Syndsforladelsen er kønsbestemt

Mænd og kvinder reagerer vidt forskelligt, når der skal rådes bod på en uret i parforholdet. Manden går praktisk til værks, mens kvinden vil tale ud. Helt naturligt, siger præst med speciale i kønsforskelle

Mænd bygger ofte ting, mens damer har lyst til at sidde og snakke hele tiden. Også i konflikt. Og det er en måde at råde bod på, siger Paul Leer-Salvesen, der har skrevet flere bøger om tilgivelse og forsoning. Modelfoto.
Mænd bygger ofte ting, mens damer har lyst til at sidde og snakke hele tiden. Også i konflikt. Og det er en måde at råde bod på, siger Paul Leer-Salvesen, der har skrevet flere bøger om tilgivelse og forsoning. Modelfoto.

Var der ikke indimellem knas i danskernes parforhold, var der måske ikke så mange carporte og renoveringer af badeværelser, som det er tilfældet.

For når det går skævt mellem mand og kvinde, handler de to køn grundlæggende forskelligt. Mange mænd sætter sig for at bygge en carport eller lægge nye klinker i badeværelset, mens kvinder har behov for at tale ud. Det siger blandt andre kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet Karen Sjørup.

”Jeg tror, at kvinder typisk bliver skuffet over, at mænd ikke har det samme beredskab til at psykologisere tingene, men mænd véd, at tilgivelsen af synden kan vare meget lang tid. Derfor kan det godt føles som en belastning at tale om det, og mænd føler sig ofte ydmyget af den verbale nedsabling, som de ikke føler, de kan hamle op med. Samtidig kan mænd føle, at det er anstrengende at skulle vende følelser i en uendelighed, så tyer de til carporten, hvor de måske står og ruger over det,” siger Karen Sjørup.

Hun bakkes op af teologiprofessor ved universitetet i Agder i Norge Paul Leer-Salvesen, der har skrevet flere bøger om tilgivelse og forsoning. Kønsforskellene og tilgangen til syndsforladelsen hos ens partner er også slået igennem i det kirkelige miljø, siger Paul Leer-Salvesen, der i 2011 skrev bogen ”Forsoning”.

Han henviser selv til en munk, der i forbindelse med skriftemål er gået fra at give råd af åndelig til praktisk karakter. Munken har modtaget mennesker til skriftemål i mere end 40 år.

”I begyndelsen gav han råd om at læse og gå til messe, men i dag er han blevet mere konkret. Særligt i forhold til manden, der har brug for at gøre noget. Munken rådede blandt andet en mand til at gå hjem og reparere på svigermoderens hus. Ikke fordi svigermoderen er offeret, men fordi manden trængte til at gøre godt, når han har gjort ondt,” siger Paul Leer-Salvesen og fortsætter.

”Manden gør ofte bod ved at lave praktisk arbejde. Jeg kender en mand, som har lagt nyt badeværelse til sin kone for at blive forsonet med hende. Mænd bygger ofte ting, mens damer har lyst til at sidde og snakke hele tiden. Også i konflikt. Og det er en måde at råde bod på,” siger Paul Leer-Salvesen.

Indenfor de seneste tredive år har der ifølge Preben Kok, der netop er afgået som sognepræst i Engum Kirke ved Vejle, været en tendens til, at mænd skal adoptere den måde, som kvinder agerer på i konfliktsituationer. Han har holdt mere end 150 foredrag om parforhold og kønsforskelle med sin kone for at gøre opmærksom på disse forskelle og den kvalitet, der er i den. Inden for den seneste tid har han oplevet, at unge igen er blevet mere opmærksomme på forskelligheden - og accepterende i forhold til den.

”Indtil for et par år siden har man anset kvindens sprog for at være det bedste, men på den måde anerkender man ikke, at kønnene er forskellige. I bund og grund er vi jo, som vi altid har været, og når det kommer til en konflikt, så handler det om det oprindelige. Det med, at vi skal være ens, er et kulturlag, vi har lagt oven på, men det giver et problem. Der, hvor man har accepteret, at det er et plus, at modsætninger mødes, bliver vi tiltrukket af hinanden,” siger Preben Kok.

Han er selv ikke nogen handyman og har aldrig bygget carport for at få syndsforladelse. I stedet holder han sig til sin egen anskuelse på parforholdet.

”I bund og grund vil en kvinde give sin mand sin sårbarhed, og en ordentlig mand passer på den. Det at passe på har vi undervurderet. For hvis kvinden føler sig beskyttet, så er der en tryghed. Også for manden,” siger Preben Kok.