.

Talsperson fra kirken Kicki Wetterberg mener ikke, at kirken for at fremme andre religiøse menneskers mulighed for at bede skal ændre på den klare identitet som kristen kirke.

”Jeg har ingen problemer med, at muslimer eller hinduistiske sømænd kommer i kirken, men vi er en kristen kirke, og derfor beholder vi symbolerne. Hvis jeg besøger en moské, beder jeg dem ikke om at fjerne deres symboler, for det er jo mit valg at gå derind,” siger hun til Dagen.

Patrik Pettersson, der er præst i Oscars forsamling i Stockholm, er særdeles kritisk over for biskoppens idé og mener ikke, at man kan sammenligne kirkerummet med bederum i lufthavne og på sygehuse.

”Man kan undre sig over, hvorfra en sådan teologisk uigennemtænkt, uansvarlig og katastrofal pastoral opfattelse af kirkens rolle kommer fra (“) Kirkerummet er bygget for at være et kristent gudstjenesterum beregnet til tilbedelse af den treenige Gud som bevidnet i Bibelen og trosbekendelsen,” skriver han i en kommentar på sin debatside på internettet.

Den konservative debatskribent Marcus Birro skriver i et indlæg i avisen Folkbladet, at man ikke længere kan kalde sig kirke, hvis man fjerner Jesus og i stedet markerer retningen til Mekka på kirkegulvet.

”At afvige fra sin egen tro i andres eller dialogens navn er løgnagtigt og falsk. Det er ikke dialog, men politisk korrekt selvudslettelse,” skriver han.