Tempelriddere til kamp for kristne i Jerusalem

Danske tempelriddere har lanceret en julesalmebog til støtte for det kristne mindretal i Israel og på Vestbredden

Tempelriddere til kamp for kristne i Jerusalem
Foto: stock.xchng.

Selvom Jerusalem stadig er korsfarernes stad, tyer tempelridderne i dag til salmesang og julemusik snarere end sværd og skjold i kampen for den vigtigste by i kristendommens historie.

Tempelridderordenen i Danmark - eller Den Militære Orden af Templet i Jerusalem - har nemlig lavet en julesalmebog, "Julens sange til Jerusalem", hvori biskopper og fremtrædende præster præsenterer 26 kendte og mindre kendte julesalmer. Pengene fra salget af salmebogen, som er trykt i 2000 eksemplarer, går via tempelriddernes kontor i Jerusalem til kristne menigheder i Jerusalem og Betlehem.

"Vi har altid kæmpet for de kristne menigheder i Det Hellige Land, og de kristne skal opleve, at de ikke kæmper alene, men at vi er med dem, så de får lyst til at blive i landet," siger Lars Karstensen, prior i Tempelridderordenen, som tæller 40 danske medlemmer.

Ifølge tempelridderne fungerer det kristne mindretal som en stødpude i den tilspidsede konflikt mellem jøder og muslimer, og især derfor er det afgørende, at det svindende antal af kristne på Vestbredden får støtte.

"Forsvinder de kristne, siger det bang! De kristne har ofte fungeret som mæglere mellem de stridende parter, som aggressivt står over for hinanden, og de medvirker dermed til, at konflikten ikke går op i flammer og blodsudgydelser," siger han.

Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe Stift, har bidraget til julesalmehæftet med en præsentation af Grundtvigs salme "Himlens morgenrøde".

"De kristne menigheder i Jerusalem er klemt inde i en stor konflikt, de lever på samme trosgrundlag som jeg, og derfor er det oplagt for mig at støtte dem. Især når man også får lov til at skrive om julesalmer," siger hun.

Ifølge Anders Gadegaard, domprovst i Vor Frue Kirke i København, som præsenterer "En rose så jeg skyde", har det kristne mindretal aldrig haft det sværere:

"Som kristne og palæstinensere er de en dobbeltminoritet, og derfor er det helt rigtigt med fokus på de kristne i Jerusalem op til jul. De kristne tilhører den del af befolkningen, som ønsker demokrati og forsoning," siger han.

Tempelridderordenen blev grundlagt i år 1118 efter det første korstog for at hjælpe det nye kristne kongerige Jerusalem. Ordenen har en omtumlet historie bag sig, som omfatter blodige kampe med muslimer og andre kristne ordener. I dag fungerer Tempelridderordenen som en kristen humanitær organisation, der som den eneste af sin slags er anerkendt af samtlige FN's 192 medlemslande. Derfor er der heller intet suspekt i at støtte deres initiativ, mener Anders Gadegaard.

"Tempelridderne er et organiseret fællesskab med kristne rødder, som arbejder med velgørenhed. Så har de nogle hyggeritualer, som jeg ikke kender meget til. Men idéen og formålet er godt, og det vil jeg gerne støtte," siger han.

johansen@k.dk