Udenlandske sømænd taler gerne om tro

Det sejlende sømandshjem byder på nærvær og kaffe, fortæller sømandsmissionær Moses Sloth

Sømandsmissionær og skipper Moses Sloth er her engageret i samtale med besøgende på hans skib ”Bethel”. –
Sømandsmissionær og skipper Moses Sloth er her engageret i samtale med besøgende på hans skib ”Bethel”. – . Foto: Sofus Comer.

Det sejlende sømandshjem ”Bethel” ligger ved kaj i Nykøbing Mors. Det hvide motorskib ser helt fejlplaceret ud ved siden af de flermastede skonnerter og andre træskibe, der denne uge deltager i kapsejladsen Limfjorden Rundt.

Men ”Bethel” er skam med hele ugen. Og der er ligefrem kø på dækket. For her kan de solbagte sejlere både nyde en kop kaffe og få sig en hyggelig snak – gerne om evangeliet – mens de venter på at låne brusebadet om bord. Helt gratis.

”Det passer fint med idéen bag Sømandsmissionen, som både står for diakoni og mission,” fortæller sømandsmissionær Moses Sloth, der også er skibets kaptajn.

Når sejladsen slutter i dag, kan den 36-årige skipper glæde sig til at vende hjem til Nordjylland, hvor konen og de fire børn venter. I de seneste måneder har Moses Sloth nemlig haft travlt. Dels med ”Bethel”, der har sejlet rundt til danske havne, og dels på Sømandsmissionens andet skib, ”Duen”, der ligger i Aarhus. Her er han leder af missionens nye ungdomsnetværk ”Nordlys” med cirka 30 frivillige, der blandt andet opsøger de mange udenlandske søfolk, der hen over sommeren kommer til byen på et af de mange krydstogtskibe.

”Hvis vi ser bort fra fiskerne, så er det især de udenlandske søfolk, vi har kontakt med i Sømandsmissionen. Både på fragt- og containerskibe, og nu også krydstogtskibene. Her kan vi især mærke, at de virkelig sætter pris på, at vi lægger mærke til dem hver især og fortæller dem, at de betyder noget og er værdifulde for Gud. Mange af de søfolk er jo vant til kun at blive opfattet som dem, der yder service til andre,” fortæller Moses Sloth.

Når et krydstogtskib lægger til kaj i Aarhus, står unge fra Sømandsmissionen klar til at tage imod og vise søfolkene vej hen til missionsskibet. For det meste filippinere, indere og østeuropæere.

”Og når jeg fortæller, at vi er fra ’Seamen Mission’, lyser de op i et smil og siger ’welcome’. Det er en noget anden reaktion end den, vi kan opleve hos danskere, der er mere religionsforskrækkede. Men det er oftest kun, hvis de selv bringer noget i tale, at vi kommer ind på evangeliet. De bedste samtaler er faktisk dem, jeg slet ikke ved hvordan opstod. Og jeg bliver altid ydmyg og taknemmelig over min egen tilværelse, når jeg hører, hvordan de lever og er nødt til at være hjemmefra op til ni måneder ad gangen for at kunne forsørge deres familie og sikre uddannelse til deres børn.”

Umiddelbart ligner historien om den danske sømandsmission ellers en forfaldshistorie. Fra den første sømandsstue opstod i København i 1879 og i årene frem, hvor der på et tidspunkt var 49 sømandshjem i Danmark. I dag er der fire tilbage.

”Men faktisk er det jo en succeshistorie. For behovet forsvandt, fordi de danske søfolk fik bedre arbejdsforhold – ikke mindst med hjælp fra sømandshjemmene. I dag er mange skibe også kun få timer i havnen, så de har slet ikke tid til at opsøge et sømandshjem. Men her er det jo så, at blandt andet skibene ”Bethel” og ”Duen” beviser, at vi fortsat gør en forskel for mange. Både med nærvær, opmærksomhed, gratis kaffe, internet – og en bibel på enten engelsk, russisk eller filippinsk, hvis de ønsker det,” fortæller Moses Sloth.

Mens han fortæller, går endnu en sejler fra borde med et vådt håndklæde over armen. ”Tak for god behandling,” råber han og smiler til besætningen på det flydende sømandshjem.

Skibet ”Bethel” ses her i Nykøbing Mors, men indtil for nylig kunne man støde på det i Aarhus Havn.
Skibet ”Bethel” ses her i Nykøbing Mors, men indtil for nylig kunne man støde på det i Aarhus Havn. Foto: Sofus Comer