Unge flygter fra spejder-bevægelsen

Den danske spejderbevægelse og FDF har siden 2000 mistet over en femtedel af medlemmerne. Organisationerne er for dårlige til at være rollemodeller for de unge, mener ungdomsforsker

Den danske spejderbevægelse og FDF har siden 2000 mistet over en femtedel af medlemmerne. Organisationerne er for dårlige til at være rollemodeller for de unge, mener ungdomsforsker.
Den danske spejderbevægelse og FDF har siden 2000 mistet over en femtedel af medlemmerne. Organisationerne er for dårlige til at være rollemodeller for de unge, mener ungdomsforsker. Foto: Jørn Deleuran Denmark.

Fodbolden og vennerne trak. Derfor forlod 13-årige Magnus Størum i oktober sidste år FDF efter at have bundet knob og tændt bål siden 3. klasse.

Fodbold er sjovere, og det traditionelle FDF med knob og rafter har ikke min interesse. Jeg voksede simpelthen fra det. Samtidig stoppede mange af mine venner med at gå til FDF, så til sidst var vi kun to. Så stoppede jeg også, siger han.

LÆS OGSÅ: Spejdere inviterer nydanskere med i Foreningsdanmark

Magnus Størums tilfælde er ikke enestående. De seneste 10 år har de danske spejderorganisationer og FDF gennemsnitligt tabt 22 procent af deres medlemmer. Særligt FDF og De Grønne Pigespejdere har oplevet medlemsflugten: FDF har mistet over en fjerdedel af medlemmerne siden 2000, og De Grønne Pigespejdere har mistet hele 40 procent af deres medlemmer.

Vi taber medlemmer, fordi vi ikke gør vores arbejde godt nok, siger generalsekretær i FDF, Ulrich Piltoft.

FDF og spejderne har ikke problemer med at rekruttere nye medlemmer, men oplever ofte, at medlemmerne stopper igen. Problemet er dermed at fastholde de unge. Ulrich Piltoft mener, at mere uddannelse af lederne kan bremse frafaldstallet.

Det samme mener ungdomsforsker og leder af Center for Ungdomsstudier Søren Østergaard. Han pointerer, at de voksne skal være rollemodeller for de unge og turde stille de dybe spørgsmål.

De voksne skal engagere sig i de unge. De unge bliver længere tid i de sammenhænge, hvor de voksne tør spørge ind, siger Søren Østergaard.

Udtrykket man går ikke til spejder, man er spejder er ikke god reklame, når fodbold og venner også trækker, mener forskningsleder på Center for Ungdomsforskning, Jens Christian Nielsen.

Spejderorganisationerne forventer et ansvar af de unge på et tidspunkt, hvor mange andre også forventer meget af dem, siger Jens Christian Nielsen.

Ifølge ham står spejderbevægelsen over for store udfordringer med at rekruttere unge.

Lars Kolind, tidligere formand for World Scout Foundation, som KFUM-Spejderne og Det Danske Spejderkorps hører under, mener, at spejderbevægelsen har været for utydelige med, hvad de kan.

Spejderne har ikke været klare nok med deres hvorfor, nemlig at de skal udvikle næste generations ledere. Deres fokus har været på hvad, nemlig hvilke aktiviteter de lavede, ikke hvorfor de lavede dem, siger Lars Kolind.

Lars Kolind er optimistisk på spejderbevægelsens vegne. Han mener, at spejderne har lært at sætte arbejdet i en sammenhæng, hvor børn og unge får gode værdier og sociale færdigheder.

FDFerne er også fortrøstningsfulde, selvom deres medlemstal har været støt nedadgående i mange år. Samme positive toner hører man fra KFUM-Spejdernes generalsekretær Thomas Kirkeskov:

Vi har et godt tilbud til de unge om et forpligtende fællesskab, som kan noget langtidsholdbart det kan skabe venskaber.