Unikt kirkemøde har storpolitiske undertoner

Det er kun anden gang, at kirkeledere fra de to kirkeretninger mødes, siden øst- og vestkristne blev splittet i år 1054. Foto: Scanpix

Der er mere end teologi og kirkeforsoning på spil ved det historiske møde i dag mellem den katolske pave og den russisk-ortodokse patriark

Officielt er det kristenforfølgelser i Mellemøsten, der er på dagsordenen, når lederen af den katolske kirke, pave Frans, og den russiske-ortodokse kirkes overhoved, patriark Kirill, i dag bryder 1000 års kold luft og mødes i Cubas hovedstad, Havana.

Men der er også en klar storpolitisk bagtanke med det historiske kirkemøde. For et møde af denne kaliber ville aldrig finde sted, uden at det var en del af den russiske præsident Vladimir Putins plan, siger Alexander Baunov, senioranalytiker ved tænketanken Carnegie i Moskva:

”I Rusland sker der ikke noget vigtigt, uden at Putin er inddraget. Når et så historisk møde finder sted, er det umuligt at forestille sig, at Putin ikke blot har accepteret det, men også meget aktivt selv har skubbet på for at få det i stand.”

Det er kun anden gang, at kirkeledere fra de to kirkeretninger mødes, siden øst- og vestkristne blev splittet i år 1054. Alexander Baunov forklarer, at den katolske kirke længe har været klar til sådan et møde, men at den russiske kirke har været tilbageholdende.

De senere år har Putin og den russiske kirke nærmet sig hinanden, og det har været med til at bane vejen for mødet. Havde det kun

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.