Vi skal tænke mennesket i sin egen ret

Folkeoplysning, folkeskole og et godt civilsamfund var emner, som kulturminister Marianne Jelved bragte på banen, da hun i går som taler afsluttede Kirkens Korshærs årsmøde på Nyborg Strand

En af mødedeltagerne foreviger her kulturminister Marianne Jelved (R) på sin iPad. I mørk trøje ses korshærschef Helle Christiansen. –
En af mødedeltagerne foreviger her kulturminister Marianne Jelved (R) på sin iPad. I mørk trøje ses korshærschef Helle Christiansen. –. Foto: Johnny Wichmann.

Vi har givet hinanden håndslag på at følges ad.

Sådan afsluttede Marianne Jelved (R) søndag middag sin tale til de flere end 500 Kirkens Korshær-medlemmer, der i weekenden havde fundet vej til Fyn for at deltage i Kirkens Korshærs årsmøde.

Dermed understregede hun sin sympati for det store stykke sociale arbejde, som Kirkens Korshær hver dag udfører over hele landet. Efter mødet var korshærschef Helle Christiansen da også glad for den tale, kulturministeren havde holdt.

LÆS OGSÅ: "Hjemløse migranter er Kirkens Korshærs nye udfordring"

Det hun sagde faldt på mange måder i lige linje med det, vi arbejder for. Mennesket i sin egen ret, og menneskets værdighed, det kæmper vi også for. Det var opmuntrende, men ikke overraskende at høre de ord fra Marianne Jelved, sagde hun og kaldte kulturministeren for en gammel ven af korshæren.

Kulturministeren gik på talerstolen, efter at forsamlingen havde sunget Grundtvigs Nu falmer skoven trindt om land, og hun lagde ud med en personlig anekdote om hjælpsomhed og anerkendelse i civilsamfundet. Med sin lille historie, som handlede om uventet hjælp fra vildtfremmede mennesker, da hun for et par år siden var ved at komme for sent til et fly, fik hun kridtet banen op til et af de gennemgående temaer i talen; at startskuddet til et bedre samfund, ikke mindst for samfundets svageste, skal lyde fra civilsamfundet.

Det er derfra, vi skal hente styrken til at forandre verden. Vi skal tage ansvar til det fælles bedste, sagde hun og efterlyste en ny debatkultur.

Vi er nødt til at udvikle en kultur, hvor vi stiller de rigtige spørgsmål. Nogle af de spørgsmål, som I også stiller jer her i Kirkens Korshær. Hvordan kan vi tage os bedre af dem, som sidder allerlængst fra det store risengrødsfad med smørklat i midten? Hvordan kan vi forebygge, og hvordan kan vi finde ud af, hvordan nogle er kommet derud, spurgte Marianne Jelved.

LÆS OGSÅ: Bliv fadder for en varmestue

Ministeren understregede, at der skal gøres en indsats såvel på den korte som på den lange bane. På kort sigt gælder det om, sagde hun, at sætte folkeoplysningen på dagsordenen, og her spiller landets mange foreninger en vigtig rolle som iagttagere og igangsættere af debatter om samtidens samfundsmæssige problemstillinger.

På den lange bane handler det om at få set på, hvordan landets institutioner agerer, og hvad der kan gøres bedre, så vi med Marianne Jelveds egne ord kan tænke ethvert menneske i sin egen ret.

Efter kulturministerens tale var der tid til overs til spørgsmål fra forsamlingen. Flere af disse omhandlede det flittigt debatterede inklusionsbegreb. En deltager mente, at ministeren som medlem af regeringen er med til at skaffe nye kunder i korshærens butik, fordi folkeskolen slet ikke kan rumme alle de børn, som nu skal inkluderes i almindelige skoleklasser som følge af regeringens målsætning om øget inklusion i folkeskolen. Er det den rigtige vej at gå?, ville spørgeren vide.

Og ja, ifølge ministerens opfattelse er inklusion den eneste rigtige vej at gå, men der skal selvfølgelig følge midler med som lovet.

Aftalen med KL (Kommunernes Landsforening) var, at midlerne til specialundervisning skulle følge med ud i klasserne. Det er ikke sket, og jeg vil på foranledning af jeres spørgsmål gå videre til undervisningsministeren og forhøre mig om, hvordan tingene står. Så I hører fra mig, lød det afslutningsvis fra Marianne Jelved, der modtog stor applaus for den udmelding.

Alt i alt har Kirkens Korshærs årsmøde denne gang været præget af en stor bekymring for samfundets svageste og særligt de hjemløse unge og hjemløse migranter. Derfor kan det undre, at Kirkens Korshær ikke i stedet havde inviteret socialministeren.

Korshærschef Helle Christiansen, du siger, at I vil komme med en direkte appel til politikerne om hjælp til hjemløseområdet. Hvis I mener, det er så vigtigt, hvorfor har I så inviteret kulturminister Marianne Jelved (R) og ikke socialminister Anette Vilhelmsen (S)?

Marianne Jelved blev inviteret, før hun blev kulturminister i december sidste år. Hun er en markant politiker, der er en del af Kirkens Korshærs rådgivningsgruppe. Hun kender Kirkens Korshær og brænder for vores arbejde. Nu sidder hun som kulturminister, og kultur er vel også, hvordan vi behandler hinanden. Marianne Jelved har sammen med andre gode folk i nogle år fulgt Kirkens Korshærs arbejde som deltager i rådgivningsgruppen, hvor vi et par gange om året har drøftet Kirkens Korshærs arbejde og fået input fra gruppens medlemmer.

Men hvis I vil komme med en direkte appel til politikerne, hvorfor har I så ikke inviteret socialministeren i stedet for?

Annette Vilhelmsen er først lige trådt til for en måned siden, og da var programmet lagt. Derfor har vi ikke inviteret hende. Men den dag, hun tiltrådte, fik hun en invitation til at besøge Kirkens Korshær.

Men inviterede I så den tidligere socialminister, Karen Hækkerup (S), til dette årsmøde?

Socialministeren var inviteret til vores 100 års-jubilæum i 2012, men kunne ikke komme.

"Muslimer bruger ordet jihad i en religiøs sammenhæng og henviser til tre typer af kampe: en intern kamp for at bevare troen, kampen at forbedre muslimske samfund og/eller kampen for at forsvare islam", skriver religionsforsker Brian Arly Jacobsen. Her ses Hizb ut-Tahrir til demonstration fredag 2. januar 2009 foran den Egyptiske Ambassade i København for at vise deres harme mod Israels angreb mod befolkningen i Gaza.
"Muslimer bruger ordet jihad i en religiøs sammenhæng og henviser til tre typer af kampe: en intern kamp for at bevare troen, kampen at forbedre muslimske samfund og/eller kampen for at forsvare islam", skriver religionsforsker Brian Arly Jacobsen. Her ses Hizb ut-Tahrir til demonstration fredag 2. januar 2009 foran den Egyptiske Ambassade i København for at vise deres harme mod Israels angreb mod befolkningen i Gaza. Foto: Johnny Wichmann.