Tysk bydel forbyder julens symboler

Julemarkedgøres til religiøst neutralt vintermarked

Det er slut med julepynt som den her i Berlin-bydelen Kreuzberg.
Det er slut med julepynt som den her i Berlin-bydelen Kreuzberg. Foto: Christian Lindgren.

Tyskland har en lang tradition for julemarkeder, og de finder sted i næsten alle større og mindre byer. Ofte byder de på en mangfoldighed af julepynt og stjerner, og på mange markeder er der også opstillet julekrybber, hvor enten dukker eller levende personer forestiller Jesus, Maria og Josef.

Men i år er det anderledes i Kreuzberg, en bydel i den tyske hovedstad, Berlin. Her må børnene undvære julestjerner og Jesus, og de skal vænne sig til, at julemarkedet har fået et nyt navn: vinterfesten.

”Det nye navn til julemarkedet skal føre til, at kristne og muslimske kulturkredse kan leve bedre sammen,” siger bydelens borgmester, Monika Herrmann fra partiet De Grønne, til avisen Bild.

I bydelen har næsten 40 procent af befolkningen indvandrerbaggrund, og som følge heraf vil byrådet i Kreuzberg ikke længere tillade, at bestemte trossamfund fejrer deres religiøse fester på byens offentlige pladser.

For at julemarkedet trods alt kan finde sted, har man derfor fundet det nødvendigt at ændre navnet til det religionsneutrale ord ”vinterfest”.

Ifølge byrådet må der fremover heller ikke udstilles religiøse symboler ved byens fester, og derfor er der hverken julestjerner, julekrybber eller Jesus-figurer til stede ved vinterfesten. Byrådets afgørelse vækker ikke forståelse i Tyskland. For eksempel skriver journalist Morten Freidel sarkastisk i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung:

”Man kan kun være glad for denne beslutning, for det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, hvilke kvaler vores muslimske, jødiske, buddhistiske eller ateistiske medborgere ellers ville lide på deres årlige spadseretur igennem julemarkedet.”

Politikernes behov for religionsneutralitet i Kreuzberg har allerede én gang tidligere i år haft som konsekvens, at en religiøs fest måtte skifte navn. I sommer ville bydelens muslimer fejre ramadanen sammen med resten af borgerne, men de var tvunget til at kalde festen for ”sommerfesten”.

Mange kristne er nu fortørnede over, at politikere forbyder noget, som ingen muslimer i bydelen hidtil har protesteret over. Peter Storck, der er præst i en evangelisk kirke i bydelen, siger til avisen Tagesspiegel:

”Staten skal være neutral over for religion og kirke, men det skal ikke misforstås som, at den skal være fri for religion.”

Ifølge en undersøgelse, som meningsmålingsinstituttet Emnid har lavet, ønsker 67 procent af tyskerne, at julemarkederne ikke skifter navn, og kun 30 procent støtter det nye navn, vinterfest.

Desuden mener næsten halvdelen af befolkningen, 47 procent, at Tyskland ikke er tilstrækkelig selvbevidst om værdien af landets kristne traditioner.