Tidligere overrabbiner: Gud har skabt videnskab

Er der plads til religion i en videnskabelig verden? Fysikprofessor Holger Bech Nielsen har talt med tidligere overrabbiner Bent Melchior om Jordens skabelse, Gud, naturlove, etik og Big Bang.

»Jeg tror på, at Gud har skabt verden og dermed også f.eks. Big Bang,« siger overrabbiner Bent Melchior (Arkivfoto)
»Jeg tror på, at Gud har skabt verden og dermed også f.eks. Big Bang,« siger overrabbiner Bent Melchior (Arkivfoto). Foto: Malte Kristiansen Denmark.

Ringbind og bøger kliner sammen i reolen, som når fra gulv til loft. Flere er stablet på skrivebordet og på gulvet under en tavle med matematiske ligninger. Verden er uendelig, står skrevet med kridt. Vi er på Niels Bohr Institutet.

I anledning af julen har Videnskab.dk sat sig for at finde ud af, om der stadig er plads til religion i en verden, hvor det kan se ud til, at videnskabelige landvindinger har overtaget. Derfor besøger videnskabsmediet en af Danmarks klogeste mænd, den pensionerede atomfysiker Holger Bech Nielsen, på hans kontor.

Videnskab.dk er med på en lytter, da han diskuterer religion og videnskab med tidligere overrabbiner Bent Melchior, som i 1980erne lavede en ny oversættelse af de fem Mosebøger.

Før samtalen kan gå i gang, tager Holger Bech Nielsen en butterfly med røde
prikker på til ære for videokameraet. Så går det løs.

Se video fra samtalen på Videnskab.dk

Vi kan jo passende starte med at spørge om deres forhold til Gud og videnskab. Bare for at få det slået fast.

»Jeg har talt om Gud som sådan en stakkels fyr, der er blevet lænket af videnskaben, fordi han skal adlyde naturlovene. Lige meget hvad han gør, er det de samme naturlove, der kommer frem,« svarer Holger Bech Nielsen.

»Gud har samme frihed som et lille barn, der sidder og leger med legoklodser, men der kommer altid den samme elefant ud af det, lige meget hvad han gør. Han har en enorm frihed til at bygge på det, og han kan lave en masse interessante ting, så man alligevel kan opdage, at der måske er en lille ting, som virkelig er Gud,« siger professoren, før han giver stafetten videre til overrabbineren.

LÆS OGSÅ
: Kan religion og videnskab følges ad?

Overrabbiner Bent Melchior smiler, selv om han ikke deler Holger Bech Nielsens opfattelse af Gud. Mens fysikprofessoren mener, at Gud er underlagt naturlovene, hvis han overhovedet eksisterer, er overrabbineren overbevist om, at Vorherre var der før naturlovene.

»Gud er ikke under lænker, som Holger siger. Gud er lovgiveren, som har skabt naturlovene. Verden er så kompliceret sammensat, at den ikke kan være en tilfældighed: Der er en viljesakt bag,« siger Bent Melchior.

»Jeg tror på, at Gud har skabt verden og dermed også f.eks. Big Bang,« siger han.

Læs resten af samtalen mellem Holger Bech Nielsen og Bent Melchior på Videnskab.dk.