Teologi-studier vil have hjælp til at vende krise

Teologistudierne vil have videnskabs-ministeren til at genindføre latin og græsk i gymnasiet og ændre adgangskravene til uddannelsen for at bremse nedgangen i antallet af nye studerende

teologi-studierne vil have vendt kursen. -
Teologi-studierne vil have vendt kursen. -.

De teologiske fakulteters problemer med at tiltrække nye studerende er så store, at reformer af uddannelsen ikke kan vende udviklingen alene. Det erkender universiteterne i en ny redegørelse til videnskabsminister Helge Sander (V).

Landets to teologiske fakulteter vil derfor have ministeriet til at slække på adgangskravene om historie på højt niveau til teologiuddannelsen. Samtidig ønsker fakulteterne de klassiske sprogfag latin og græsk genindført i landets gymnasier.

Ved den seneste gymnasiereform blev de to klassiske fag nedprioriteret. Det har ifølge fakulteterne ikke bare skræmt studerende væk fra studiet, men også svækket deres forudsætninger for overhovedet at søge ind på teologi.

På teologi skal de unge bruge klassiske sprogfag som græsk, latin og tysk for den sags skyld, og her kan vi konstatere, at de unges kundskaber altså er svundet ind efter gymnasiereformen, siger dekan på Det Teologiske Fakultet på Aarhus Universitet, Carsten Riis.

Hos Landsforeningen af Menighedsråd forstår formand Inge Lise Pedersen ikke de teologiske uddannelsers melding.

Det er et forslag, der fuldstændig er taget ud af den blå luft. Det er en from drøm, der ikke kan lade sig gøre, siger Inge Lise Pedersen, der i stedet gerne havde set, at teologiuddannelserne slækkede på deres krav til de studerendes kundskaber i latin og græsk.

Der er selvfølgelig mange teologistuderende, der kommer til at bruge latin og græsk. Men der er altså også andre, der ikke får brug for de fag i fremtiden, siger hun.

Biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, mener, at teologiuddannelserne burde fokusere mere på at få undervisning i formidling og kommunikation ind i uddannelsen.

Teologistudiet skal ligesom lægestudiet og jura forholde sig til, at der er en praktisk verden efter studiet, hvor den udklækkede kandidat har en funktion over for mennesker af kød og blod. Og der synes jeg, at man burde være bedre til at indtænke formidlingsaspektet i uddannelsen, siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander (V) om sagen.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk