”Ungdomskulturen har gjort sex til noget ligegyldigt”

MED BILLEDSERIE: Rødmen og fnisen blev hurtigt afløst af latterudbrud, da festivalen SommerOase holdt temaeftermiddag om sex. Snak meget mere om det, lød psykolog Anna Margrethe Nebels opfordring til de fremmødte

Latterbrølene var mange, da omkring 200 kvinder forleden samledes til seminaret ”Det handler om sex” på den kirkelige festival SommerOase i Odder. –Se flere billeder fra lejren på de næste sider
Latterbrølene var mange, da omkring 200 kvinder forleden samledes til seminaret ”Det handler om sex” på den kirkelige festival SommerOase i Odder. –Se flere billeder fra lejren på de næste sider. Foto: Lars Aarø/Fokus.

Det er et hot emne i et hot telt på en hot dag.

Storskærmen forrest i teltet viser et bryllupsbillede. Bruden på billedet slænger sig hen over en bil med en cigaret i hånden, og bag rattet sidder brudgommen og smiler frækt til kameraet.

Det oser af sex, fortsætter bruden på billedet, Anna Margrethe Nebel:

Månederne op til mit bryllup var fyldt af begær, der ulmede. Men på bryllupsnatten gik det op for både mig selv og min mand, at sex var noget, jeg mest havde forholdt mig teoretisk til.

Fra de omkring 200 fnisende og rødmende unge og ældre kvinder, som er mødt op i teltet på den kirkelige festival SommerOase i Odder, lyder der højlydt latter. Eftermiddagens emne har overskriften Det handler om sex, og selvom seminaret er i gang, bliver der ved med at drysse kvinder ind gennem teltåbningen. Flere stole bliver slæbt ind, og enkelte må stå op. Nogle er helt unge, andre har deres babyer med, og andre igen er blevet grå i toppen.

På scenen står Anna Margrethe Nebel, der er psykolog og en del af DanskOases kvindenetværk, Womens Reboot. Seminaret er kun for kvinder, og Anna Margrethe Nebel gør det klart fra start, at emnet ikke bliver teoretisk det skal i stedet handle om håndværket, som hun kalder det. Hun mener nemlig, at der bliver talt alt for lidt om sex i kirkelige sammenhænge, selvom det er et meget omtalt emne i vores samfund i øvrigt.

Kulturen fortæller os, at sex med mange forskellige partnere er helt fint. Kirken har derimod i mange år prædiket, at sex uden for ægteskab er noget af det værste, man kan komme til at gøre. Det mener jeg ikke, for vi skal som kirke kunne rumme alle og snakke om de her ting. Jeg er her derfor ikke for at prædike grænser, men for at opfordre til, at sex er noget, vi taler mere om, siger hun.

Den 43-årige Jytte Quist er en af de fremmødte kvinder, og hun har været gift i 23 år.

Sex er både sjovt, dejligt og sårbart, og jeg synes, vi taler alt for lidt om det i kirken, siger hun.

Veninderne Louise Tuxen på 16 år og Johanna Adrian på 15 år har endnu ikke selv haft erfaringer med sex. De er enige om, at sex ikke er noget, der bliver talt ret meget om i kirkelige kredse:

Ungdomskulturen har gjort sex til noget ligegyldigt, så derfor er det spændende til dette seminar at høre noget om det fra et kristent perspektiv, siger Louise Tuxen.

Johanna Adrian tilføjer:

Sex kan nemt blive noget lidt beskidt, og det kan være rigtig svært at tale om.

Svært at tale om er det imidlertid ikke for Anna Margrethe Nebel, der opfordrer deltagerne til at dele erfaringer med hinanden, så det ikke kun er noget, der bliver talt om mellem en kvinde og en mand. Det kan give ny inspiration til sexlivet at få tips fra andre kvinder, påpeger hun.

Hvis vi ikke snakker om sex, hvor skal vi så lære om det fra? I vores kultur taler vi meget om sex, og det kan være inspirerende, men jeg vil faktisk også gerne inspireres af kirken omhot sex, for ellers er kontrasten for stor mellem, hvad vi lærer i vores kultur, og hvad der er virkeligheden derhjemme i soveværelset. I kirkelige kredse er sex ligesom højtbelagt smørrebrød, men sommetider skal vi tage det ned fra dets piedestal og sige, at det også bare er leverpostej, siger hun og fortsætter med et tip.

Hvis man har lyst til at bringe noget nyt og andet ind i forholdet, kunne man lege rollespil ved for eksempel at aftale at mødes på en bar i byen med sin mand og lege fremmede over for hinanden og se, hvor det bærer hen. På den måde kan gnisten måske tændes på en ny måde. Faren er nemlig, at vi holder op med at lege og flirte, når forholdet bliver stabilt og trygt, siger hun.

En af de fremmødte kvinder griber mikrofonen og fortsætter sammenligningen af mad og sex:

Der findes gourmetmad, og det er godt en gang imellem, men der er også hverdagskost, og nogle gange er det bare fastfood, siger hun, og kvinderne i teltet slår endnu en høj latter op.

Ud over temaet om sex arrangerer SommerOase blandt andet seminarer, koncerter og foredrag i løbet af ugen om kristen mindfulness, tungetale og kristendomsforfølgelse.

Mennesker side 8

SommerOase

Sur Fränk raser også over Tour-nedkørsler
Sur Fränk raser også over Tour-nedkørsler Foto: ©Lars AArø
Voeckler erkender fejl: Jeg var uforberedt
Voeckler erkender fejl: Jeg var uforberedt Foto: ©Lars AArø
Edvald Boasson Hagen fejrer sejren i dagen etape til Pinerolo.
Edvald Boasson Hagen fejrer sejren i dagen etape til Pinerolo. Foto: ©Lars AArø
David Cameron foran døren til Downing street 10 i dag.
David Cameron foran døren til Downing street 10 i dag. Foto: ©Lars AArø
Arkivfoto af Røde Kors tøjcontainer.
Arkivfoto af Røde Kors tøjcontainer. Foto: ©Lars AArø
Andy Coulson går ud af døren i Downing Street 10(arkiv).
Andy Coulson går ud af døren i Downing Street 10(arkiv). Foto: ©Lars AArø
Andy Schleck under gårsdagens etape til Gap.
Andy Schleck under gårsdagens etape til Gap. Foto: ©Lars AArø
Arkivfoto fra 1993 af Goran Hadzic(tv).
Arkivfoto fra 1993 af Goran Hadzic(tv). Foto: ©Lars AArø
Goran Hadzic(arkiv 1993).
Goran Hadzic(arkiv 1993). Foto: ©Lars AArø