Tyske mænd synes kirken er for feminin

KØN OG KIRKE: Selvom mænd ofte sidder på førende stillinger i tyske kirker, er det kvinderne, der dominerer kirkelivet

De seneste 20 år er både den lutherske og den katolske kirke i Tyskland ofte blevet beskyldt for at være for mandsdominerede, men nu viser en ny undersøgelse, at begge kirker rent faktisk er ved at miste taget i mange mænd, hvorimod kvinderne i stigende grad sætter deres præg på menighedsarbejdet.

–To ud af tre kirkegængere i Tyskland er i dag kvinder, og kirkerne har især mistet forbindelsen til mænd i den aktive alder fra 30 til 60 år. Værst ser det ud for den lutherske kirke, hvor kun fem procent af kirkegængerne er mænd, siger Rainer Volz, der arbejder for den lutherske kirke i delstaten Rheinland-Pfalz og specielt tager sig af kirkens aktiviteter for mænd.

Han har været med til at lave den nye undersøgelse, der finansieres af den lutherske og katolske kirke i fællesskab.

– Vores undersøgelse viser, at de mænd, der har kontakt med kirken, enten er præster eller kirkefunktionærer, mens alle andre mænd er trængt ud i periferien.

– Kvinderne står for menighedsarbejdet, mens mændene kun fungerer som stoleslæbere eller øludskænkere ved sognefesterne, siger Rainer Volz.

En gruppe kvinder har skabt medieopmærksomhed ved at udnævne sig selv til præster og biskopper i protest mod den katolske kirkes forbud mod at lade kvinder indtage gejstlige embeder. Selvom Vatikanet har reageret med at ekskommunikere kvinderne, så har 30 års kvindeoprør ifølge mange eksperter alligevel sat sit præg på kirken.

– Den katolske kirke er i realiteten ikke nogen mandekirke, men derimod en kvindekirke, der ledes af mænd i kvindetøj, siger en af de kendteste teologer i det tysksprogede område, Markus Hofer, der er bosat i Østrig.

Markus Hofer og Rainer Volz er enige om, at både den katolske og den lutherske kirke har forsømt at tage sig af deres mandlige medlemmer.

– Begge kirker har adskillige medarbejdere, der beskæftiger sig med kvindernes problemer, og kirkerne fejrer hvert år den internationale bededag for kvinder, men hvad gør kirkerne for mændene? spørger Markus Hofer.

– Mange mænd er i dag usikre og føler, at kirken kun er til for kvinder, børn, unge og mennesker i nød, siger Rainer Volz.

Mænd indtager efterhånden en så underordnet rolle i menighedsarbejdet, at den store avis Süddeutsche Zeitung ligefrem sammenligner deres position med den, som Bibelens Josef ofte har fået tildelt på mange malerier: "Han står for det meste lidt afsides og holder en lampe over Maria og barnet. Ofte virker han endda lidt skælvende som en bedstefar over for den unge Maria, for at ingen skal tro, at denne mand overhovedet kan have interesse for sex."

Rainer Volz har i sin undersøgelse udspurgt mænd fra delstaterne Bayern og Sachsen om kristendommens betydning for dem.

– Vi har konstateret, at den kristne lære og menighedernes aktiviteter dårligt nok spiller en rolle for dem. Kun 20 procent siger, at de beder regelmæssigt, hvilket er halvt så mange som blandt kvinderne, og mænd tror også langt mindre på en personlig Gud eller et liv efter døden, end kvinderne gør, siger Rainer Volz.

Markus Hofer er overbevist om, at mænd og kvinder oplever religion forskelligt.

– Mænd tror på en anden måde end kvinder, og de føler sig fremmedgjorte over for den feminine form, som gudstjenesterne har fået, siger han.

Flere steder i Tyskland forsøger sognene nu at skabe plads til mændene i kirkerne. For eksempel arrangerer nogle kirker weekendture for fædre og sønner, hvor de blandt andet kan overnatte i indianertelt, sidde ved rigtige lejrbål og aflægge forskellige prøver i mandsmod. Markus Hofer laver pilgrimsture udelukkende for mænd, hvor de rejser til Toscana for at følge sporene af Frans af Assisi. Præsten Thomas Heim indbyder mænd til at deltage i meditationsvandringer og tavshedskurser.

– Tavshedskurserne er meget populære. Mænd er vant til altid at skulle forklare, hvad de mener om alting, og det oplever de tit som et stort pres, men på mine kurser kan de være sammen uden at skulle snakke, siger Thomas Heim.

Hans meditationsvandringer er også populære. Det sker undertiden, at disse aftener sluttes af på et værtshus.

– Det er da det helt rigtige sted at lade mænd tale sammen om deres tro, siger Thomas Heim.

dachs@kristeligt-dagblad.dk