”Undskyld, men jeg synes, I er så ens”

Ordstyrer Karen Klint (S) kom ofte til at bytte rundt på navnene, når hun gav ordet til de to bispekandidater ved tredje duelmøde torsdag aften. Og hun var tilsyneladende ikke alene om at have svært ved at se de helt klare forskelle.

For tredje gang på en uge var de to kandidater til bispevalget i Aarhus mødt op til en sal fyldt med interesserede tilhørere. Næste gang Henrik Wigh-Poulsen og Jens Maibom Pedersen mødes er den 14. april på Aarhus Efterskole.  Foto: Claus Haagensen.
For tredje gang på en uge var de to kandidater til bispevalget i Aarhus mødt op til en sal fyldt med interesserede tilhørere. Næste gang Henrik Wigh-Poulsen og Jens Maibom Pedersen mødes er den 14. april på Aarhus Efterskole. Foto: Claus Haagensen. Foto: Claus Haagensen.

Som ordstyrer ved debatmødet torsdag aften i Assentoft ved Randers kom Karen Klint (S) flere gange til at bytte rundt på de to kandidaters navne. Domprovst Henrik Wigh-Poulsen blev flere gange kaldt Jens, mens forstander for Diakonhøjskolen Jens Maibom Pedersen måtte vænne sig til at hedde Henrik.
 
"Undskyld, men jeg synes, I er så ens. Også i det I siger," lød det med et smil fra Karen Klint.
 
Og et spørgsmål fra salen tydede på, at hun nok ikke var den eneste, der havde lidt svært ved at høre de helt klare forskelle på valgkampens hovedpersoner.

"Har din modkandidat sagt noget i aften, som du er uenig i," lød spørgsmålet, som begge blev bedt om at svare på. 

"Jeg har hørt mange kloge ting, som jeg er meget enig i. Men bag det Henrik Wigh-Poulsen siger, fornemmer jeg et temperament, der måske er lidt anderledes end mit. Jeg kunne nok godt tænke mig, at tingene går lidt hurtigere," svarede Jens Maibom Pedersen.

Henrik Wigh-Poulsen valgte derimod at pege på sin modkandidats insisteren på først og fremmest at møde folk som menneske til menneske. Også selv om man er biskop.

"Jeg tror ikke på det der med, at man kan møde folk bare som Jens. Som præst er man altså også præst, når man går i supermarkedet eller andre steder. Og man er i endnu højere grad biskop hele tiden. Det er jo biskoppen, der er sidste ankeinstans og ham, der skal træffe de endelige afgørelser - også de upopulære. Så du kan aldrig bare være Henrik eller Jens. Du vil altid være biskop," lød svaret fra Henrik Wigh-Poulsen.

Igen var der fuldt hus til debatmødet og mange spørgsmål til de to mænd, der kæmper om at blive Kjeld Holms afløser i Århus Stift.
 
Mange spørgsmål og svar var gengangere fra de to tidligere møder på ugen, men der kom også nye temaer på banen. Blandt andet et ønske om at høre de to teologers syn på at foretage vielser udenfor kirkerummet, som for eksempel i en skov.

"Skal vi virkelig være så populistiske. Vi har de mest pragtfulde gamle kirker, så hvorfor skal vi løbe efter den slags moderne påfund?"

Her var der heller ikke den store uenighed blandt de to.

"Det er evangeliet, det handler om. Ikke rummet. Vi skal ud med evangeliet, der hvor folk er. Det handler om at komme i dialog med det moderne menneske. Jeg har selv holdt nogle vielser andre steder end i kirken, og det gav rigtig god mening," sagde Jens Maibom Pedersen.

"Vi har kort tid til de her spørgsmål, så jeg siger bare Ja og Amen til det, Jens siger," lød det med et skævt smil og glimt i øjet fra Henrik Wigh-Poulsen.

Til gengæld var svarene knapt så ens, da en spørger ville høre om fremtidens eventuelle strukturændringer. Kunne man måske forestille sig, at provstierne blev nedlagt. De kan nogle gange opleves som et overflødigt led, og ting ender jo alligevel hos biskoppen, lød argumentet.
 
"Det lyder måske lidt radikalt. Men vi skal have kigget på strukturerne i folkekirken. De må ikke stivne. Og vi har da brug for at slå nogle nye streger," sagde Jens Maibom Pedersen, mens Henrik Wigh-Poulsen var noget mere forbeholden.

"Som provst må jeg jo sige, at det faktisk er udmærket med provstierne. Det er her, man er tæt på menighedsrådene, og her man kan se, hvordan pengene fordels bedst," lød svaret fra Henrik Wigh-Poulsen.

Mødet i Assentoft er det sidste debatmøde mellem de to bispekandidater inden påske. Næste gang de mødes er tirsdag den 14. april på Aarhus Efterskole.

Foto: Claus Haagensen