Kampvalg til menighedsrådet i Ringkøbing: Vi skal have renset luften

Der kommer kampvalg om pladserne til det nye menighedsråd i Ringkøbing Sogn. Den omstridte sag om det nuværende menighedsråds køb og nedrivning af byens tidligere musikskole har fået kritikere til at gå sammen om én og muligvis flere nye lister

Det nye kirke- og menighedshus i Ringkøbing skulle efter planen være klar til indrykning for det kommende menighedsråd første søndag i advent. Men om det fortsat bliver med Poul Agergaard (billedet) som formand, skal afgøres ved et såkaldt kampvalg den 8. november.
Det nye kirke- og menighedshus i Ringkøbing skulle efter planen være klar til indrykning for det kommende menighedsråd første søndag i advent. Men om det fortsat bliver med Poul Agergaard (billedet) som formand, skal afgøres ved et såkaldt kampvalg den 8. november. Foto: Jens Bach.

”Vi har haft en konflikt her i byen, og vi er derfor flere, der mener, at et valg til menighedsrådet vil være godt for at få luften renset. På den måde kan det kommende menighedsråd også føle, at det har sognets egentlige mandat bag sig.”

Sådan forklarede tidligere amtsdirektør og direktør i Region Midtjylland, Lars Hansson, ved et orienteringsmøde tirsdag aften, hvorfor han og en række af Ringkøbings borgere ikke ønsker aftale- eller fredsvalg til det kommende menighedsråd i byen.

De opstiller derfor en selvstændig grundtvigsk liste, så der med garanti bliver afholdt valg til menighedsrådet i november. For første gang i 12 år.

Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, har en sag om opførelsen af et nyt kirke- og menighedshus i Ringkøbing ført til en ophedet debat i den vestjyske købstad. Det nuværende menighedsråd købte byens 115 år gamle musikskole med henblik på nedrivning, så der kunne opføres en ny, mere praktisk og tidssvarende indrettet bygning.

Men flere af byens borgere var imod denne beslutning. De ønskede derimod en renovering af den gamle skole og beskyldte blandt andet det nuværende menighedsråd for at misbruge sin magt ved at fortsætte med projektet, trods protesterne.

Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, har en sag om opførelsen af et nyt kirke- og menighedshus i Ringkøbing ført til en ophedet debat i den vestjyske købstad.
Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, har en sag om opførelsen af et nyt kirke- og menighedshus i Ringkøbing ført til en ophedet debat i den vestjyske købstad. Foto: Jens Bach

Der var derfor også mange, der var mødt frem til orienteringsmødet, hvor både ekstra klapstole og vindueskarme blev taget i brug. Formand for menighedsrådet, Poul Agergaard afsluttede ellers sin beretning om menighedsrådets arbejde i de sidste fire år med at sige, at det nuværende råd går ind for aftalevalg.
 
”Og vi giver gerne plads til andre, så vi i fællesskab kan finde frem til de ni medlemmer på en samlet liste.”
 
Det var også flere af de fremmødtes ønske. Blandt andre 30-årige Mette Stengaard Jensen, der selv havde tænkt sig at stille op på den nuværende fælleskirkelige liste.

”Jeg vil gerne støtte det nuværende menighedsråd, for jeg mener, de har gjort et godt stykke arbejde, og at tonen har været alt for hård. Jeg har også svært ved at følge den voldsomme kritik af nedrivningen af den gamle musikskole. Den stod jo tom i mange år og forfaldt, uden at nogen interesserede sig for den. Jeg er selv guide på byvandringer og elsker mit byrum, men jeg kunne virkelig ikke se noget bevaringsværdigt i den bygning. Til gengæld har vi nu fået et fantastisk smukt byggeri, som jeg glæder mig til at bruge.”
 
At konflikten stadig ulmer i byen, kom også frem sidst på mødet, da en af de skarpeste kritikere af sagen om den gamle musikskole, tidligere lektor Knud Erik Søgaard, tog ordet:
 
”Der skal nok komme rigeligt med kandidater til en alternativ liste, og måske kommer der endda flere lister. Det her menighedsråd har ikke været kirkens krumtap, men sin egen. Det har lukket sig om sig selv og ikke lyttet til andre.”

Mens han talte rejste en del af de fremmødte sig og gik ud af lokalet med ord som: ”Det der gider vi ikke at høre på”, hvorefter mødet blev hævet. Bagefter understregede Lars Hansson, at den nye liste ikke skal opfattes som en protestliste.
 
”Det er en grundtvigsk liste, der vil lægge vægt på, at Ringkøbing Kirke er for alle. Både de rutinerede kirkegængere og de mindre rutinerede. Og det kan da godt være, at der kun er 10-15 procent, der stemmer, men så har folk haft en mulighed for at vise, om de bedre kan lide den ene eller den anden af kandidaterne. Men jeg havde da nok ikke stillet op, hvis ikke byen havde oplevet denne strid. Til gengæld har den så været med til at skabe en ægte interesse for netop kirken og kristendommen hos mig, så jeg er begyndt at gå regelmæssigt i kirke og blevet meget glad for det.”
 
Mødets leder og dirigent Ebbe Fuglsang, der tidligere selv har været formand for menighedsrådet i 16 år, var dog ikke sikker på, at et kampvalg vil gøre den store forskel:
 
”Jeg tror desværre ikke, at stridsøksen bliver begravet af den grund. Jeg tror mere på, at det kunne gavne byen, hvis vi nu startede på en frisk og glemmer alt, hvad vi tidligere har beskyldt hinanden for. Det kunne vi for mig at se gøre ved at skabe en fællesliste, hvor vi på forhånd tager hinanden lidt i ed.”