Valentinsdag trækkes ind i kirken igen

Rødt hjerte med sort skygge. Valentinsdag. Hjerte, skygge, valentins days, valentins dag, kærlighed, ...

Den 14. februar er en gammel kristen helgendag, og Sankt Valentins dag var indtil 1969 en del af den katolske kirkes kalender. Foto: Rune Johansen / Scanpix Denmark

Valentinsdag fejres af mange kærestepar med blomster og chokolade, men er oprindeligt en kristen helgendag. Nu forsøger flere af landets sognekirker at få de kristne værdier frem i lyset

Februars store amerikanske mærkedag, valentinsdag, har de seneste år fået øget opmærksomhed i butiksvinduer og reklamekataloger herhjemme. Højtiden for de håndskrevne kærlighedserklæringer, hjerteformede chokoladeæsker og røde roser er også rykket ind i flere danske kirker. Men hvad er egentlig dagens forbindelse til kirken?

”Valentinsdag bygger på en legende om Valentin, som var romersk kristen præst og viede romerske soldater til deres hustruer på et tidspunkt, hvor den romerske kejser Claudius II havde forbudt det. I sin oprindelse handler det altså om kærlighed i forhold til at blive gift mod statens ønske, og nu er det så en global hyggefest for kærestepar,” siger Sebastian Olden-Jørgensen, der har forsket i kirkehistorie og er lektor ved Københavns Universitet.

Den 14. februar er en gammel kristen helgendag, og Sankt Valentins dag var indtil 1969 en del af den katolske kirkes kalender.

”Valentinsdag er som moderne fænomen kommet fra England til Amerika, og med god hjælp fra chokolade- og blomsterforhandlere er den sidenhen kommet til Danmark. Folkekirken har nu optaget dagen som et udtryk for

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.