Svenske politikere vil give plads til kristendom ved skoleafslutninger

Selv om religiøse indslag kun er tilladt i religionsundervisningen i den svenske folkeskole, vil et politisk flertal nu tillade skoler at inddrage religiøse elementer ved skoleafslutninger

Kristendommen er på vej ind i de svenske skoler igen.
Kristendommen er på vej ind i de svenske skoler igen.

Om præsten må tale om Gud og eleverne synge salmer, har længe været til debat i Sverige. Nu er religiøse indslag kun tilladt i religionsundervisningen, og som følge deraf har mange skoler tolket reglerne på den måde, at skoleafslutningen ikke må holdes i kirken, selvom det også i dag er muligt.

Derfor vil et politisk flertal bestående af de borgerlige alliancepartier og Sverigedemokraterne nu lovmæssigt sikre, at man godt må, og samtidig åbne for, at man i modsætning til tidligere også må inddrage religiøse elementer ved skoleafslutninger, så de svenske skoleelever allerede til sommer kan synge ferien ind med salmesang. Man vil dog ikke tvinge de ikke-kristne elever til at deltage eller synge med.

”I Sverige er kristendommen en vigtig del af kulturarven, og den arv mener jeg, man skal kunne tale om,” siger Folkepartiets uddannelsesordfører, Christer Nylander, til svensk statstv, Svt.

Det nationalkonservative Sverigedemokraterne hilser idéen velkommen og vil stemme for, når spørgsmålet ifølge Svt kommer til afstemning i Rigsdagen til april.

”Sverige har været et kristent land i tusind år, og vi mener, at man skal forsøge at bevare de traditioner. Hvis en skole vil fejre afslutningen i en kirke, skal den have lov til det,” siger Stefan Jakobsson, medlem af uddannelsesudvalget for partiet, til Svt.

En undersøgelse viste for nylig, at Sverige i dag er verdens næstmest sekulariserede land, hvor man for længst har afskaffet kristendommen som fag i skolen, og hvor Svenska Kyrkan ikke har været statskirke siden 2000.

Carl-Henric Jaktlund, lederskribent på den kristne avis Dagen og tidligere præst, mener, at forslaget er udtryk for, at kristendommen lever i Sverige, og at man fremover vil se flere skoler holde arrangementer i kirken.

”Tidligere var det en selvfølge, at skoleafslutninger blev holdt i kirken med et tydeligt kristent indhold. Men på trods af at sekulariseringen har fjernet religionen fra staten, er der stadig en dyb arv af kristne traditioner, og den position lever videre politisk og i samfundsdebatten,” siger han til Kristeligt Dagblad og peger på, at præsterne højst sandsynligt vil være særdeles påpasselige med at dosere det religiøse indhold, men at de ikke længere skal lade, som om de ikke er troende.